Last news in Fakti

28 Април, 2023 05:43 1 048 11

ООН призовава талибаните да престанат да ограничават афганистанските жени

  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • афганистан-
  • жени-
  • талибани-
  • резолюция

Съветът за сигурност на организацията единодушно прие резолюция по въпроса

ООН призовава талибаните да престанат да ограничават афганистанските жени - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, в която призовава талибаните незабавно да отменят все по-строгите ограничения срещу жените и момичетата в Афганистан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гласуването, при което САЩ, Русия и Китай подкрепиха резолюцията, беше знак за широко всеобщата загриженост около действията на талибаните и рядък момент на единство по сериозен въпрос в момент на рязко международно разделение, породено от войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя заяви, че резолюцията оставя "настрана" редица въпроси, свързани с решаването на проблемите на жителите на тази страна, допълва ТАСС.

"Разбира се ние не приветстваме решението на талибаните да ограничат правата на жените и момичетата. Разбира се, че тези забрани трябва да бъдат отменени. Но резолюцията пропуска, наред с други неща, истинските причини за нерешения въпрос за размразяване на афганистанските активи, принадлежащи на афганистанския народ, призивите за по-голяма хуманитарна помощ и за икономическо възстановяване на страната, както и отрицателните последици от едностранните санкции", каза Небензя.

"Въпреки това вече не сме изненадани от този подход на нашите западни колеги. Това е само още един пример за политиката на "двойни стандарти" на САЩ и техните съюзници при обсъждането на различни конфликти в Съвета за сигурност", каза още руският постоянен представител в ООН.

Когато талибаните завзеха властта през август 2021 г. след изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от Афганистан, те първоначално обещаха да действат по-умерено, отколкото по време на първото си управление, продължило между 1996 и 2001 г., припомня АП.

В последно време обаче талибанските лидери постепенно отново започнаха да налагат суровото си тълкуване на ислямското право.

Те забраняват момичетата да посещават училище след шести клас, а жените са почти постоянно затворени в домовете си и не могат да излизат и да пътуват без да бъдат придружавани от мъж настойник.

В края на декември талибаните забраниха на националните и международните организации за хуманитарна помощ да наемат афганистански жени, а на 4 април разшириха това ограничение и върху афганистанките, наети от ООН.

От 5 април насам 3300 афганистанци, които работят за ООН - 2700 мъже и 600 жени, остават по домовете си вкъщи, но Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН, заяви, че те продължават да работят и че ще им бъде платено.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гориил

    5 1 Отговор
    Бих искал ООН да призове богатите страни да нахранят гладните афганистански жени. Наистина ли върховният комисар не знае, че храната в Кабул е ограничена?

    Коментиран от #3

  • 3 ООН-ООД

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    С какво да ги нахранят? Наденица или салам?
  • 4 ООНЕ

    5 2 Отговор
    20 години краварите бяха в Афганистан и какво направиха?Всеки може да види какво е Афганистан днес!И пак доказват колко са подли американците!Вместо да се извинят за тези 20 години на афганистанците,те гласуват наказания и резолюции!Има ли си някой на идея колко престъпления са извършили американските войници в Кабул

    Коментиран от #7

  • 5 Мето

    6 3 Отговор
    Браво на талибаните. Така няма да има разводи, изневери , разбити семейства.
    Пуснеш ли жените да си правят каквото искат става вертеп навсякъде.
    Вържи попа да е мирно селото.
  • 6 Демократ от ООН

    2 2 Отговор
    Най-древната и най-демократична професия е наложително да се признае в Афганистан. И да се освободи от талибански данъци
  • 7 българин

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "ООНЕ":

    трудно е да се оправят поразиите след ватенките. За пример виж България. Години ще ни трябва да станем нормални.

    Коментиран от #9

  • 8 Феминист

    2 0 Отговор
    Аз пък призовавам Запада да престанат да онеправдават и унижават жените, като им налагат да се състезават с мъже в спорта! И да им навират мъже, не само в съблекалните, тоалетните, но и в затворите!

    В която и страна да се засили махалото, е същото и недопустимо за гравитацията.
  • 9 Кравар

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "българин":

    От 33 години управлението на България е от козяк, резултата е видим. Не са ти виновни руснаците
  • 10 Механик

    1 0 Отговор
    И кво рекоха талибаните по тоя повод?
    Нищо ли?
    Ми, правилно.
  • 11 Кадир

    1 0 Отговор
    Ако бях талибанин щях да каже просто "ммм, не. "
Новини по държави: