Last news in Fakti

15 Май, 2023 08:35 1 967 16

Гражданите на РСМ масово са против преговорната рамка с ЕС

  • рсм-
  • северна македония-
  • скопие-
  • граждани-
  • преговорна рамка

Сочи проучване

Гражданите на РСМ масово са против преговорната рамка с ЕС - 1
Източник: Shutterstock

Голямата част от населението на Република Северна Македония не одобрява преговорната рамка, която правителството договори с Европейския съюз.

Според проучване на общественото мнение, повечето хора смятат, че тя поставя страната в подчинено положение и въвежда "българизация". Това становище е особено силно сред македонците и по-възрастните граждани, но не и сред албанците в страната - докато 70 процента от определящите се като македонци са против преговорната рамка, 75 процента от албанците я подкрепят.

Около половината от анкетираните смятат, че има голяма дезинформация по отношение на съдържанието на преговорната рамка. Има различни мнения по отношение на твърденията на опозицията, че е възможно предоговаряне на рамката, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Албанецът е изконен враг

    19 4 Отговор
    на македонеца.Това,което е добро за заека е лошо за вълка..

    Коментиран от #2

  • 2 честен ционист

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Албанецът е изконен враг":

    Нищо не си разбрал от 33 год преход. Албанецът иска ислямска дъга от Босна до Йемен.

    Коментиран от #12

  • 3 Задокеанският приятел на Турция

    15 4 Отговор
    иска смяна на президента както са направили с всички включително и нас.
    Публицистът припомни, че във времена, когато армиите на САЩ и Великобритания буквално разбиваха на парчета иракската столица Багдад, лидерът на нито една чужда държава не можеше да дойде там. Това се дължи на факта, че САЩ и Великобритания, докато водят военни действия, напълно унищожават комуникационната, транспортната и енергийната инфраструктура на противника - всичко, което е необходимо за осигуряване живота на мирното население.

    Това обаче не се случва в Украйна, въпреки факта, че Русия разполага с всички средства да превърне напълно украинската столица в абсолютно необитаемо място, използвайки за това неядрени оръжия, както американците някога направиха с Багдад и някои градове в Сирия .

    Русия можеше да превърне Киев в необитаемо място с неядрени средства, но не го прави.

    Чомски също отбеляза, че според ООН цивилните жертви на Украйна възлизат на около 8000 души, което е значително по-малко от цивилните жертви по време на американското и британското нахлуване в Ирак или израелското нахлуване в Ливан
  • 4 ...

    11 5 Отговор
    Абе делим ви на две. Половината към България, другата половина към Сърбия и да се приключва.
  • 5 факуса

    10 1 Отговор
    за да влезе вардарска македония в ес,требе ес да промени условията както кажат макетата,после те ще излъчат ръководители на еп и ек,все пак винаги са били войводи
  • 6 Да си основат

    13 3 Отговор
    един нов югославски съюз! Не са нужни на ЕС тези селтици!

    Коментиран от #13

  • 7 Дмитро

    6 6 Отговор
    Окраина е Руската Македония !

    Коментиран от #14

  • 8 Ендаровски

    5 12 Отговор
    България скоро се отказва от преговорната рамка, дава автономия на Пирина.

    Коментиран от #16

  • 9 БББ

    6 2 Отговор
    Севрджаните,да се страхуват от албанизиране от нас няма какво да се плашат,те са си Българи просто им трябва малко време да го осъзнаят.😀
  • 10 бай Иван

    1 1 Отговор
    Сигурно като ни гледат какво сме постигнали за 15 години в ЕС им минава желанието . Па и нали сме си рода. Какво повече да очакват като имаме същият манталитет по роднинска линия . Само дето македонците се пенят повече..
  • 11 Перо

    5 0 Отговор
    В РСМ се намират още в 60-те години на титова СФРЮ! Не са мръднали и на мм., дресировката на УДБ-а е била много жестока там и много успешна! Щом не искат да изпълняват преговорната рамка, договора с БГ, чиито съдържания, вместо да се популяризират от правителството, то пропагандира лъжите на македонистите на Мицкоски и партия левица! Никой не казва, че в държавния апарат и на обществени длъжности, няма нито един допуснат “македонец” с българско самосъзнание! Най-добре е да се откажат от присъединяването към ЕС и освободят от бремето си ЕС!!! Трябват им още 100 г. да се размекнат чугунените глави!
  • 12 Да,аааа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Точно казано, защото:1/Нова идея се появи в Северна Македония, съобщи Нова Македония.
    Идеята идва от албанската партия Алтернатива.От там настояват да се основе Общност на албанските общини в страната. Тя ще е по пример на настояването за Общност на сръбските общини в Косово
    2/От официалната среща на Османи с министъра на външните работи на Испания, през пресконференцията ясно се вижда, че Османи използва само албански език, въпреки че е ясно кой е официалният език на (Република Северна) Македония за международна употреба, определен от конституцията. Това поведение е нарушение на конституцията на страната, но и на Рамковия договор",
  • 13 Да,аааа

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да си основат":

    Това е вече обмислена идея:Стево Пендаровски: Ако не бях президент, щях да се изселя от Северна Македония
    Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес, че ако не е президент, би се изселил от държавата си, защото "никой не е луд да пилее живота си, когато с години трябва да се преговаря по главите /от преговорите с ЕС/, а средната заплата в страната е 400 евро".Говорейки на Регионален форум на младите лидери в сръбския град Нови Сад, Пендаровски каза, че ситуацията в региона няма да бъде много по-различна и след две години, когато "ще бъдем напълно зависими от концепцията на Европейския съюз".
    Той подчерта, че държавите могат да просперират само ако използват собствените си ресурси.
    Коментирайки инициативата за "мини Шенген" за свободно движение в Западните Балкани, Пендаровски каза, че ако държавите от региона се опитат да направят "малък ЕС", ще имат шанса да накарат младите хора да останат в страните си и да трансформират обществото, и то "истински, а не бюрократично".
    В регионалния форум в Нови Сад участват и президентите на Сърбия и Словения Александър Вучич и Борут Пахор.Словенският президент Борут Пахор подкрепи днес идеята за "мини Шенген" в Западните Балкани като "нова и смела инициатива", която не е замяна на разширяването на ЕС, но може да допринесе за сътрудничеството и просперитета в региона.
  • 14 Не е

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дмитро":

    Не е ,Македония руската Украйна, защото България няма териториални претенции към Северна Македония ,а иска и настоява да признаят българската общност и да зачитат човешките им права като пълноправни граждани на държавата им, да спрат с дискриминацията към тях, която е проява на национален принцип само защото са българи,да прекратат всякави репресии спряма бълтарите в страната им и т.н.
  • 15 Знаят ли

    0 0 Отговор
    Гражданите на Северна Македония, че лидера на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски е женен за българка?!?!?!""Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който се смята за най-големия противник на всичко българско в РС Македония, е женен за българка, позовавайки се на информацията, че Стевица Янева, която е сестра на съпругата на Християн Мицкоски, Роза, има българско гражданство.
    Стевица, която работи като нотариус в град Струмица, има български паспорт. Този важен документ може да бъде получен само въз основа на доказан български произход и самоопределение.Стевица Янева е в списъците за предстоящите парламентарни избори в част 47 с.Кулата от община Петрич, която е само на няколко километра от родния й град Струмица.
    Освен това и съпругът й Йорданчо Янев, който притежава най-големия ресторант в центъра на Струмица, също е български гражданин и се появява в избирателните списъци в Благоевград. Ако иска, може да използва правото си на глас във Второ основно училище „Димитър Благоев“.
    Ако Стевица Янева има българско гражданство на основата на доказан произход, защото се дава само ако вашите предци са българи, тогава се оказва, че Роза Мицкоска също е българка
    Настоящият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е известен със своята остра антибългарска реторика“, което често надхвърля добрия тон. Дори наскоро си позволи да каже, че ако някой каже, че Гоце Делчев е българин, „ще направи дипломатически скандал по света. Сега обаче не се знае какъв скандал ще предизвика новина
  • 16 Ха,ха,ха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ендаровски":

    Бълнувай ! "Сън в лятна нощ" И кой ще я управлява тази "автономия???" Та вие македонистите ще се избиети за власт още в първия ден на "обяваването й" И ще стане една:"Първите паднаха в кърви, последните станаха първи"- Радой Ралин
Новини по държави: