26 Май, 2023 08:00 1 282 23

Володимир Зеленски: Повече пленници - повече върнати у дома украинци

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски

Колкото повече руски военнопленници вземе Украйна, толкова повече украинци ще се върнат у дома, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си обръщение към нацията

Володимир Зеленски: Повече пленници - повече върнати у дома украинци  - 1
Снимка: Shutterstock

Колкото повече руски военнопленници вземе Украйна, толкова повече украинци ще се върнат у дома. Това заяви в четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си обръщение към нацията, цитирано от "Укринформ".

Днес имаме още един положителен резултат от екипа ни, работещ по замяна на военнопленници. Върнахме още 106 наши воини от руски плен - те се биеха в района на Бахмут, отчете държавният глава. За много от тези 106 души изобщо нямаше информация - те се смятаха за безследно изчезнали. Но ние ги намерихме. Върнахме ги у дома. 8 офицери, 98 войници и сержанти.

Традиционно, Зеленски отдели време и на срещите си с чуждестранни лидери и решенията в полза на Украйна, взети от международни институции.

Днес се срещнах с министъра на отбраната на Швеция в Киев. Благодарих му за продължаващата подкрепа за нашата страна и нашите войници. Акцент на срещата беше укрепването на отбраната ни с бронирана техника. Обсъдихме и нашата авиационна коалиция, която създаваме с нашите партньори.

Днес Финландия изпрати нов пакет от подкрепа за отбраната - 16-ти. Общата сума на този пакет е над 100 милиона евро. Благодаря ви за това!

Днес Съветът на Европейския съюз взе и важно решение за Украйна: либерализацията на търговията с украински продукти беше удължена с още една година. Всъщност това означава пълно премахване на митата и квотите до юни 2024 г. Това е нов етап в секторната интеграция на икономиката ни - Украйна и целия Европейски съюз - който определено ще ни направи по-силни в Европа.

Докато вървим към Европейския съюз (ЕС), трябва да направим тази либерализация, която все още е временна, постоянна и без никакви изключения и ограничения. Което всъщност отговаря на духа на обединена и свободна Европа - без бариери, каза още той.

Трябва да сме наясно, че съществува риск някои ограничения да останат, ако натискът от отделни правителства върху ЕС продължи, предупреди той.

Но вътрешната политика не трябва да се припокрива с общите европейски цели. Така че съм сигурен, че можем да намерим решение, по-специално за фермерите в Украйна и в някои съседни страни, което ще отговаря на нашите общи европейски интереси и стандарти.

Източник: "Укринформ"


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    35 6 Отговор
    Слава украйна е слава нацизъм. Целия свят иска да запали това джудже
  • 2 Урюрвкос

    26 3 Отговор
    8 офицери, 98 войници и сержанти се сражаваха с майстори на паланчинки, коктейли, чистачи на картофи и лук

    Коментиран от #17

  • 3 Иво беров

    37 4 Отговор
    да руските войничета са благородни и човечни не са като краварите - убийци.

    Коментиран от #16

  • 4 Някой

    34 2 Отговор
    Нещата не вървят добре с контраофанзивата и от сутринта ни заливат с подобни "анализи" и информаиця"
  • 5 лекар

    27 2 Отговор
    Малоумник!
  • 6 БАНко

    25 1 Отговор
    А ПРИГОЖИН РЕШИ ПРЕДИ ДА ОСВОБОДИ АРТЬОМОВСК : ВЕЧЕ НИКАКВИ ПЛЕННИЦИ , МЕСОМЕЛАЧКА !!!
  • 7 Българин

    20 1 Отговор
    Де го зелето? Че техните го търсят да го бият
  • 8 Таоя

    16 1 Отговор
    какво държи в дясната си ръка?
    Сламка за шмъркане?
  • 9 На хайверски

    15 1 Отговор
    Да не са му омешали белото с нещо по силно?
  • 10 РЕАЛИСТ

    22 2 Отговор
    По-голяма гласност от тази , изказана от Зеленски, никой не си е позволил във военната история. Да си горд с военнопленници. Тия изтрещяха тотално.
  • 11 Механик

    16 4 Отговор
    Украйна го закъса много яко.

    Коментиран от #12

  • 12 Аре,бе

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Ядрен самолетоносач в норвежко море, ядрени бомбардировачи над Балтика.Ескадрила от ядрени бомбардировачи в Европа дошли за "учения".Китай каза не рашката да почака за газта.Верно някой закъсва.Русия събуди един спящ гигант,отвъд Атлантика.
  • 13 Бравос

    4 8 Отговор
    Бравос заслужихте си рублите и копейките ....пардон вие искате да ви се плаща в долари но колкото и да се напъвате вие сте малцинство и след като окончателно рухне руската ви Матушка ще станете още по-малко .... щото както и да гледаме сте под 1/4 Копейкин и +БСП

    Коментиран от #18

  • 14 Аби

    6 1 Отговор
    Ставала силна Украйна в ЕС. Става тя, роб на САЩ. По точно стана роб на всички.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Я....

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Иво беров":

    Жалостни слухове достигат до нас из русска Бессарабия, т. е. из оная обетованна земя, в която една част от нашият народ намери прибежище в страшните години на своите страдания. И там, както и на сяко друго място, българинът е биен, обезчестен, излъган, съсипан и наказан по законът на варварският деспотизъм!

    „Кажете ни, пита един наш приятел из Комрат. виждате ла вие край на българските страдания? В Турция ни мъчаха и предаваха едно време като скотове, а днес душат сяко едно стремление кам човечески живот; в Ромъния ни преследваха и продаваха на Турците, а днес с още по-голяма енергия ни лъжат, експлоатират, обират и отнемат сяко едно средство за съществование; Сърбия ни е лъгала със своият шарлатанствующи патриотизм в продължението на сичкото свое съществование и още дълго време ще да ни лъже и ще да са ползува със силите, с доверието и с глупостта на нашите неразбрани патриоти; а Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии.

    Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност“ и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизц
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да обобщим

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Бравос":

    Ще има млатене на копейки.Идва им ВРЕМЕТО.
  • 19 Я...

    1 3 Отговор
    Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село (?) казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял“, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея! Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има право да са обърща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание. – Първата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход.

    Правителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество. Нашето правителство е запретило входът на сичките български вестници в държавата и целта на това е “да са не раздражават духовете.“
    Видите ли какви прекрасни мери употреблява защитницата на славяните, за да еманципира своите едноплеменници и едноверци? Какво ще да кажете против това?“
    Ние не ще да кажеме нищо дру
  • 20 Я....

    0 4 Отговор
    Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село (?) казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял“, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея! Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има право да са обърща както иска? На нашите викове за свобода,
    Ние не ще да кажеме нищо друго, освен това, че секи човек и секи народ тегли от умът си.

    Кой ни е крив когато ние със своето воловско търпение в сяко едно отношение са стараем да докажем, че сме родени за тояга. „Трай душо, черней кожо!“ е девизата на нашият живот.

    Публ. във в. „Знаме“, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51.
    Я какви ги е писал за вашите войничета Христо Ботев
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Танас

    1 1 Отговор
    Тоя е изперкал тотално. Сбъркана логика отвсякъде и за пленници и за либерализация на търговията с украйнски продукти. Арогантен и нагъл.
  • 23 Не може

    0 0 Отговор
    да се правиш на герой пред Мечката и да обясняваш, че си жертва, едновременно. Никой няма да ти повярва и в двете.
Новини по държави: