27 Април, 2023 16:30 1 115 11

Суданци и чужденци бягат от смъртоносния конфликт

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Опитите за прекратяване на огъня до голяма степен са се провалили, което накара десетки хиляди хора да напуснат страната и задръстиха граничен пункт и пристанище

Суданци и чужденци бягат от смъртоносния конфликт - 1
Снимка: Al Jazeera

Сирийци, които са живели в Судан.

Суданските семейства се събират на граничен пункт с Египет и в пристанищен град на Червено море, отчаяно опитвайки се да избягат от насилието в страната си, понякога чакат с дни с малко храна и без подслон под открито небе, казват свидетели.

В столицата Хартум интензивността на боевете намаля на втория ден от тридневното примирие и военните заявиха, че „първоначално са приели“ дипломатическата инициатива за удължаване на настоящото примирие с още три дни след изтичането му в четвъртък .

Суданци и чужденци бягат от смъртоносния конфликт
Снимка: Al Jazeera

Тъй като възможността за бъдещо примирие е несигурна, много хора се възползваха от възможността, предоставена им по време на затишието в боевете, за да се присъединят към десетките хиляди, които напуснаха столицата през последните дни, опитвайки се да се измъкнат от кръстосания огън между силите на двата висши генерали в Судан.

Набавянето на храна става все по-трудно, а електричеството е прекъснато в голяма част от столицата и други градове. Множество хуманитарни агенции трябваше да прекратят операциите си, което е доста тежък удар за страна, където една трета от 46-милионното население разчита на хуманитарна помощ.

Суданци и чужденци бягат от смъртоносния конфликт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси каза, че само една на всеки четири болници в столицата е напълно функционална и боевете са прекъснали помощта за 50 000 деца, които са с остро недохранване.

Много суданци се опасяват, че двете страни ще ескалират битката си, след като международните евакуации на чужденци, започнали в неделя, приключат. Британското правителство, чийто въздушен транспорт е един от последните, които все още продължават, каза, че е евакуирало над 300 души с полетите и планира още четири полета.

Суданци и чужденци бягат от смъртоносния конфликт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голям брой други хора са били подложени на изтощителното еднодневно пътуване през пустинята до точки за достъп извън страната – до град Порт Судан на източното крайбрежие на Червено море и до преминаването на Аркин в Египет през северната граница.

Тълпи от суданци и чужденци чакат в Порт Судан, опитвайки се да се регистрират за ферибот до Саудитска Арабия. Далия Абделмоним, судански политически коментатор, каза, че тя и семейството ѝ са пристигнали в понеделник и са се опитвали да си намерят място. „Приоритет беше даден на чуждите граждани“, каза тя.

Тя и част от голямото ѝ семейство, предимно жени и деца, предприеха 26-часово пътуване с автобус, за да стигнат до пристанището, като по време на тежкото пътуване са преминали през военни контролно-пропускателни пунктове и малки села, където хората им предлагали по улиците студен сок от каркаде - традиционна напитка за Судан.

Суданци и чужденци бягат от смъртоносния конфликт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Тези хора разполагат с малко, но предложиха на всеки един пътник във всички тези автобуси и камиони нещо, за да направят пътуването им по-добро“, каза тя.

Наближавайки пресечния пункт Аркин, хората прекарват нощи навън под открито небе в пустинята, чакайки да бъдат пуснати в Египет. На прелеза има наредени автобуси.

Суданци и чужденци бягат от смъртоносния конфликт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Това е пълна бъркотия, невиждан хаос – дълги опашки от възрастни и болни хора, инвалиди, жени и деца, чакащи в мизерни условия“, каза Моаз Ал-Сейер, судански учител, който пристигна заедно със съпругата си и трите си деца на границата ден по-рано.

Десетки хиляди жители на Хартум също са избягали в съседни провинции или дори във вече съществуващи лагери в Судан, където са настанени оцелели от предишни конфликти.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 густ

    3 3 Отговор
    Новата вълна от бежанци е готова.
    Жална ни майка.

    Коментиран от #2

  • 2 Киро Острото

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "густ":

    На Слънчев бряг има свободни хотели без пари.
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Терор Жестокост
  • 4 нубийската принцеска

    5 1 Отговор
    вече уреди 500-600 роднини с бг паспорт
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Жестоки Терористи и Убийци
  • 6 Няма ли

    5 2 Отговор
    кой да ги покани в държавата си? Къде са държавниците като Меркел които мислят за всички прокудени нещастници бягащи от куршумите? Къде са шоколадите, плюшените мечета, белите момичета?
  • 7 Мемфис

    2 3 Отговор
    Поредната идиотска офанзива на ненормалният Джуджагин! Това долно същество подпали света!
  • 8 Хартумовск

    7 1 Отговор
    От посолството ще обявят официално кои са добрите и кои са лошите и на кого ще пращаме оръжие.
  • 9 Уса

    0 1 Отговор
    Бройката на соросоидите в България е същата ще бягат за здраве а ние ще се върнем от Америка да си живеем в родината

    Коментиран от #11

  • 10 Честито!

    2 0 Отговор
    И сега какво?
    Ще ги караме страните от по-малките към по-големите.
    Първо Сирия и Мароко се изнесоха в Европа.
    Сега Судан. После ЧАД. А когато и Нигерия изнесе 200млн в Европа, стария континент ще заприлича на Харлем от Лисабон до Талин.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.