Last news in Fakti

15 Май, 2023 23:25 692 2

Италия приветства усилията на Тунис за борба с незаконната миграция

  • италия-
  • тунис-
  • миграция

Приветствието бе отправено по време на среща на италианския вътрешен министър Матео Пиантедози с тунизийския му колега Камел Феки

Италия приветства усилията на Тунис за борба с незаконната миграция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия приветства значителните усилия, положени от Тунис за борба с незаконната миграция оттам през Средиземно море, предадоха световните агенции.

Приветствието бе отправено по време на среща на италианския вътрешен министър Матео Пиантедози с тунизийския му колега Камел Феки. На нея Пиантедози изрази пълната си признателност за значителните усилия, разгърнати от Тунис, за да пази морските и сухопътните си граници, да се бори с мрежите на трафиканти на хора и да конфискува техните кораби, както и да помага на бедстващите незаконни мигранти в морето.

Пиантедози бе приет и от президента на Тунис Каис Сайед, който заяви по време на срещата им, че миграционният проблем не може да бъде уреден от един подход, при който действат само органите по сигурността. Сайед изтъкна, че трябва да се намери решение на причините в основата на незаконната миграция и призова за възможно най-бързо провеждане на международна конференция, за да се намерят трайни решения, които могат да възпрат миграционния феномен.

От началото на годината над 200 мигранти са се удавили при опит да прекосят Средиземно море в допотопни плавателни съдове на трафиканти, потеглящи от тунизийските брегове, според данни на Тузинийския форум за икономически и социални права, неправителствена организация, специализирана в миграционните процеси.

Според данни на министерството на вътрешните работи на Тунис, публикувани в началото на април, над 14 000 мигранти са пристигнали в Италия през Средиземно море от началото на годината спрямо малко над 5300 през същия период на миналата година и спрямо 4300 през 2021 г.

Европейските лидери, сред които и италианският премиер Джорджа Мелони се опасяват, че евентуален икономически крах на Тунис ще увеличи миграционните потоци.

Тунис е затънала в дългове и има принципно споразумение с Международния валутен фонд, договорено в средата на октомври за заем от близо 2 милиарда долара за преодоляване на сериозната криза, която преживява. Но разговорите за финализиране на сделката са в задънена улица, тъй като Тунис засега не е поела твърд ангажимент за извършване на икономически реформи и за вдигането на субсидиите върху някои основни продукти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    1 0 Отговор
    Единствен Кадафи успешно спираше мигрантите, ама нали го ликвидирахте.................
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: