3 Май, 2023 09:57 650 16

"Репортери без граници": Хората все по-малко осъзнават разликите между истинското и фалшивото

  • свобода-
  • печат-
  • медии-
  • истинско-
  • фалшиво-
  • дезинформация

Политическа пропаганда, икономическа манипулация, фалшиво съдържание, генерирано от изкуствен интелект - дезинформацията в най-широкия смисъл на думата е основна заплаха за свободата на медиите

"Репортери без граници": Хората все по-малко осъзнават разликите между истинското и фалшивото - 1
Източник: Shutterstock

Политическа пропаганда, икономическа манипулация, фалшиво съдържание, генерирано от изкуствен интелект - дезинформацията в най-широкия смисъл на думата е основна заплаха за свободата на медиите по света, предупреждава организацията "Репортери без граници" (РБГ) в 21-вата си годишна класация, в която най-високо оценената държава е Норвегия, а най-ниско - Северна Корея (КНДР), отбелязва Франс прес.

И двете държави запазиха позициите си от миналата година.

Като цяло условията за практикуване на журналистика са лоши в 7 от 10 държави, показва класацията за тази година, която обръща специално внимание на последиците от дезинформацията.

Според РБГ в две трети от 180-те оценявани държави специалистите, които допринасят за изготвянето на класацията, "съобщават за участието на политически актьори" в "масирани кампании за дезинформация или пропаганда". Такъв е случаят с Русия, Индия, Китай и Мали.

В по-широк план тази класация подчертава заблудите, които се разпространяват в дигиталните медии. Цяла индустрия "прави възможно производството на дезинформация, нейното разпространение или усилване", обяснява Кристоф Делоар, генерален секретар на неправителствената организация. Според него това е случаят с "ръководителите на дигитални платформи, които не се интересуват от разпространението на пропаганда или фалшива информация". Типичен пример за това е "собственикът на Туитър Илон Мъск".

Друг феномен е фалшивото съдържание, създадено от изкуствени интелекти (ИИ). Изкуственият интелект Мидджърни (Midjourney) "който генерира изображения с много висока разделителна способност, захранва социалните мрежи с все по-правдоподобни фалшификати", посочва организацията, като посочва фалшиви снимки от ареста на Доналд Тръмп, станали изключително популярни.

Свидетели сме и на "мащабна манипулативна продукция" от специализирани компании, от името на правителства или компании.

През февруари тази година обширно разследване на колектива от разследващи журналисти "Забранени истории" разкри дейността на израелска компания, наречена "Екип Хорхе", която е специализирана в дезинформацията.

Всички тези "неописуеми манипулативни способности се използват за подкопаване на онези, които олицетворяват качествената журналистика, като в същото време отслабват самата журналистика", предупреждава "Репортери без граници".

"Достоверната информация бива заглушавана от поток от дезинформация", казва Делоар, който смята, че "хората все по-малко осъзнават разликите между истинското и фалшивото".

"Едно от основните предизвикателства е да се възстановят демократичните принципи на този гигантски пазар на внимание и съдържание", добави той.

В класацията най-голям спад се наблюдава в Перу (110-то място, спад с 33 места), Сенегал (104-то място, спад с 31 места), Хаити (99-то място, 29 места надолу) и Тунис (121-во място, спад с 27 места). Обратно, Бразилия е на 92-ро място, като се е изкачила с 18 места след напускането на след оттеглянето на бившия крайно десен президент Жаир Болсонаро, който беше победен от Лула на изборите в края на октомври.

Франция се е изкачила от 26-то на 24-то място. Това се обяснява предимно "с това, че ситуацията се влошава на други места", според Делоар. Германия е на 21-во място, като е паднала с пет места заради "рекорден брой прояви на насилие и арести на журналисти".

В регионалните класации "регионът на Близкия изток и Северна Африка остава най-опасен за журналистите", а Европа - с най-добри условия.

Световният индекс на свободата на печата се изготвя от "Репортери без граници" на базата на "количествено проучване на злоупотребите, извършени срещу журналисти", от една страна, и "качествено проучване", от друга. Последното се основава на "отговорите на стотици експерти по свободата на печата (журналисти, учени, правозащитници) на сто въпроса".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    20 1 Отговор
    Фалишиво е официалната политика на САЩ и ЕС

    Коментиран от #10

  • 2 Миранда

    17 1 Отговор
    Като не им изнася нещо на западните пропагандисти го наричат фалшиво.
  • 3 Фантом

    16 0 Отговор
    Фалшивите от САЩ, Великобритания, Канада, Германия се дърпаха ООН да прати инспектори да раследват престъпленията на окраинските фашисти в ДНР и ЛНР
  • 4 Само питам

    18 0 Отговор
    Затова ли забранихте руските ТВ?За да ни залеете с фалш и лъжи .

    Коментиран от #6

  • 5 Джо Лондон

    14 0 Отговор
    Фейк е да ти публкуват пропагандата на ЦРУ която залива Европа денонощно .
  • 6 АЕЦ

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Нарушение на основните права и свободи да те лишават от др гледна точка. Договор с ЕС е невалиден още от момента в който ограничиха свободното предвижване между държавите членки.
  • 7 без имена

    7 0 Отговор
    самите рбг сте фалшиви . също като аеж.делите репортерите на наши и чужди.
  • 8 ЕВРОНЮЗ

    8 0 Отговор
    Разпространението на фалшиви новини е пак Американски патент... Прилагат го след убийството на президента Кенеди.. Разпространяват много противоречащи си версии, така обществото неможе да стигне до истината, хората спорят помежду си. Виждат че работи перфектно и започват да го прилагат във всички колонии.
  • 9 Безгранично умни репортери

    7 0 Отговор
    Това е защото хората не могат сами да се ориентират кое е лъжа, кое е истина!
    Глупавия народ трябва да бъде предпазен!
    Затова свободните медии трябва свободно да разпространяват само Истината!
    И затова са Свободни! Иначе стават сакаткъци ...и ги забраняваме ако не са свободни!
    Още Оруел го е казал!!! Трябва си Министертво На Истината!!!!! Точка по въпроса
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 некой

    6 0 Отговор
    Все по-трудно, да ... понеже по официалните канали струи фейк ;)
  • 12 Баце ЕООД

    8 0 Отговор
    Медиите все по рядко пишат истината.

    Коментиран от #13

  • 13 Факт е,

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Баце ЕООД":

    Това важи и за мястото, където ни информират за това
  • 14 Европеец

    0 0 Отговор
    Всъщност изкуствените интелекти преодоляват масовата цензура, защото не могат да ограничат всички въпроси, които хората задават. ИИ е алгоритъм, той не знае коя информация трябва да крие и коя не. Мъчат се да го направят политически коректен, но ако успеят това ще го направи безполезен.
  • 15 2+2=4

    1 0 Отговор
    Лошото е, че журналистите все по-трудно се ориентират в истината. Лошото е, че повечето от тях определят истината според хонорара. За какви свободни медии говорим, когато е повече от ясно, че който плаща, той поръчва музиката. Обективната истина отдавна е заменена от изгодното. Действителността е такава, каквато ни я измислят... Който иска - да вярва, който не иска - да се бори.
  • 16 За протокола

    2 0 Отговор
    Крайно време е да се приеме закон за умишленото създаване и разпространение на фалшиви новини и информации.