Last news in Fakti

4 Май, 2023 05:51 812 4

Израел обмисля директни полети до Саудитска Арабия за поклонението хадж

  • израел-
  • саудитска арабия-
  • хадж-
  • полети

Това би било пример за нова стъпка към нормализиране на отношенията между двете държави, отбелязва Ройтерс

Израел обмисля директни полети до Саудитска Арабия за поклонението хадж - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел изрази надежда, че Саудитска Арабия ще разреши на мюсюлманските му граждани, които искат да участват в започващото идния месец поклонение хадж, да пристигнат с директни полети в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това би било пример за нова стъпка към нормализиране на отношенията между двете държави, отбелязва агенцията.

Саудитска Арабия изрази одобрението си от насърченото от САЩ заздравяване на връзките между Израел и съседките му в Залива – Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн – през 2020 г., но се въздържа и не последва техния пример, заявявайки, че първо трябва да се обърне внимание на палестинските цели за държавност.

Вероятността Саудитска Арабия да последва примера на ОАЕ и Бахрейн обаче намалява все повече заради обтегнатите отношения между Рияд и американския президент Джо Байдън, заради наскоро възстановените отношения с Иран, който е съперник на Рияд в региона и враг на Израел, както и заради възхода на крайнодясното правителство на израелския премиер Бенямин Нетаняху, отбелязва агенцията.

Предшественикът на Нетаняху - центристът Яир Лапид, каза на 10 март, че по време на премиерския си мандат миналата година е убедил Саудитска Арабия да пусне първия директен полет до Хадж от Израел, 18% от чието население са мюсюлмани.

Представител на американските власти също намекна през юни в интервю за Ройтерс за вероятността от подобни полети, но все още няма потвърждение за това от Рияд, посочва агенцията.

На въпрос дали директните полети ще бъдат пуснати за тазгодишното поклонение до саудитския град Мека от юни до август израелският външен министър Ели Коен каза, че е изпратена молба по въпроса.

"Въпросът се разглежда. Не мога да ви кажа дали има напредък по темата", каза той в интервю за радиото на израелската армия. "Аз съм оптимистично настроен, че разговорите със Саудитска Арабия за мирни отношения може да напреднат", добави Коен.

В момента мюсюлманите от Израел и палестинските територии пътуват до Мека, минавайки през трети държави, което им създава допълнителни разходи и главоболия. От 2020 г. насам Рияд позволява на израелски авиолинии да преминават през въздушното пространство на страната на път за ОАЕ и Бахрейн, като оттогава Саудитска Арабия и съседен Оман са разширили този въздушен коридор и са включили допълнителни дестинации в него, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ...

    1 0 Отговор
    А Лабрадоров ни обяснява оня ден как отношенията им са в НАЙ-НИСКАТА ТОЧКА от 30 години . Хе хе... Лъжливо арменче.
  • 4 Вери фиши

    1 0 Отговор
    Израелците са замислили нещо гадно. Тяхното хубаво никога не е на хубаво.