12 Май, 2023 18:00 2 897 17

Германия: когато бежанците (не) са добре дошли

  • бежанци-
  • мигранти-
  • германия-
  • сирийци-
  • украинци-
  • интеграция

Броят на търсещите закрила е нараснал значително

Германия: когато бежанците (не) са добре дошли - 1
Снимка: Shutterstock

Германските провинции ще получат 1 милиард евро допълнително за издръжката на бежанците, беше договорено на срещата при канцлера Олаф Шолц вчера в Берлин. Допълнителните средства трябва да намалят финансовото бреме на общините и да задвижат дигитализират на службите за чужденците.

За издръжката на бежанците през тази година бюджетът беше заделил още 2,75 милиарда евро - 1,5 милиарда за бежанците от Украйна и 1,25 милиарда евро за всички останали бежанци.

Броят на търсещите закрила е нараснал значително

През миналата година основната част от хората, търсещи закрила в Германия, са били украинци, бягащи от войната. Германия е приела около един милион украински бежанци. За тях важи облекчена процедура – те не трябва да подават молби за получаване на убежище. В същото време нараства и броят на бежанците от други кризисни райони в света, за които провинциите и общините също трябва да заделят пари.

По данни на Федералната служба за миграцията и бежанците през първите четири месеца от тази година са подадени близо 102 000 молби за убежище в Германия – със 78% повече, отколкото през същия период на 2022 година. Най-голям брой от бежанците пристигат от Сирия, Афганистан и Турция. Тяхната издръжка представлява огромно финансово бреме за общините, някои от които вече изнемогват.

Една община за пример

Има обаче и места, които се справят отлично с предизвикателството. Такава е например малкото селце Дитенброн, а и цялата околна община в окръг Биберах, пише АРД. Когато преди около 3 месеца стана ясно, че малкото селце с едва 35 жители трябва да приеме 170 бежанци, това беше посрещнато на нож от местните хора.

В една стара, отдавна неработеща клиника все пак бяха настанени украински семейства, но също така и сирийски бежанци – млади мъже. Възмущението тогава беше огромно, тъй като на един местен жител се падаха по петима бежанци. Мнозина дори се опасяваха, че това може да застраши мира в селото. Но днес, три месеца по-късно, всички са изненадани колко добре върви всичко, се казва още в публикацията на АРД.

Изданието цитира Бернд Карер от една доброволческа организация в помощ на бежанците, който казва, че интеграцията на новодошлите е успешна. Защо малко селце със стотина души или община с около 6000 жители успяват не само да осигурят подслон на бежанците, но и да им предложи перспектива за интеграция? А други, далеч по-големи градове, и общини в Германия не могат да се справят с притока от бежанци?

Сред най-заможните окръзи в Германия

От една страна окръг Биберах в провинция Баден-Вюртемберг е сред районите с най-силна икономика в Германия, пояснява АРД. Там работят големи фирми като Böhringer Ingelheim, Liebherr, Kässbohrer и други, безработица на практика няма, а общината е без дългове. Всичко това има значение и за издръжката на бежанците.

Ключът към успеха обаче е всеотдайната работа на доброволците, казва пред АРД околийският съветник Марио Глазер, който е безпартиен. Без тези хора и техният безвъзмезден труд и ангажимент нямаше са се справим, признава той. Но предстои още много работа, допълва той: в общината има нужда от повече места в детските градини и в училищата, както и от повече езикови курсове. Дори в един икономически силен окръг като Биберах рано или късно въпросът опира до средствата, с които да се финансират всички тези дейности.

Затова Глазер приветства договорената допълнителна финансова помощ за общините и провинциите, но настоява да се намери по-дългосрочно решение на този проблем.

Автор: Улрике Кваст


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Това е положението!

    15 26 Отговор
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини. Карат немски коли. След работа развяват руски знамена в Германия и крещят: „ Слава путину“.
    Някаква руска умствена перверзия!

    Коментиран от #7, #14, #15

  • 3 Как

    37 0 Отговор
    Бай мл не отива в Германия да работи. Има ли социални помощи няма нужда да се работи.
  • 4 Кажете Данке,

    29 1 Отговор
    на баба Шнорхел!

    Коментиран от #5

  • 5 Бонго Бонго

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кажете Данке,":

    Тенкю бабо Меркилице!!!
  • 6 Навлеците изобщо

    32 1 Отговор
    никой не ги иска! НО, имаме марионетки и продажници на власт! Съсипаха Европа!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спокойно

    23 1 Отговор
    Украинки и афганци, ще се народят чисто арийски германчета.

    Коментиран от #10

  • 9 факуса

    23 0 Отговор
    не търсят закрила а кой да ги издържа
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Меркел +Урсула

    15 1 Отговор
    Добре дошли са всички в Германия. Освен германци и бели европейци с дипломи.
    Ние, германците искаме да помагаме на,, бедните" араби , африканци, укрнци както и на бедните роми.Няма нужда да работят. Ние ще се гржим за тях.
  • 12 Мунчо

    17 0 Отговор
    С тъпите германци нека работят до гроб за да има за мигрантите
  • 13 Местния Козар

    11 0 Отговор
    Чакай бе, нали бяха бъдещите лекари, инженери и т.н.т.......хаххахахаха
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 геноцид

    5 0 Отговор
    " 1,5 милиарда за бежанците от Украйна " Бежанци ли , тоя лаф може да мине в Буркина Фасо , ние тук ги разбрахме що за бежанци са ! Докато имаше безплатни хотели ги организираха за 3 месечна екскурзия в България и след това хващаха автобуса за държавата разкъсвана от "война" и на тяхно място идваха други " скакалци " !
Новини по държави: