Last news in Fakti

28 Май, 2023 14:50 1 184 10

Трима загинали при сблъсъци на границата между Афганистан и Иран

  • иран-
  • афганистан-
  • граница-
  • сблъсъци

До момента не е ясно какво е провокирало инцидента, при който бяха ранени няколко души. Той обаче се случва на фона на напрежението между двете страни относно правата върху водата

Трима загинали при сблъсъци на границата между Афганистан и Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама ирански граничари и един боец на талибаните ​​загинаха при стрелба близо до граничен пункт между Иран и Афганистан, съобщава "Ройтерс".

До момента не е ясно какво е провокирало инцидента, при който бяха ранени няколко души. Той обаче се случва на фона на напрежението между двете страни относно правата върху водата.

Иран обвини талибанските управници в Афганистан, че са нарушили договор от 1973 г., като са ограничили притока на вода от река Хелманд към пресъхналите източни региони на Иран - твърдение, което талибаните отхвърлят.

"Днес в провинция Нимроз иранските гранични сили стреляха към Афганистан, което беше посрещнато с ответна реакция", съобщи говорителят на управляваното от талибаните вътрешно министерство Абдул Нафи Такор.

"В момента ситуацията е под контрол. Ислямското емирство не иска да воюва със своите съседи", подчерта той.

Такор посочи, че по един човек е бил убит от всяка страна, а няколко души са били ранени. Впоследствие обаче иранската официална информационна агенция ИРНА съобщи за двама загинали ирански граничари и двама пострадали ирански цивилни.

След сблъсъка иранските власти затвориха граничния пункт "Милак - Зарандж" до второ нареждане.

Заместник-началникът на полицията на Иран Касем Резаи заяви: "Без да спазват международните закони и добросъседството, талибаните започнаха да стрелят по контролно-пропускателния пункт, предизвиквайки решителен отговор".

През май иранският президент Ебрахим Раиси предупреди талибаните да не пренебрегват правата на Иран върху водата съгласно договора от 1973 г. Талибаните обаче не приеха насериозно заплахата на Раиси.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нубийската принцеска

    1 1 Отговор
    ква престрелка като използват артилерия 😁
  • 3 афганистанската армия

    7 2 Отговор
    се разхожда свободно в центъра на София, в цивилно облекло и на групи по 3-5 индивида
  • 4 отегчен

    8 4 Отговор
    САЩ добре въоръжи Талибаните с "позорното си бягство" от Афганистан. Някой ще бере ядове.
  • 5 Сталин

    3 5 Отговор
    ЦРУ и Мосад
  • 6 Объркано Атлантиче

    6 6 Отговор
    Нова прокси война на САЩ и Израел срещу Иран !
    Сега става ясно защо САЩ оставиха оръжия на стойност милиарди долари на талибаните. Наистина САЩ се е превърнала в световна столица на международния тероризъм.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Русофил

    1 4 Отговор
    Братя талибаните и иранци не се борете по между си. Ние сме с вас.Русия е наш приятел. Елате при нас имаме нужда от хора, че тук се напълни с европейци
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Умирисано русофилче

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    Нищо не ти е ясно.
  • 10 Рослямист

    2 0 Отговор
    Талибите са взели няколко погранпоста и конфликта е заради погранична река и нападения на ирански фермери срещу талиби по границата.
Новини по държави: