Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Април, 2023 16:45 4 316 43

Би Би Си: Защитниците на Бахмут пестят снаряди

  • войната в украйна-
  • украинско контранастъпление-
  • снаряди за украйна-
  • боеприпаси за украйна

Ако действията на Украйна на бойното поле тази година ще донесат решителни победи, тогава подкрепата на Запада може да намалее

Би Би Си: Защитниците на Бахмут пестят снаряди - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кореспондентът на Би Би Си по отбраната Джонатан Бил посети Бахмут, където от няколко месеца се водят тежки боеве, и разговаря с украинските военни. Представяме репортажа, разпространен от Руската служба на Би Би Си.

Преди година Володимир и неговите бойци изстрелваха залпове от всичките 40 дула на своята ракетна установка БМ-21 "Град". Сега те могат да си позволят да изстрелят само няколко ракети по руски цели наведнъж. "Нямаме достатъчно боеприпаси", обяснява той.

Неговото подразделение, 17-ти танков батальон, все още осигурява огнева подкрепа на украинските войски, отбраняващи покрайнините на Бахмут, който Русия се опитва да превземе от месеци. С цената на огромни загуби руските войски се доближават до целта си - превземането на града.

Докато се крием в малка горичка, Володимир е инструктиран да открие огън с ракетната си установка по руска минометна позиция на около 15 километра. Неговите хора премахват клоните, маскиращи камиона. Те карат до празно поле на около километър и бързо изчисляват обхвата си. Стволовете на ракетната установка са насочени към целта, украински дрон, кръжащ над тях, оценява точността на стрелбата.

Първата ракета пропуска с около 50 метра, така че те коригират височината си, изстрелват още две и бързо се връщат при дърветата за прикритие. Този път улучиха целта.

Володимир обаче е разочарован, че не могат да направят повече: "Можем да подкрепяме повече нашите момчета, които умират там."

Според него Украйна вече е изчерпала собствените си запаси от боеприпаси за системите "Град", така че разчита на ракети, доставени от други страни. Володимир казва, че доставките идват от Чехия, Румъния и Пакистан. Той се оплаква, че ракетите от Пакистан не са с много добро качество.

Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-гласовито Украйна призовава за повече доставки на оръжия и боеприпаси. Сега фокусът е върху подготовката за голямата офанзива. Но в същото време украинците все още трябва да харчат огромни ресурси, само за да запазят позициите си.

Въпреки неотдавнашните доставки на модерни оръжия - танкове и бронирани машини - Украйна все още разчита до голяма степен на старите си арсенали от съветската епоха.

Произведената в Русия система за противовъздушна отбрана "Бук", способна да поразява самолети, дронове и ракети, все още е високо ценена от украинската армия. Кореспондентът на Би Би Си е заведен до една такава система, скрита в гората. Това високотехнологично оръжие помогна да се предотврати руското господство в небето.

Йозеф, командирът на "Бук", казва, че за руснаците "Бук" е цел номер едно. Това обяснява специалната задълбоченост на защитата на комплекса. Дълга кола с радарна купол е заровена в дълбок изкоп, покрит с камуфлажна мрежа. Отгоре има две сиви ракети. Обикновено Бук" носи четири.

В началото на април в интернет се появи колекция от секретни американски документи - карти, графики и снимки, разкриващи подробна разузнавателна информация за войната.

Питам Йозеф дали е вярно това, което казват за острия недостиг на ракети за "Бук". "Не, това не е вярно", настоява той. Но той признава, че Бук е трудно да се поддържа и Украйна се нуждае от повече ракети.

"Нямаме достатъчно от тях - казва той. - Системите се развалят, но няма резервни части, защото заводите, които ги произвеждат, не се намират в Украйна."

Йозеф не само не е съгласен с някои от точките на тези доклади на американското разузнаване. Той се съмнява дали наистина са пазели някакви тайни.

"Защо трябва да се сърдим на американците?", пита той. "Защото пуснаха информация, която руснаците имат от 20 години? Смешно!" Русия, според него, винаги е знаела за възможностите на въоръжените сили на Украйна.

Но Русия все още не знае нито времето, нито мястото на очакваната украинска офанзива. Това ще бъде от ключово значение за връщането на територии и облекчаване на натиска върху украинските сили по фронта от 1300 км. Където и да се случи, Русия ще трябва да пренасочи част от силите си там.

Но Украйна също трябва да въоръжи и оборудва нови части, за да извърши офанзивата. И двете страни изпитват трудности при осигуряването на храна на фронта.

На друго място, близо до Бахмут, украинските войски от 80-та бригада вече изразходват стотици артилерийски снаряди на ден в опит да отблъснат руското настъпление.

Те вече използват някои оръжия, доставени от Запада. Сергей и неговите подчинени обслужват британското леко артилерийско оръдие L119. Но Сергей казва, че трябва да пестят и боеприпаси. По думите му те изстрелват средно по 30 снаряда на ден.

"В момента имаме достатъчно хора, казва той. Но имаме нужда от боеприпаси. Боеприпасите са най-важното нещо."

Питам Сергей дали тази година ще бъде повратна точка за Украйна. "Ако тази година преминем в настъпление и си върнем земята, тогава ще спечелим", отговаря той. "Но ако това не се случи, тогава няма да имаме ресурсите да продължим войната още пет до десет години."

Володимир, командирът на "Град", е още по-прям. "Страната е изтощена, икономиката също", казва той.

И той се тревожи, че ако действията на Украйна на бойното поле тази година ще донесат решителни победи, тогава подкрепата на Запада може да намалее. "Опасяваме се също, че нашите западни съюзници ще се уморят да ни помагат", казва той.

Източник: Руската служба на Би Би Си


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 19 Отговор
    Корнелия да не се стиска!
  • 2 Няма я Украйна - сбогом!

    83 13 Отговор
    Украйна след година няма да съществува, съседните държави си вземат доста територии!
  • 3 Делю Хайдутин

    79 13 Отговор
    Ако не стрелят по жилищни сгради в Донецк ще имат и ракети и снаряди.
  • 4 тикви американски

    81 11 Отговор
    Украйна и подлогите на САЩ скоро ще разберат от къде изгрява слънцето!

    Коментиран от #13

  • 5 Калпазанин

    30 1 Отговор
    От руската служба на би би си 🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 6 Абе

    14 32 Отговор
    Трябва да доставяме повече боеприпаси и то директно, за по-бързо.
  • 7 Мизерията на укрите

    55 8 Отговор
    Е пълна. Слагат главите на своите войници на сатъра на САЩ. За доларите на Байдън умират в Бахмут стотици всеки ден
  • 8 0808

    36 3 Отговор
    оля, първата снимка е от 2 месеца..между другото пишеш глупости.. не ти вярвам
  • 9 Българин

    14 56 Отговор
    Русия ще загуби и тази война

    Коментиран от #14, #27

  • 10 Българин

    15 52 Отговор
    украинците дават хубав урок на ватенките
  • 11 Сократ

    63 6 Отговор
    Пълни глупости. Днес гледах реването на ВСУ как не могат да мръднат. Единственият им път се обстрелва непрекъснато от руснаците. Реват, ама клоуна в Киев праща още на убой, като добитък в кланица.

    Коментиран от #19

  • 12 Естествен Интелект

    31 1 Отговор
    Е БИ СИ: Пестят щото нямат....
  • 13 Естествен Интелект

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "тикви американски":

    Особено полша и норвегия....

    Коментиран от #36

  • 14 Мимчят

    54 6 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Няма как Русия да загуби.Мир ще има само тогава,когато си постигне целта. До тогава Укрите бавно,но славно ще се топят и като народ и като земя и като икономика и С.стопанство....
  • 15 Фашистите от Укрия са ненормални

    40 3 Отговор
    Краварска история

    Коментиран от #16

  • 16 ОПААААА

    6 31 Отговор

    До коментар #15 от "Фашистите от Укрия са ненормални":

    ВСУ на източния бряг....Путин ъ шокиран

    Коментиран от #33

  • 17 БАХМУТ....РУСКИЯ ПОГРЕБ

    5 34 Отговор
    Има ли още желаещи руснаци за небитието.....
  • 18 Хан Ювиги

    6 34 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна !
    Казах !
  • 19 хихихи

    3 29 Отговор

    До коментар #11 от "Сократ":

    Абе сократ я кажи. Как като не могат да мръднат. Се придвижват пък подкрепления.Ако те заболи главата като мислиш отговор за собствената си простотия. Не се пъни. Не ни е много важен. Аз помня как разправяхте че са обградени някакви укронацисти в тоя бахмут. Пък те хората си направиха ротация по тия отрязани уж пътище. Единственно в главите ви са отрязани някакви логични пътеки. В реалния свят всичко си се движи

    Коментиран от #21, #31

  • 20 Наблюдател

    6 20 Отговор
    Въоръжените сили на Украйна ще получат в срок всички необходими оръжия за подготвяното контранастъпление обещани от алианса НАТО. Повече от 98% от обещаното военно оборудване вече е доставено, заяви американският генерал-лейтенант Кристофър Каволи, командващ на армията на САЩ в Европа.
  • 21 Сократ

    27 1 Отговор

    До коментар #19 от "хихихи":

    Много просто. Не вярвам на бг пропагандата, а на очите си и ушите си. Повече вярвам на войника от всу отколкото на тирадите в цензурираната информационна среда. Обясних ли популярно?

    Коментиран от #25

  • 22 Бай Лисан

    28 4 Отговор
    "Произведената в Русия система за противовъздушна отбрана "Бук", способна да поразява самолети, дронове и ракети, все още е високо ценена от украинската армия."

    Алоууу, укрите, що ползвате руско оръжие? Не е патриотично! Гърмете си с украински топове...

    Коментиран от #24

  • 23 Наблюдател

    23 5 Отговор
    Ще пестят защото струват пари и така са им казали началниците отвъд океана. А и от 10 обещани, парите за 3 прибира обещалият ги, още 3 шайката около Зеля, 3 унищожават руснаците по пътя и остава 1. А пък идиотите, които да пращаш на фронта са безплатни. Ловиш насила по улиците и пращаш, та пестете снарядите, глупаци има. Ако укрите свършат, други ще се намерят.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Я ПА ТОЯ

    4 19 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    Колко ли пари краде Путин от руското оръжие.....
  • 27 Баш Българин

    28 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    уКРАЙ.на, ще загуби и тази война и повече НИКОГА НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА, като такова недоразумение.
    Слава на Русия.
  • 28 Бай Лисан

    16 3 Отговор

    До коментар #24 от "АЛОУУУУУ":

    А може би укрите просто са некадърни да си произведат?
    Гледам, и калашници ползват...Що така?
  • 29 Георги

    3 18 Отговор
    Украинците ще ги 0бахмутят яко.

    Днес излезе инфо каква техника са получили.
    И доста снаряди и ракети от всички калибри .

    Коментиран от #41

  • 30 Кога лъжат?

    19 2 Отговор
    Когато казваха, че нямат нито един "Бук" - свалянето на MH17 или сега - нямат ракети?
    Ако нямаш системата "Бук" то и ракети за нея не ти трябват.

    И ...
    Когато с БМ21 "Град" с три снаряда уцелиш целта ми се обадете. Системата работи по площ. С няколко снаряда може да разчитат САО на случайно попадение.
  • 31 Ломчанин

    20 4 Отговор

    До коментар #19 от "хихихи":

    При изпращане на подкрепления в Артьомовск до 30% от тях загиват по пътя към позициите си. 30%!! Сигурно още толкова са ранените. Месомелачката е тотална.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Цитат

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "ОПААААА":

    Малко снимки и....у бандерщината завинаги!
  • 34 ШАЛТЕТО

    12 2 Отговор
    Пигмей!Бум!И при бандерата на поклонение!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 гост

    14 4 Отговор

    До коментар #13 от "Естествен Интелект":

    Особено Полша-недостатъчно я биха и германците и руснаците!
  • 37 1944

    3 6 Отговор
    Въз раждане се разкрива от долу.Ком.фашисти
  • 38 БАХМУТ....ПУТИНОВИЯТ КОШМАР

    2 10 Отговор
    Девет месеца руска мъка неистова....
  • 39 Вирус

    8 0 Отговор
    Какъв хубав разказ на бибиси
  • 40 Вирус

    6 0 Отговор
    Ахмед стари кадри слагаш дай от преди 8 год
  • 41 Туй дето него знаеш

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Георги":

    Като са писали че изпратили разни машини и оръжия да кажат че това което изпращат буквално го вадят от вторични суровини излязло от употреба въоръжение боядисват го и го таксуват за подготвено за бой. Гаубиците им едва правят 50 изстрела и почват да плюят в различни посоки голяма част от камионите едва стигат фронта и двигателите издъхват.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ХАХАХАХАХА

    1 0 Отговор
    Тия от бибиси нещо ... ?!!! За кво пестене пишете като пътищата за снабдяване са им отрязани и всеки опит за такова завършва с нарешетване ? Ако НАгличаните са си прости по рождение ние тук не ядем доматите су се колците бе .
Новини по държави: