Last news in Fakti

2 Май, 2023 05:25 752 0

Над 500 човека бяха евакуирани с два кораба от Судан за Саудитска Арабия

  • судан-
  • евакуация-
  • кораби-
  • бежанци

Повече от 800 000 души биха могли да избягат от Судан, ако конфликтът не бъде прекратен, предупреждава ООН

Над 500 човека бяха евакуирани с два кораба от Судан за Саудитска Арабия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният комисариат за бежанците предупреди, че над 800 000 души биха могли да избягат от кървавите сражения в Судан, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Предупреждението бе отправено от Филипо Гранди, върховният комисар за бежанците към ООН. Досега най-малко 73 000 суданци са пристигнали в съседни на Судан страни заради конфликта, избухнал в средата на април.

"Върховният комисариат за бежанците, заедно с правителствата и партньорите, се подготвя за възможността над 800 000 души да избягат от сраженията в Судан в съседни страни", подчерта Гранди. Той изрази надежда, че няма да се стигне дотам, но предупреди, че ако конфликтът не бъде прекратен, все повече хора ще търсят спасение от него извън Судан

Същевременно над 300 души, сред които и стотина американци, бяха евакуирани от Судан към Саудитска Арабия с американски кораб, предаде Франс прес, като се позова на няколко източника. На борда на кораба е имало 105 американци, над 100 суданци и граждани на 15 други страни. С друг кораб, също пристигнал от Судан в Джеда, в Саудитска Арабия днес, бяха евакуирани 171 души, от които 41 саудитски, а останалите граждани на други страни. Това прави над 500 евакуирани от Судан по море днес.

САЩ организираха два конвоя за евакуация към суданския град Порт Судан, на брега на Червено море, на 850 километра източно от Хартум. Оттам кораби с евакуирани потеглят към Саудитска Арабия, каза вчера говорителят на Държавния департамент Матю Милър. Вашингтон е улеснил отпътуването от Судан на близо 1000 американци, допълни той.

Саудитска Арабия пък обяви, че е евакуирала над 5000 саудитски и чужди граждани от Судан от 15 до 30 април.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА