Last news in Fakti

15 Май, 2023 19:15 666 6

Ейми Поуп стана ръководител на Международната организация по миграция

  • ейми поуп -
  • ръководител -
  • международната организация по миграция -
  • женева

Поуп ще бъде първата жена, която ще е начело на организацията

Ейми Поуп стана ръководител на Международната организация по миграция  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият съветник в Белия дом Ейми Поуп спечели днес в Женева оспорваната надпревара за ръководител на Международната организация по миграция към ООН, предаде Ройтерс.

МОМ поясни, че Поуп ще бъде първата жена, която ще е начело на организацията. Мандатът ѝ започва на 1 октомври.

Поуп, която заемаше поста заместник генерален директор на мениджмънта и реформите в организацията, се съревноваваше за поста с директора на МОМ Антониу Виторину, който заема позицията от 2018 г.

Поуп написа в "Туитър", че за нея е голяма чест да бъде избрана от 175-те държави членки за нов генерален директор на МОМ.

"Готова съм да работя с всички наши държави членки и световни партньори, за да разгърнем възможностите за ефективна, организирана и хуманна миграция", написа тя.

През 2021 г. Поуп бе висш съветник по миграционните въпроси в администрацията на Джо Байдън. Сега той публично подкрепи кандидатурата на своята бивша съветничка начело на МОМ.

"Като най-голям донор на МОМ САЩ силно подкрепя възгледите на Поуп и очаква с нетърпение да работи с нея, за да може да извърши тя критично важни реформи, необходими за създаване на по-ефективна и приобщаваща организация", се каза в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Повече от сто милиона души по света са принудително разселени и МОМ цели да осигури хуманна и организирана миграция и алтернативи за тези хора там където това е възможно и необходимо.

Сред успехите на Виторину, бивш еврокомисар, близък до сънародника си Антониу Гутериш, генералния директор на ООН, е увеличението на годишния бюджет на организацията на МОМ.

Виторину определи надпреварата за лидерския пост на организацията като безпрецедентна. "Никога не ни се е случвало да имаме действащ генерален директор, който да се състезава с някой от своите заместници. Нека го наречем новост", каза Виторину през март. По това време той също така заяви, че има подкрепата на Португалия, както и силното насърчение от страна на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    8 0 Отговор
    Щели да приобщят бедните мигранти чиито държави унищожиха хаха - бедна им е фантастиката.

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    6 0 Отговор
    Като я гледам е готова тази душица да прекръсти организацията на "Once you go black, you never go back"
  • 3 Пич

    9 0 Отговор
    Не трябва много им , за да видиш в нея , същинска Урсула !!! Значи , нещата с миграцията , ще продължат да са зле !
  • 4 ХАХАХА

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Знаеш ли колко им пука кого , защо и как ще приобщават? Само помисли какви длъжности са измислили с толкова дълги наименования ,че да не ги запомниш и за тези синекурни длъжности знаеш ли какви пари получават,та пука им дали ще приобщат някого.
  • 5 Кухите путачки

    3 1 Отговор
    завладяха света. Иде Армагедон.
  • 6 Шоу, та дрънка

    5 0 Отговор
    Тази на кого ли е близка и кого ли радва? Само гледам и се чудя на цялото това шоу, което добре устроените в живота предлагат на зрителите.