Last news in Fakti

25 Май, 2023 15:37 2 183 30

Кошмарът на САЩ: Задълбочаващите се отношения между Русия и Китай

  • китай-
  • сащ-
  • отношения-
  • русия-
  • партньорство

На 24 май китайският лидер Си Дзинпин се срещна с руския премиер Михаил Мишустин

Кошмарът на САЩ: Задълбочаващите се отношения между Русия и Китай - 1
Източник: БГНЕС

На 24 май китайският лидер Си Дзинпин се срещна с руския премиер Михаил Мишустин, който пристигна на официално посещение в Китай. Разговорът се проведе в Пекин в Народното събрание. В същия ден ръководителят на руското правителство участва в разговори с китайския премиер Ли Цян. Москва и Пекин подписаха редица двустранни споразумения за сътрудничество в областта на търговията с услуги, спорта, патентните процедури и износа на руско просо за Китай. Това предполага, че по време на посещението на Мишустин в Поднебесната, което беше първото след назначаването му за министър-председател на Руската федерация, бяха постигнати значителни резултати. Подобряването на качеството на икономическото и търговско сътрудничество между двете държави, съчетано с големите доставки на петрол, дава основание да се говори за по-нататъшното му разширяване, пише Global Times в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Нивото и съставът на руската делегация, както и броят на предприемачите, които придружаваха Мишустин в пътуването, са рядкост през последните години. Това посещение беше насочено основно към реализиране на проекти за сътрудничество и по-нататъшно разширяване на икономическото партньорство. През март тази година китайският президент Си Дзинпин направи успешно държавно посещение в Москва и в разговори с президента Владимир Путин очерта контурите на развитието на руско-китайските отношения и сътрудничество в различни области. Посещението на Мишустин в Пекин допринася за осъществяването на очертаните планове и благодарение на съвместните усилия на двете страни тези контури ще се превърнат в пътна карта и строителна програма и с времето ще се превърнат в прекрасна реалност. В резултат на това партньорството между двете държави се активизира, получава редовни и мощни стимули и повече хора от двете страни ще почувстват и ще се възползват от осезаемите ползи, които носи взаимноизгодната съвместна работа.

Богатата практика на всестранно стратегическо партньорство и взаимодействие между Русия и Китай в новата ера предполага, че когато взаимното политическо доверие на двете страни достигне определено ниво, светът изведнъж става по-отворен, което създава благоприятни възможности и потенциал за взаимноизгодно сътрудничество . В допълнение към традиционната търговия с енергия, Москва се стреми да задълбочи интеграцията на териториите с напреднало развитие в Далечния изток с възраждащия се североизток на Китай. Тя се застъпва за финансови сетълменти в юани, засилва сътрудничеството в проекти за инфраструктурно строителство и последователно подобрява качеството на трансграничните транспортни връзки. Всичко това дава богата храна за въображението. Тъй като някои стари проблеми вече са решени, тесните места и пречките пред сътрудничеството постепенно се отстраняват. Разбира се, движението по този път трябва да се извършва на етапи, но всестранното сътрудничество между Русия и Китай се развива стабилно.

Това е същността на нов тип отношения между големите сили и ние призоваваме САЩ да го приемат сериозно. Факт е, че Вашингтон поради ограничеността си не може да се примири и подобри отношенията си с Москва и Пекин и затова му става тясно дори в необятния Тих океан. Западните медии, които мислят само за конфронтация, се изнервят при вида на нормалното сътрудничество между Русия и Китай. Те или говорят за това как двете държави са "обединили сили, за да се противопоставят на Запада“, или пеят старата песен за зависимостта на Москва от Пекин в опит да влошат отношенията помежду им. Могат ли САЩ да сдържат и потискат Китай, да изолират Русия по всякакъв начин и същевременно да разделят двете страни една от друга?

Причините за това желание да се разделят другите се крият в неконтролируемите хегемонистични импулси на Съединените щати и в страха от така наречения "руско-китайски съюз“, превърнал се в най-големия геополитически кошмар на Америка. Тези фактори създават вътрешен конфликт и психологическо напрежение, от което САЩ не могат да се отърсят. Напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион всъщност е външната проява на геополитическата нервност на Вашингтон. Обсъждайки глобалните проблеми на карти в офисите си, американските диванни стратези могат само да гадаят за истинските заплахи и врагове. Намесвайки се, те докарват нещата дотам, че страховете им се сбъдват. Държавите, които биха могли да станат партньори на САЩ, преминават на противоположната страна и Вашингтон провокира най-сериозните стратегически рискове на нашата ера.

Ние често подчертаваме, че сътрудничеството между Русия и Китай не е насочено срещу трети страни и че двете държави няма да толерират намеса и принуда от такива трети страни. Поднебесната империя се ръководи от този принцип в отношенията си не само с Русия, но и с всички други страни, включително европейски, близкоизточни и съседни. Това е фундаменталната разлика между нейната политика и практиката на хегемонизма. Ако едната страна говори за "неагресия“, "ненамеса“ и "непринуда“, тогава другата страна всъщност е ангажирана с "нападение“, "намеса“ и "принуда“ по целия свят. Първата страна прави чудеса в среда на мир и развитие, докато втората оставя след себе си безброй белези и конфликти.

С практическа работа Москва и Пекин обогатяват съдържанието на своето всестранно стратегическо партньорство и взаимодействие в новата ера, ясно очертавайки контурите на нов тип международни отношения. Това не само дава на света повече стимули за развитие, но и се превръща в ценен ориентир и пример за подражание. Русия и Китай значително засилиха защитата на сътрудничеството си от външна намеса и шумът, който вдигат Съединените щати и други западни държави, ни подтиква да продължим напред. Мишустин много уместно цитира известния поет от династията Тан по време на посещението си в Пекин: "Ако искате да видите дали са хиляди, издигнете се с едно стъпало по-високо“ (редове от стихотворение на поета Ван Джихуан).


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гацо

    50 2 Отговор
    Мое ли а спреш гората да се разлиства?
  • 2 ИСТИНАТА

    53 4 Отговор
    Слава на Русия !
  • 3 честен ционист

    42 12 Отговор
    Кошмарът на САЩ ще дойде, когато българите посрещат солдатите с леб и сол на Орлов мост. Ще има студена тръпка от икономична класа по колесниците на Херкулесите.
  • 4 Гошо

    44 2 Отговор
    Скоро и друг кошмар ще има Задълбочаване отношенията Русия- Германия До година, най много две на ония щтрудели ще им уврат главите
  • 5 гост

    33 5 Отговор
    Големия проблем за оцеляването на Русия стои пред Путин : Той трябва да избира дали да бъде като Сталин и Русия да оцелее или като Горбачов и Елцин и Русия да се разпадне!

    Коментиран от #19

  • 6 Спасението

    22 1 Отговор
    Вземете 100 трильона заем че малко имате ама от къде . Лошо лошо седларов
  • 7 Гладна копейка

    4 36 Отговор
    Сибир вече договорен. Китай ще го засели, а ушанките ще бъдат изритани.

    Коментиран от #18, #28

  • 8 Пловдив

    46 4 Отговор
    32 ракети от Пейтриът срещу 1 Кинжал...и накрая с-та Пейтриът е ударена...Американците са в шок ...реномето е сринато...
    Съобщението е от Пентагона
  • 9 Ахахаххаха

    4 14 Отговор
    Да бе те САЩ десетилетия назад преди да изградят Китай до днешната сила на 2 милярда евтина работна ръка суперсила, никога не са си и помисляли че китайците и руснаците имат общ интерес срещу тях, голяма изненада, ще знаеш

    Коментиран от #14, #16, #20

  • 10 провинциалист

    17 0 Отговор
    "споразумения за сътрудничество в областта на търговията с услуги, спорта, патентните процедури и износа на руско" - свободен избор на стоки и пазари е проблем за най-голямата демокрация в света??? Не ъндърстендвам, ама хич.
  • 11 отегчен

    7 3 Отговор
    Хахахахах. Global Times. Вие сериозно ли?
  • 12 Велосипедиста

    3 16 Отговор
    Щатите изнесоха заводите си миналия век, последвани от Европейските западни компании миналия век за да засилят Китай във верандата му срещу СССР. Това е отдавна планирано, никой не може да отрече че преди запад ите фабрики китайците бяха милярд и половина колоездачи
  • 13 Ццц

    30 1 Отговор
    Изобщо не е вярно. Русия е васал на Китай. Поне така вярват атлантиците от Атлантида 😂. Свикнали на собствените си отношения, западът отдавна е забравил значението на думата партньорство. И това е проблемът в отношенията им с Русия и Китай. От там и пропагандата.

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гений

    1 19 Отговор
    Китайците ще произвеждат руски маркови дрехи руска електроника и руска битова техника, компютри, телефони и руски електромобили и ще ги продават на 142 милионна Русия като загубят едно милярдния си западен пазар и ноу-хау технологии, просто гениялен план 😉 за валутата не ми се и мисли с какво ще си плащат едни други, още по гениално

    Коментиран от #30

  • 16 Гошо

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ахахаххаха":

    Те за мислене са си мислили ама не бяха го изпитали ,а сега им дойде не само до г.за ами и до шията
  • 17 Калпазанин

    23 1 Отговор
    Всеки съюз без англия и фащ е добър съюз,там където стъпят англоговорящи и рибите започват да се бият
  • 18 Хихихи..

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гладна копейка":

    Споко Селски - и ти ще си там.Мноого екологичен въздух-от опит говоря..
  • 19 Зеленски съм - Мари и Хуана

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Според мен, Путин играе по средата - нито е толкова лош като Сталин, нито толкова загубен като Горбачов и Елцин. И това, защото Путин е по-умен и от тримата си предшественици. Самият факт, че Русия в момента провежда СВО в Украйна, доказва това.
    Не държа да съм прав и мнението ми да е меродавно, просто така мисля.
  • 20 Ха,ха,ха

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ахахаххаха":

    Кога Кисинджър ги предупреди да внимават, да не създадат неволен съюз между тях, те гледаха умно. Сега е късно. И вече е трудно да сложат прът в отношенията им. С интриги не става С заплахи също.

    Коментиран от #22

  • 21 Хахаха..

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ццц":

    Ще ти се да е "васал".Абе като си се размечтал,мечтай си за секс,политическите мечти не правят кеф..
  • 22 Корекция на автокоректора

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ха,ха,ха":

    СЪС заплахи
  • 23 Шаро

    10 0 Отговор
    Хубавото е, че това партньорство, създадено заради фащ(основно), си има и верна охрана- С. Корея...
  • 24 Дернев

    4 0 Отговор
    "...когато взаимното политическо доверие на двете страни достигне определено ниво..." трудно ще се стигне до някакво такова високо ниво на доверие, при положение, че има принуда за една от двете страни и оттовалипса на реална взаимна изгода.

    Страха на Щатите от така наречения "руско-китайски съюз“, не е най-големият им геополитически кошмар, а Евразийският съюз на СЕЩ и Русия/ОНД, който автоматически ги прави трета сила в света. Лишава ги в плаването на НАТО в подкрепата на техните глобални интереси. Това САЩ не искат да допуснат и очакват времето да работи за отслабването на Русия. Това очаква и Китай, но няма да се замислят да използват настоящото им сътрудничество да влязът твърда конфронтация с Щатите заради Тайван. Но най-големият губещ остава Европа раздробена и безсилна в глобализиращият се свят.
  • 25 Дернев

    2 0 Отговор
    Ползването не плаването на НАТО..
  • 26 Ай стига бе?

    1 0 Отговор
    Епа си земат заводите,де.Ко толкова 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бойко Борисиенко

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мунзафер":

    България в съюз с Турция, извън ЕС стават диминант в Южна Европа. Немция капут!
  • 30 Баце,

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гений":

    Айде сега да ни обясниш, че ние все още рупаме доматите с колците, какво е необходимото на Китай, което ЕС и САЩ могат да произведат и продадат за над 2 трлн. долАра отрицателно търговско салдо годишно? Освен шарената хартия, разбира се.
    Гений, ало?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания