Last news in Fakti

15 Май, 2023 07:37 968 2

Лидерите на Армения и Азербайджан направиха крачка към траен мир

  • азербайджан-
  • армения-
  • лидери-
  • нагорни карабах-
  • статут

Остава обаче най-горещият въпрос - статутът на Нагорни Карабах

Лидерите на Армения и Азербайджан направиха крачка към траен мир - 1
Източник: БГНЕС

Лидерите на Армения и Азербайджан проведоха среща в Брюксел, която беше приветствана от Европейския съюз като положителна стъпка към мирно споразумение между двете съседни държави.

Въпреки че не бяха направени изявления след срещата, председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел, заяви, че лидерите са постигнали напредък във въпроси като връщане на затворници, демаркация на граници и взаимен достъп до територии.

Остава обаче най-горещият въпрос - статута на Нагорни Карабах, който е международно признат като част от Азербайджан, но е населен главно с етнически арменци. Граничните сблъсъци все още продължават, като през последната седмица бяха докладвани загинали войници от двете страни.

В изявление Шарл Мишел посочи, че двете страни са се съгласили да признаят границите, установени след края на съветското управление през 1991 г. Във връзка с Нагорни Карабах Мишел каза, че е насърчил Азербайджан „да се ангажира с позитивен дневен ред с цел да гарантира правата и сигурността на това население“.

Той е заявил и на двете страни да се въздържат от враждебна реторика и да търсят решение с вяра и лидерство.

Двамата лидери трябва да се срещнат отново на 1 юни на конференция в Молдова, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    1 2 Отговор
    Правят крачката и си продължават войната.Традицията е по-силна от разума..
  • 2 …до

    0 0 Отговор
    следващото нападение на азерите/турците.
Новини по държави: