Last news in Fakti

15 Май, 2023 19:40 2 326 19

Игор Гросу: Молдова напуска Общността на независимите държави

  • молдова-
  • онд-
  • общност на независимите държави

Гросу припомни, че Украйна вече е напуснала организацията, което прави Молдова географски откъсната от останалите страни членки на ОНД

Игор Гросу: Молдова напуска Общността на независимите държави - 1
Снимка: Shutterstock

Молдова се оттегля от Споразумението за Междупарламентарната асамблея на Общността на независимите държави (ОНД). Това обяви председателят на парламента Игор Гросу, цитиран от Радио "Молдова".

"След 30 години стана пределно ясно, че включването на Република Молдова в структурите на ОНД не ни помогна да разрешим конфликта в Приднестровието, не ни помогна да премахнем руската армия от територията на Република Молдова, не ни предпази от икономическо ембарго в по-сложните времена. Присъствието ни в ОНД не ни предпази от енергиен шантаж посред зимния сезон, от заплахи и официални изявления, които са враждебни към независимостта и суверенитета на Република Молдова. Присъствието в ОНД не защити страните членки от военни атаки, война и незаконна окупация на суверенни територии. След като една държава основател на ОНД - Руската федерация, варварски нападна друга държава основател - Украйна, окупира териториите ѝ и убива гражданите ѝ, то тази организация вече не може да се нарече общност", подчерта той.

Гросу припомни, че Украйна вече е напуснала организацията, което прави Молдова географски откъсната от останалите страни членки на ОНД.

Той посочи, че това е първата стъпка, след която постепенно ще бъдат преоценени всички споразумения, подписани от Молдова в рамките на ОНД, и в подходящия момент ще бъдат взети други решения.

"Посланието ми към нашите граждани е просто - Република Молдова е независима страна, призната, уважавана от приятели и съседи, свободна да взема суверенни решения. Ние имаме решимостта и отговорността да се отдалечим от източника на злото, от източника на бедност, от източника на война и разрушения. Доказахме за 30 години, че искаме демокрация, свобода и благоденствие у дома. Правим стъпка по стъпка това, което гражданите очакват от нас, осигуряваме на нашите деца стабилно, проспериращо и пълно с възможности европейско бъдеще", изтъкна Гросу.

Той обясни, че съгласно процедурите, по време на следващото заседание на Постоянното бюро на парламента ще внесе предложение за сезиране на министър-председателя Дорин Речан с искане да подготви законодателната инициатива относно денонсирането на Споразумението за Междупарламентарната асамблея на Общността на ОНД, която впоследствие ще бъде гласувана от парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    29 35 Отговор
    ОНД е общност на зависимите държави от русията.
  • 2 Примати

    29 29 Отговор
    Коментара ми е следния: успех на Беларус, Грузия и средна Азия…. Браво на Молдова…
  • 3 Вълк

    27 37 Отговор
    БРАВО Молдова‼‼‼‼
  • 4 НУРС

    14 27 Отговор
    Каква е тази измислена общност?!
    За пръв път я чувам, но ми звучи като СИВ!
  • 5 Дааа

    14 28 Отговор
    Умни хора.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гориил

    34 9 Отговор
    Много хора помнят как Владимир Путин веднъж каза: „Дайте ми 20 години и аз ще ви върна силна Русия“. Сега, с помощта на Съединените щати, той най-накрая изпълни това обещание!

    Коментиран от #8, #14

  • 8 Гориил

    12 23 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    Дам, накупиха си яхти и къщи из Запада, после Зеленски малко ги поразреди, а гладните копейки си вият ли вият от сметището на умрели от завист!
  • 9 Роги

    33 10 Отговор
    Сега ще им спретнат и на тях един майдан и ще ги вкарат във война с Русия.В Приднестровието живеят предимно руснаци и има и българи.Още една сцена на военни действия подготвят американците.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 оня с коня

    7 10 Отговор
    ОНД се разпада
  • 12 Спецназ

    26 10 Отговор
    Това ОНД им даваше право на специални договори в търговията с енергоносителите.

    Сега ще видите какви са цените за България- искахте Свобода(от Русия)-
    плащайте и нЕма скъпо ми е- демокрация до дупка!.
  • 13 Ксаниба

    15 5 Отговор
    Moлдавия е по близо от окраина към българските граници. Излизане от ОНД е път към поглъщането и от мамалигите. Апетитът им е не е само Молдавия, но и Приднестровие и Одесса. мамалига маре е от Одесса до Одесос!
  • 14 Чукател

    10 19 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    Не разбрах, Русия ли е силна, или за 20 години пухлер приравни Руската Фашизоидиа с Фашисткао Германия ? Той и Хитлер си беше кръстил Райха "хилядолетен" , пък не изкара и 10 години. Тоя монголоиден славяни също се има за вечен. И той ще лапне дулото. Въпросът е не дали, а кога.
  • 15 О-крайнец

    22 8 Отговор
    Вече ще е зависима колония на обора, като окрайна!
  • 16 Българин

    15 6 Отговор
    Плиткоумните викат "браво" 🤭🤭🤭😅
  • 17 ами да кажа

    12 4 Отговор
    да и сега трябва да вземат решение за отношение като укрината и да станат полигон за тестване на оръжие за тяхна сметка
  • 18 Змия

    9 5 Отговор
    тия първо да се самоопределят молдовани ли са или румънци и могат спокойно да преминават на отопление с твърдо гориво миналата година газпром ги спаси да не замръзнат а Санду благодари на Америкаците да видим какъв цирк ще има тази зима
  • 19 Просто човек

    4 9 Отговор
    Бягайте от Блатото... Слава на Молдова!