Last news in Fakti

23 Май, 2023 09:56 859 4

Дачич: ЕС трябва да прояви коректност към сръбската позиция спрямо Русия

  • сърбия-
  • външен министър-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • ес-
  • брюксел

Заяви външният министър на Сърбия

Дачич: ЕС трябва да прояви коректност към сръбската позиция спрямо Русия - 1
Източник: БГНЕС

Ивица Дачич, външният министър на Сърбия, изрази на заседанието на европейските външни министри в Брюксел, че Европейският съюз трябва да прояви коректност към Сърбия и нейната позиция относно санкциите срещу Русия, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

Дачич напомни, че Сърбия подкрепя всички резолюции, осъждащи нарушаването на териториалната цялост на Украйна, които бяха приети във всички международни форуми, предаде БТА.

Тази реакция на Дачич беше отговор на изявлението на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурност, Жозеп Борел, който заяви, че близките връзки между Сърбия и Русия не са съвместими с процеса на присъединяване към ЕС и са вредни за националните интереси на Сърбия.

Дачич подчерта, че Сърбия не е наложила санкции срещу Русия, тъй като не вярва в ефективността на такива мерки.

Той обясни: "Ние се ръководим от нашите национални и държавни интереси, защото става въпрос за нашата териториална цялост и суверенитет."

Войната в Украйна беше основна тема на срещите на външните министри вчера, като беше подкрепено въвеждането на единадесети пакет от санкции срещу Русия. Този път пакетът от мерки, очаквано да бъде приет през юни, може да засегне и страните, които се смята, че избягват санкциите срещу Москва, посочва РТС.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4444

    5 7 Отговор
    Никакъв компромис за поддръжниците на режима на убиеца Путин и кликата му.
  • 2 КОТарАК

    4 2 Отговор
    най ми харесва как нападат(сърбите) християнска войска при Никопол , в помощ на османците
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 отговорен политик и държава

    2 0 Отговор
    „Моята равносметка за първите десет години на Хърватия в ЕС – без излишен ентусиазъм, моля“, заяви президентът Зоран Миланович.По думите му, механизмите за взимане на решения в ЕС не са демократични, политическата отговорност е по-малка отколкото в Хърватия, а по въпросите за мира и войната решения взимат хора, които не са били избирани, докато никой не пита за мнението на народа.
    „Да приключим с илюзиите – живеем в сложен и несправедлив свят, в който не ни питат за големите решения, важно е да запазим самоуважението си“, отбеляза Миланович.
Новини по държави: