Last news in Fakti

19 Април, 2023 20:33 1 184 2

Крехко примирие! Суданската армия прие предложеното 24-часово прекратяване на огъня

  • судан-
  • хартум-
  • сили за бърза подкрепа

Правителството на Чад затвори границата си със Судан в събота и призова за спокойствие, припомня Ройтерс

Крехко примирие! Суданската армия прие предложеното 24-часово прекратяване на огъня - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Суданската армия се прие 24-часовото прекратяване на огъня, считано от 18:00 ч. местно време (16 ч. по Гринуич), съобщи Ройтерс, като цитира изявление на въоръжените сили, информира БТА.

Примирието ще започне в 18:00 ч. (16 ч. по Гринуич) и ще продължи до същия момент 18:00 ч. на следващия ден, " при условие че другата страна го спазва", се казва в изявлението. Целта му е да се помогне да се отговори на хуманитарните нужди на населението.

По-рано паравоенните судански Сили за бърза подкрепа обявиха, че са одобрили подобно примирие в боевете.

Броят на загиналите цивилни от събота насам е най-малко 270 души. Хиляди напуснаха днес столицата Хартум, бягайки под бомбардировките, съобщава Франс прес.

Армията на Чад спря и разоръжи судански контингент от 320 войници, които влязоха в западноафриканската страна в понеделник, заяви днес министърът на отбраната Дауд Яя Брахим. "Опасяваме се, че тази конфронтация между суданците ще се пренесе в Дарфур", заяви министърът, като добави, че в такъв случай поддържането на сигурността ще бъде затруднено.

Правителството на Чад затвори границата си със Судан в събота и призова за спокойствие, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 0 Отговор
    Украйна свърши парите и Дълбоката държава направи нова война.
  • 2 Сатана Z

    2 1 Отговор
    Судан е главен Хъб за транзит на оръжие за Украйна.Вчера са унищожени два транспортни самолета на Укро частна компания пълни с джепане.В крайна сметка Суданското правителство ще наема ЧВК Вагнер да реши проблема.
    Z