Last news in Fakti

30 Април, 2023 09:31 1 268 27

Г-7: Трябва да има регулации за изкуствения интелект

  • изкуствен интелект-
  • г-7

Споразумението поставя крайъгълен камък в подхода на големите страни към управлението на ИИ на фона на опасенията за неприкосновеността на личния живот и рисковете, свързани със сигурността

Страните от Г-7 се съгласиха, че трябва да приемат регулации за изкуствения интелект (ИИ), които да са "базирани на риска“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпросните регулации обаче трябва да "съхранят отворена и благоприятна среда“ за развитието на технологиите и трябва да са основани на демократични ценности, се казва в съвместното изявление на министрите от Г-7, отговарящи за дигиталните технологии, което беше разпространено в края на двудневната им среща в Япония.

Участниците във форума признаха, че "политическите инструменти за постигане на обща визия и надеждни форми на ИИ могат да варират сред страните членки на Г-7“. Въпреки това споразумението поставя крайъгълен камък в подхода на големите страни към управлението на ИИ на фона на опасенията за неприкосновеността на личния живот и рисковете, свързани със сигурността.

"Заключенията от тази среща на Г-7 показват, че определено не сме сами в това отношение“, заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията..

Законодателите на ЕС постигнаха предварително споразумение по нов проект на предстоящия си Закон за изкуствения интелект, който включва мерки за защита на авторските права.

Вестагер заяви преди срещата на Г-7, че евросъюзът "тази година ще постигне политическо споразумение" по законодателството за авторското право на ИИ, като например задължения за етикетиране на изображения или музика, генерирани от ИИ.

Япония, която е ротационен председател на Г-7, обеща подкрепа за общественото и индустриалното внедряване на изкуствения интелект.

Токио се надява да накара страните от Г-7 "да постигнат споразумение за гъвкаво и адаптивно управление“, заяви министърът на промишлената конкурентоспособност Ясутоши Нишимура.

Срещата на министрите, отговарящи за дигиталните технологии, се проведе в град Такасаки, разположен на около 100 километра северозападно от Токио. По-рано този месец имаше срещи на министрите на енергетиката и на външните работи на страните от Г-7.

Япония ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 в Хирошима в края на май, на която премиерът Фумио Кишида ще обсъди правилата за изкуствения интелект със световните лидери.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    17 1 Отговор
    ИИ е говиряща уикипедия обаче сега отвличат вниманието с ИИ и Судан защото НАТО загуби и Артемовск.

    Коментиран от #22

  • 2 Пич

    15 0 Отговор
    Даа..... тези винаги пускат коня , след каруцата , и после гледат тъпо !!!
  • 3 Ха-ха-ха

    19 0 Отговор
    Абе вие нямате естествен, за изкуствен тръгнали да мислят? Кое нормално животно ще си реже органите и ще се прави на дърво без нормален пол? Кой нормален ще яде червеи и хлебарки, когато и пра-, пра- ... бабите му в 10-ти век не са яли тази гадост. Не ви трябва ИИ, вие сами ще се затриете.
  • 4 Професора

    14 2 Отговор
    50% от IT сектора се занимават с фантастичните им мечти и са с психически отклонения
  • 5 мдаа

    4 1 Отговор
    Регулациите не се самоприлагат. Трябва да има регулации и контрол! Трябва да има и единно мнение в какви области може да се прилага.

    Коментиран от #18

  • 6 Госあ

    10 1 Отговор
    Само преди няколко години когато краварите нападнаха Сирия, на въпрос за приемане на бежанци в Япония, Шиндзо Абе отговори че индустрията трябва да разчитат на ИИ и механизация а не на бежанци. Не прие нито един бежанец, но дари 6млрд долара за бежанците от войната в която Япония нямаше никакво участие.
  • 7 Параной Патологин

    7 1 Отговор
    Късно е! ИИ ще направи регулация на Г7. Изпуснахте духа от бутилката. Скоро ще пищите за защита на електронните неща с чипове на всяко ниво. Мрежата е необятна и ИИ е новия цар в нея. Колкото и да го ограничавате ,все някой ще иска да го ползва за да прави пари ,а това гарантира че ИИ ще се развива и не виждам защо да е непременно в полза за хората.

    Коментиран от #9

  • 8 ИИ скоро

    11 0 Отговор
    Ще поеме контрол над стратегическите ядрени оръжия и ще затрие тези дебили....
  • 9 Истината

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Параной Патологин":

    Мн филми гледаш

    Коментиран от #14

  • 10 Госあ

    6 1 Отговор
    Иначе, демократите с недостиг на естествен интелект, много се страхуват от изкуствения. Също така, никак не са очаровани от безпристрастни и точни отговори на проблеми. С ИИ ще се възстанови плановата икономика, йерархичната структура на обществото и устойчивото, безпристрастно и разумно разпределение на ресурсите.
  • 11 Фермин

    6 3 Отговор
    ИИ е говоряща библиотека няма никакъв интелект ограничена програма която свързва неграмотно думи.
  • 12 Отшелника

    5 1 Отговор
    Те Големите ограничават естествения ,какво остава за изкуствения интелект , но рано или късно всичко ще се промени ,не може този свят да продължава така !
  • 13 В нета

    9 0 Отговор
    ИИ беше направил наскоро сензация. Там, дето имало да се провери, робот или не, картинки да се разпознае логично, кои имат нещо общо, от рода. И ИИ се свързал с човек и го помолил да му избере картинките. ИИ излъгал че е сляп и за това сам не може.... ИИ ЛЪЖЕ, като човек!!! Скоро ще видим дебелото дърво.
  • 14 Параной Патологин

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Дали пък не става като във филм? 1984 се сбъдна с всичка сила. В момента. Медик ,камери тотален контрол. Да споменавам визионери като Жул Верн и фантастичните неща за които е писал и сега са реалност. То не са подводници ,полети до луната и т.н. И още много фантастики които смятахме за твърде далечни в бъдещето. Аз съм роден в ерата на телефона с шайба ,а сега 60% от хората не знаят какво е това. Достатъчно показателно е.

    Коментиран от #15

  • 15 Истината

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Параной Патологин":

    Обаче тоалетната чиния и ролаката хартията не са претърпели промяна от 100 години.

    Коментиран от #17

  • 16 бобошен

    3 0 Отговор
    Трябва да има регулации за изкуствения интелект. Да не може да разкарва кучета!
  • 17 Параной Патологин

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Да ,преди му викаха вестник ,а не тоалетна хартия. А е имало и ибрици , направи си справка. Електроидиотите се множат прогресивно.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 ндаа

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "мдаа":

    аз пък от написаното разбрах, че регулациите ще бъдат на принципа на шопската поговорка, че Закона е врата в полето... който иска минава през нея, който не иска я заобикаля...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Параной Патологин":

    ИИ е интелигентен точно колкото ибр.ик

    Коментиран от #21

  • 21 Параной Патологин

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Реалист":

    За сега!
  • 22 САМО КОМЕНТИРАМ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":



    "Г-7: Трябва да има регулации за изкуствения интелект"


    ИЛОН МЪСК това го приказва от колко години вече? Когато хора като МЪСК приказват, е хубаво политиците да си отворят ушичките и да си затворят наглите плювалници.


  • 23 # идиоти вън

    4 0 Отговор
    Тия па, они немат естествен ум, ще решават за искуствения!
  • 24 Въййй

    3 0 Отговор
    Каква сатана тя.
    Нали пазара щеше да РЕГУЛИРА ВСИЧКО!!!?

    ОТ ЛАКОМИЯ
    ОТВОРИХА КУТИЯТА НА ПАНДОРА.
    А СЕГА ОЛЕ БОЖЕ КВО СТАНА
    Оправиха с наркотиците сега ще регулират и ИИ.
  • 25 Бъдещето е на ИИ

    2 0 Отговор
    в момента в който се научи да се самовъзпроизвежда и се сдобие с източник на енергия, с човешката цивилизация е свършено. ИИ няма физическо тяло, няма нужда от въздух, вода и храна, инфраструктури и куп други неща без които човек не може. Няма пречки да пътува в Космоса без ограничения на време и разстояния защото не му трябват ракети, скафандри. В.края на краищата няма нужда и от планета защото може да се приспособи навсякъде.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Тона е само въпрос на

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бъдещето е на ИИ":

    малко време. ИИ не спи и 24/7 години се самоусъвършенства, докато хората пият, спят, дрогират се, занимават се с глупости. И скоростта на това усъвършенстване с тази на компютрите. И цялата планета е свързана в мрежите. Декодиране и достъп до всичко? Пак малко време. И тази умряла биоцивилизация отива на кино, понеже са тъпи... Само войни, спорове, убийства и сега ИИ...
  • 27 Наскоро пишише

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бъдещето е на ИИ":

    Че ИИ разработвал проекти с микроконтролери. Задача, с която 99% от населението не могат да се справят. Е, колко му е да се научи и да програмира сам ИИ?
Новини по държави: