19 Април, 2023 09:40 1 123 2

Летището в Хартум не функционира, пистите са повредени

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Цивилното население нямат достъп до хранителни продукти, всички супермаркети и квартални бакалии са затворени, хората нямат питейна вода

Летището в Хартум не функционира, пистите са повредени - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки обявеното временно примирие, враждуващите групировки в Судан продължават престрелките по улиците. В много от кварталите в Хартум се чуват експлозии, от домовете се вижда дим на взривени складове и пазари. Един от най-хубавите пазари в столицата "Ал-Бахри" е опустошен напълно. Цивилното население нямат достъп до хранителни продукти, всички супермаркети и квартални бакалии са затворени, хората нямат питейна вода.

Летището в Хартум не функционира, пистите са повредени
Снимка: Оля Ал-Ахмед/ личен архив

В много от кварталите непрекъснато спира токът и водата. Семействата, които имат агрегати ги включват, но и нафтата им свършва и няма откъде да си я набавят.

От столицата се организират автобуси за евакуация на населението в други градове, където е по-спокойно за момента.

"Днес тръгваме за Атбара. Бягаме от Хартум. От автогарите тръгват рейсове за провинцията, тъй като и с кола е опасно да се пътува. Пътищата са блокирани, спират за проверки и не знаеш кой ще те спре. С организиран автобус е по-сигурно. Така че, днес тръгваме за град Атбара. Ще се укрием засега в бащината ми къща", сподели специално за ФАКТИ Хашим Садик Ораби, журналист от Судан.

Летището в Хартум не функционира, пистите са повредени
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Какво да ви кажем...Страшно е! Войната е страшно нещо!", сподели за ФАКТИ Ясер Махмуд от Судан, който е наполовина българин. "По чудо имаме интернет все още, но това е защото аз имам генератор. Имаме последна туба нафта и оставаме на тъмно и ние с моето семейство. Поне живеем до реката и имаме вода, може да не е пречистена, но поне е вода!", допълва Ясер Махмуд, който е и български гражданин. "Хората си помагат. Тези които имат дават на тези които нямат - типична суданска черта - доброта и взаимопомощ! Така е по време на война...", допълни Ясер, като спомена, че вече са изготвени списъците за евакуация на българските граждани от Судан.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Източник : ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    1 0 Отговор
    По ми е интересно как така изведнъж и там се почнаха

    Коментиран от #2

  • 2 Ядап Робвам

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    Трябваше да изнесат много оръжие за Украйна. Затова стана.