Last news in Fakti

7 Май, 2023 05:11 1 085 13

Шолц от Кения: Да използваме по-широко геотермална енергия

  • олаф шолц-
  • германия-
  • канцлер-
  • кения-
  • геотермална енергия

Това е нещо, което можем да използваме и в Германия, и ще го направим, заяви немският канцлер

Шолц от Кения: Да използваме по-широко геотермална енергия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на визитата си в Кения германският канцлер Олаф Шолц се изказа в полза на по-широкото използване на геотермална енергия като енергиен ресурс за Германия, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Това е нещо, което можем да използваме и в Германия, и ще го направим. Защото в този начин на производство на енергия по щадящ климата начин има голям потенциал", заяви той днес при посещението си в най-голямата геотермална централа в Африка. "Геотермалната енергия е достъпна на много повече места в Германия, отколкото хората си мислят днес", добави той.

Петте електроцентрали в района на Олкария и на ръба на националния парк Хелс Гейт (Hell's Gate) на около 120 километра северозападно от столицата Найроби имат инсталиран капацитет от около 800 мегавата и играят решаваща роля в производството на енергия в страната.

Потенциалът на този вид енергия в региона се оценява на 10 гигавата, но все още не е ясно дали той може да се използва напълно.

Шолц заяви, че Германия трябва да вземе пример от Кения, когато става въпрос за използването на природни ресурси. "В Германия нямаме подобни вулканични райони, но имаме много области и ландшафт, които имат потенциал за използването на геотермална енергия", добави канцлера.

От геотермалната енергия може да се добива както топлина, така и електричество. Канцлерът бе впечатлен от факта, че до 2030 г. се очаква Кения да произвежда цялата си електроенергия от възобновяеми източници. "Ние също така взехме необходимите решения, за да постигнем нужното темпо, необходимо за достигане на амбициозните ни цели в областта на климата", заяви Шолц.

До 2030 г. Германия иска да произвежда 80 процента от електроенергията си чрез възобновяеми източници, отбелязва ДПА.

Освен дългогодишните си инвестиции в геотермална енергия в страната Германия иска в бъдеще да се съсредоточи и върху изграждането на водородна икономика в африканската държава. Все още не е ясно дали Берлин ще може да се възползва от вноса на водород от Кения. За Кения обаче зеленият водород, произвеждан с електричество от възобновяеми източници, предлага голям потенциал. Това включва преди всичко производството на щадящи климата торове за селското стопанство, тъй като за производството на водород все още е необходимо да се използва природен газ.

Селското стопанство е основен икономически сектор в Кения, отбелязва агенцията.

"Нашите 92 процента възобновяема енергия в електроснабдителната ни мрежа днес" са постигнати благодарение на "значителния принос от страна на германските технологии и германските инвестиции", заяви президентът на Кения Уилям Руто, отбелязвайки важната роля на Берлин в сектора за зелена енергия в страната.

Същевременно Руто призова германските политици да положат повече усилия в международен план, за да гарантират, че индустриализираните страни ще инвестират повече в проекти за зелена енергия в страните от "глобалния юг" - термин, описващ група от държави по линия на социално-икономически и политически характеристики, който обикновено се използва за страните от Африка, Южна Америка, Азия и Океания.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това потомък на фашизма

    27 1 Отговор
    Да не стане пак ГДР
    ДА ЦЕЛУВА РЪКА НА ПУТИН
  • 2 БРИКЗ яко чука Долара

    23 1 Отговор
    Памперса на стария задокеански терорист
    мирише

    Коментиран от #4

  • 3 Режисьор

    22 1 Отговор
    Има и по-ефикасен и бърз начин, включващ ядрена енергия. По някакви незнайни причини коментарът ми изчезва, след като го обясня.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "БРИКЗ яко чука Долара":

    краварските банки пукат като пуканки ха ха ха
  • 5 само ще ви трябва вулкан

    23 0 Отговор
    Може да ви го направят
  • 6 Подобни лозунги

    26 0 Отговор
    като това на заглавието имаше в профилакториумите от времето на соца.
    Германските управляващи се лутат в ситуацията в която сами се вкараха.
  • 7 Шъ умръ от смях

    23 0 Отговор
    Кения учи Германия!Ха,ха,ха,ха,!Ама,Тише,душичко,какво става с любимата ти Германия?Нещо дойчетата стават за смях пред целия свят!На някоя от следващата визита,да кажем сомалийчетата могат да дадат урок как се изхвърлят хиляди американци от чужда земя
  • 8 майстори на полилеи от човешка кожа

    9 1 Отговор
    След като yc...xтe терена , сега ще го размазвате
  • 9 Ццц

    18 0 Отговор
    Шолци, я вземи остани 20-30 години в Кения, за да вземеш "ноу-хау"-то. Прати един масай насам, за да те замества Вервам, че така Германия ще тръгне по верния път, защото масаят няма да знае английски и няма да разбира какво му заповядват.
  • 10 Хахахахахахаха

    4 1 Отговор
    Унтерменш
  • 11 Шолц от Намибия

    4 0 Отговор
    В Кения имали Шолц? Да не е някакъв роднина на другия Шолц, от Германия?
  • 12 Мхм

    4 0 Отговор
    Използвай си ан4лната енергия, глупендер малък
  • 13 Икономист

    1 0 Отговор
    "В Германия нямаме подобни вулканични райони, но имаме много области и ландшафт, които имат потенциал за използването на геотермална енергия"

    Е нали сте техническа нация - колко му е да си направите и вулкан в центъра на Германия само и само енергията ви да е "зелена" и най вече да сте против Русия. Колко му е и водород да прекарвате от Кения нищо че същия успява да минава даже и през метал и същевременно го разрушава - съхранението му е почти невъзможно.

    Европа сама ще се унищожи с такива управляващи.