10 Май, 2023 12:05 888 3

Силни експлозии разтърсват суданската столица Хартум (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон

Жители съобщават за сухопътни сражения в няколко квартала на Хартум между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), както и за ожесточени престрелки в северната част на Омдурман и в източната част на Бахри

Силни експлозии разтърсват суданската столица Хартум (ВИДЕО) - 1
Снимка: Al Jazeera

Боевете в суданската столица ескалират с ожесточени стълкновения и въздушни удари на 26-ия ден от сблъсъците, докато делегации на съперничещи си военни фракции продължават преговорите в Саудитска Арабия за прекратяване на огъня и оказването на хуманитарна помощ, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Силни експлозии разтърсват суданската столица Хартум (ВИДЕО)
Снимка: Al Jazeera

Жители съобщават за сухопътни сражения в няколко квартала на Хартум между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), както и за ожесточени престрелки в северната част на Омдурман и в източната част на Бахри - два съседни района, които река Нил отделя от Хартум. Армията обстрелва от вчера мишени и в трите града, опитвайки се да прогони СБП, които са поели контрола над големи жилищни райони и стратегически обекти от началото на конфликта, избухнал на 15 април.

Силни експлозии разтърсват суданската столица Хартум (ВИДЕО)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От края на миналата седмица делегации на двете воюващи страни водят преговори, спонсорирани от САЩ и Саудитска Арабия, в саудитския град Джеда на Червено море. До момента обаче няма съобщения за постигане на дипломатически пробив.

Конфликтът предизвика хуманитарна криза в третата по големина африканска държава, като разсели над 700 000 души в страната и принуди 150 000 да избягат в съседни държави. Той предизвика и размирици в западния судански район Дарфур. До момента е потвърдена смъртта на около 750 души, а 5000 са ранени.

Силни експлозии разтърсват суданската столица Хартум (ВИДЕО)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите между враждуващите фракции имат за цел да осигурят реално примирие и да позволят достъп на хуманитарни работници и доставки, след като многократните изявления за прекратяване на огъня не доведоха до спиране на сраженията. Милиони са в капан в домовете си, без електричество, вода и с почти изчерпани хранителни запаси.

Конфликтите не са нещо ново за Судан - страна, която се намира на стратегически кръстопът между Египет, Саудитска Арабия, Етиопия и нестабилния регион Сахел. В повечето случаи преди обаче боевете са се разразявали в отдалечени райони, докато сега те водят в Хартум, един от най-големите градове в Африка.

Силни експлозии разтърсват суданската столица Хартум (ВИДЕО)
Снимка: Туитър


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еми вко толкоз

    6 1 Отговор
    американската демокрация иска жертви
  • 2 оня

    2 1 Отговор
    Що не си мерят .ишките извън градовете. Терористи като зеления. Мишки:))
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Там, където стъпят американци, война, жертви и разруха!