Last news in Fakti

16 Май, 2023 11:15 596 1

Тунизийският опозиционен лидер Рашид Гануши отива в затвора за една година

  • тунис-
  • тунизийският опозиционен лидер -
  • рашид гануши -
  • затвор

Осемдесет и една годишният опозиционер бе арестуван миналия месец по обвинения, свързани с реч, която той произнесъл на погребението на свой съпартиец от партията "Ан Нахда". "Той не се страхуваше от владетеля или тирана, а само от Бог", е казал опозиционният лидер

Тунизийският опозиционен лидер Рашид Гануши отива в затвора за една година - 1
Снимка: Туитър

Осемдесет и една годишният опозиционер бе арестуван миналия месец по обвинения, свързани с реч, която той произнесъл на погребението на свой съпартиец от партията "Ан Нахда". "Той не се страхуваше от владетеля или тирана, а само от Бог", е казал опозиционният лидер по време на траурната церемония.

Освен това срещу лидера на ислямистката партия "Ан Нахда" са били повдигнати обвинения в заговор срещу сигурността на държавата в съучастие с други задържани опозиционни фигури. Всички те смятат, че Сайед е извършил преврат, че е закрил избрания парламент и е пристъпил към управление чрез декрети.

Сайед укрепи новите си правомощия чрез конституция, която бе приета миналата година чрез референдум с ниска избирателна активност. Той отрича обвиненията в преврат и казва, че е прибегнал до въпросните мерки, за да предпази Тунис от дългогодишен хаос.

Преди революцията от 2011 г. Гануши е бил политически затворник и изгнаник, а през 2019 г. той бе избран за председател на парламента и остана на тази длъжност до 2021 г., когато Сайед реши да преустанови дейността на законодателния орган.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Начо

    0 0 Отговор
    Тоя е толко беден че още си носи костюма от абитуриентския бал !