Last news in Fakti

27 Май, 2023 10:50 726 1

"Примирието" в Судан: Боевете в столицата Хартум и Дарфур продължиха

  • война-
  • судан-
  • примирие-
  • сражения

Последното едноседмично прекратяване на огъня е седмият опит за примирие, след като останалите бяха нарушени

"Примирието" в Судан: Боевете в столицата Хартум и Дарфур продължиха - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Примирието, постигнато с посредничеството на Рияд и Вашингтон, което влезе в сила в понеделник, но боевете в суданската столица Хартум и западния регион Дарфур продължиха. Особено интензивни сблъсъци се разразиха в сряда, се казва в съвместно изявление на двамата посредници, цитирани от АФП.

Конфликтът в Судан избухна в средата на април след месеци на ескалиращо напрежение между военните, ръководени от генерал Абдел-Фатах Бурхан, и Силите за бърза подкрепа - мощна паравоенна организация, командвана от генерал Мохамед Хамдан Дагало. По последни данни на Синдиката на суданските лекари в конфликта са загинали най-малко 863 цивилни, включително най-малко 190 деца.

Последното едноседмично прекратяване на огъня е седмият опит за примирие, след като останалите бяха нарушени.

Нов междупартиен комитет, натоварен да следи за потенциални нарушения, отбеляза в сряда "използването на артилерия и военни самолети и дронове, достоверни съобщения за въздушни удари, продължителни боеве" в Хартум и Дарфур.

В условията на спокойствие в четвъртък хуманитарните мисии успяха да доставят "спешно необходими медицински материали на няколко места в Судан", се казва в съвместното изявление. В него се казва, че се полагат усилия и за възстановяване на телекомуникационните услуги в Хартум и други райони на страната.

В петък жителите на Хартум съобщават само за спорадична стрелба. По-късно през деня обаче суданската телевизия излъчи изявление на Министерството на отбраната, в което то призова всички пенсионирани войници и боеспособни граждани да се отправят към най-близкото военно командване, за да се въоръжат с цел самозащита.

В него не се посочват подробности. През последните шест седмици мародерството стана широко разпространено в много квартали на Хартум, които също така са без вода и електричество.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди и двете страни за възможни санкции, ако последното прекратяване на огъня не бъде спазено.

Според ООН повече от един милион суданци са вътрешно разселени, а около 300 000 са избягали в съседни страни. Конфликтът е довел източноафриканската държава до ръба на колапса, като градските райони на Хартум и съседния град Омдурман се разпадат в бойни полета.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви късно в четвъртък, че Световната програма по прехраната е достигнала до повече от половин милион души в девет щата в Судан с храна и хранителни продукти, откакто е възобновила раздаването преди около три седмици.

Рияд и Вашингтон призоваха суданската армия и РСФ да продължат да спазват прекратяването на огъня.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.