Last news in Fakti

1 Май, 2023 17:34 681 2

Тайван заслужава да участва в Световната здравна асамблея

  • тайван-
  • китай-
  • covid-19-
  • здраве за всички-
  • тайван може да помогне-
  • оон-
  • сзо-
  • сза-
  • асамблея-
  • световна здравна асамблея-
  • иновации-
  • здравеопазване-
  • благодъстояние-
  • здравно осигуряване-
  • цифровизация-
  • пандемия-
  • първична здравна помощ-
  • диабет-
  • високо кръвно налягане-
  • висок холестерол-
  • пренатален тест-
  • бременност-
  • скрининг-
  • превенция-
  • заболявания

Под натиска на комунистически Китай, Тайван бива изолиран от редица международни организации

В навечерието на седемдесет и шестото издание на Световната здравна асамблея, което ще се проведе в Женева в периода 21-30 май, Тайван отново призовава за своето включване.

От години комунистически Китай, който претендира, че островът е част от неговата територия, прилага различни и всеобхватни методи за контрол, изолация и подкопаване на дипломатическите му връзки с останалите демократични страни по света. Един от успешните му ходове е възпрепятстването на страната да участва редица международни организации. Независимо от солидната подкрепа, която Тайван получава, той все още няма възможността да участва като наблюдател в Световната здравна асамблея и да споделя безценния си опит. В тази връзка тайванският министър на здравеопазването Шей Джу-юан (Hsueh Jui-yuan) отправи своя призив:

"С навлизането в четвъртата година от началото на пандемията, причинена от Covid-19 ситуацията постепенно се подобрява. Повечето гранични ограничения бяха премахнати и глобалното управление на здравеопазването премина от отговор на пандемията към възстановяване след нея. Държавите по света задълбочиха усилията си за гарантиране здравето и благополучието на всички и в посока по-нататъшното реализиране на Целите на ООН за устойчиво развитие, чийто напредък на свой ред бе повлиян от пандемията.

Тайван напълно подкрепя Целите за устойчиво развитие, свързани със здравето, както и целите, залегнали в Тринадесетата обща работна програма на СЗО. Страната се ангажира да изгради по-устойчива и справедлива верига за доставки на здравни услуги, поддържайки приобщаваща и справедлива система за универсално здравно покритие и осигурявайки превенция и управление на заболявания чрез стабилна система за първична здравна помощ. Тайван има желание и възможност да сподели опита си в създаването на междусекторен, иновативен и ориентиран към хората подход, за да помогне на международната общност да работи за реализирането на Целите за устойчиво развитие, свързани със здравето и благосъстоянието.

По време на пандемията Тайван ефективно овладя разпространението на болестта, използвайки цялостната си система за обществено здравеопазване, добре обучени специалисти и системи за епидемиологично наблюдение, изследване и анализ, Моделът на антипандемичен отговор на Тайван включва механизми за бързо реагиране, политики за граничен контрол, координирано разпределение на медицински ресурси и система за трансфер на пациенти за предотвратяване и ограничаване на пандемията във време, когато ваксините и антивирусните лекарства не са налични.

Тайванският народ изигра ключова роля за успеха на антипандемичния модел на Тайван, като носеше маски, практикуваше социално дистанциране, избягваше претъпканите места, спазваше карантинните разпоредби и се ваксинира. В сравнение с 38-те държави-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Сингапур, Тайван се нарежда на шесто място по най-ниска смъртност от Ковид, на четвърто място по отношение на нивата на покритие на поне една доза ваксина срещу Covid-19 и на трето място по отношение на прилаганите бустери на ваксините.

Насърчаване на здравето за всички

Миналата година генералният директор на СЗО очерта пет приоритета за следващите пет години, които са насърчаване на здравето, предоставяне на здравни услуги, защита на здравето, стимулиране на напредъка и ефективност.

Тайван създаде универсална система за здравно осигуряване през 1995 г. Оттогава правителството продължава да предоставя превенция на заболяванията и здравни услуги, така че хората от всички възрасти да могат да се ползват от правото си на здраве. Тайван предлага пренатални прегледи, скрининг за гестационен диабет, тестове за анемия и три ултразвукови прегледа за намаляване на рисковете при бременност и насърчаване на здравето на майката и бебето. За да помогне при безплодие при двойките и да намали финансовата тежест на ин-витро процедурите, правителството продължи да разширява субсидираните програми за лечение на безплодие. Тайван също има за цел да създаде благоприятна за кърменето среда и да осигури превантивно педиатрично здравеопазване и здравно образование.

Нещо повече, Тайван е създал редица програми за превенция и управление на незаразните заболявания. Например, програми, насочени към хронични метаболитни заболявания, подпомагат рисковите групи, като предоставят услуги като насоки за диети и упражнения, както и информация за отказване от тютюнопушенето, за да дадат възможност на хората да поемат контрол върху собственото си здраве. Такива инициативи подобряват живота и намаляват разпространението на високото кръвно налягане, високия холестерол и високата кръвна захар, които често водят до хронични заболявания. Тайван също подкрепя глобалната борба срещу рака и целите на СЗО за намаляване на смъртността от рак с 25% до 2025 г. В съответствие с инициативата на СЗО за елиминиране на рака на маточната шийка, Тайван субсидира цервикални скрининги и ваксинации срещу човешки папиломен вирус. Ваксините срещи HPV се прилагат на ученички на възраст от 12 до 15 години от 2018 г. До декември 222 г. е постигнато покритие от 92,1%.

Иновативна технология и универсално здравно покритие

Националното здравно осигуряване на Тайван е отличен пример за универсално здравно покритие, предлагащо финансова защита и достъп до широк набор от основни услуги. Пандемията от Covid-19 помогна на международната общност да признае значението на регионалното сътрудничество и цифровизацията в здравеопазването. Тайван се ангажира да насърчава цифровото здравеопазване и иновации, за да подобри достъпността и качеството на здравните услуги и да създаде програма за национално здравно осигуряване от ново поколение. Страната въведе иновативни здравни услуги, използвайки дистанционни консултации в реално време за пациенти, живеещи в отдалечени райони, и проучва приложения за изкуствен интелект и други нововъзникващи технологии. По време на пандемията Тайван издаде 13 лиценза за износ на своята билкова формула NRICM101 (Taiwan Chingguan Yihau), за да помогне н страните в региона в борбата с пандемията. В момента Тайван прилага превантивни мерки в епохата след пандемията, сред които засилване на вътрешното производство на лекарства и фармацевтични съставки, за да предотврати бъдещ недостиг. Разбирайки колко е важно да се работи с международната общност, Тайван ще продължи да споделя иновативни технологии и най-добри практики с партньори от целия свят, за да подобри универсалното здравно покритие.

Тайван може да помогне и Тайван помага

Тайван не е канен на Световната здравна асамблея от 2017 г. Сега, когато пандемията от Covid-19 отслабва и диалогът за укрепване на здравните системи в световен мащаб се ускорява, Тайван не трябва да бъде пренебрегван, Страната може да помогне и включването ѝ ще направи света по-здрав, по-устойчив и по-справедлив.

Тайван призовава СЗО и всички съответни заинтересовани страни да подкрепят включването му в СЗА като наблюдател, както и пълното му участие в срещите, механизмите и дейностите на СЗО. Тайван ще продължи да работи със света, за да помогне за гарантирането на основното човешко право на здраве, залегнало в Конституцията на СЗО. В духа на Целите за устойчиво развитие никоя държава не трябва да бъде изоставен – особено не и Тайван, който е допринесъл значително за световното обществено здраве."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марков

    4 1 Отговор
    Много писане, не се чете. Китай е достатъчен в СЗО. Тя и без друго е частна структура, знаете на кого.
  • 2 Ххххххххх

    1 1 Отговор
    А Китай дали ще позволи?