13 Май, 2023 04:12 1 779 13

Унгария заплаши да блокира новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия

  • унгария-
  • русия-
  • санкции-
  • блокиране-
  • банка-
  • европейски съюз

Външният министър Петер Сиярто осъди включването на най-голямата унгарска банка ОТП в списъка

Унгария заплаши да блокира новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия - 1
Снимка: Фейсбук

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто заплаши да блокира новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, като осъди включването на най-голямата унгарска банка ОТП в списъка, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Докато ОТП е в списъка на Украйна с поддръжниците на войната на Русия срещу Киев, унгарското правителство няма да преговаря по новия пакет от санкции, заяви Сиярто на срещата на външните министри на ЕС в Швеция.

Скандално е, че Украйна е включила банката в списъка, тъй като тя не е нарушила никакви закони, заяви унгарският външен министър в Стокхолм.

Европейската комисия представи предложенията за 11-ия пакет от санкции срещу Русия на страните членки на ЕС миналия петък. Те са насочени главно към предотвратяване заобикалянето на мерките от страна на вече санкционираните страни.

Предложенията обаче включват и допълнителни търговски ограничения, които могат потенциално да засегнат и унгарски компании.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел отказа да коментира забележките на Сиярто след срещата на външните министри. Той каза, че министрите не са чули унгарския министър да прави тези забележки.

Според Борел обаче не е тайна, че Унгария не вярва в ефикасността на европейските санкции срещу Русия.

В началото на май украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията (НАПК) включи унгарската банка ОТП в своя списък на спонсори на войната, като я обвини, че подкрепя тероризма.

Унгарската ОТП е една от водещите банки на руския пазар за финансови услуги, дори след началото на войната, според НАПК.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НУРС

    4 23 Отговор
    Унгария подгизва от руска корупция.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Констатираща

    24 3 Отговор
    Санкциите срещу Русия не са с цел да прекратят т.нар. военна операция, защото ако бяха такива, нямаше непрекъснато да се доставят всевъзможни оръжия и боеприпаси на Украйна от всички, които налагат санкции, освен това нямаше същите тези държави да се тревожат толкова много, някоя друга държава извън тяхната общност, да не вземе да доставя оръжия на Русия. Тези санкции имат за цел, чрез изкуствено предизвикания конфликт между двете братски страни, да бъдат уж затова наложени, а всъщност целта е да се ослаби мощта на "опасната" според тях Русия, да се сплашат и държат под контрол нейните симпатизанти и съдружници, да се отслаби и обърка икономиката на ЕС и целия свят, за да може да се печелят дивиденти от цялата ситуация и да се "Лови риба в мътни води", само че на всички започна да става все по-ясно и трудно ще се постигнат тези цели чрез интриги, санкции и размирици. Всичко това в един момент може да се обърне срещу тези, които го организират и то вече е започнало, както се вижда.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "НУРС":

    Унгария подгизва от руска корупция============================================================ Унгарците си гледат държавният интерес и го защитават.Япония също продължава един японско- руски проект енергиен на остров САХАЛИН защото бил жизнено важен за японската държава иначе и те ,,СПАЗВАТ И НАЛАГАТ, санкции на РУСИЯ.Нали знаеш поговорката ,,ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА.,САМО,ЗА НАШИЯТ ,,КАЛПАК , ТАЗИ ПОГОВОРКА НЕ ВАЖИ/.
  • 12 Европеец

    8 0 Отговор
    Украинска агенция включила Унгарска банка в някакъв списък и еврочиновниците веднага я включили в санкциите. Да попитам от кога ЕС е подчинен на Украйна или просто сляпо изпълняват заръките на "големия брат" отвъд океана а него не го интересуват някакви си европейски банки. Целта е САЩ да са световен хегемон а ако не може до подчини Русия поне ЕС да му е подчинен.
  • 13 Военен

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "НУРС":

    Ха ха ха - и урсулка ли купи по 10 ваксини за целия ЕС от "руска корупция", сигурно и ние заради "руска корупция" купихме най-скъпите самолети в света ама за сметка на това на картинка - можели някога да ни ги доставят ама ако слушкаме.

    Това са най-скъпите бойни самолети продавани някога от една държава на друга - познай дали нямаше корупция.
Новини по държави: