Last news in Fakti

29 Май, 2023 12:43 928 0

Тежки сражения в Судан преди изтичането на примирието

  • судан-
  • мир-
  • примирие-
  • боеве

Въпреки крехкия мир, който бе постигнат след шест седмици конфликт, хуманитарната помощ все още не може да достигне до засегнатите райони

Тежки сражения в Судан преди изтичането на примирието - 1
Източник: БГНЕС

Според информация, предадена от местни жители и цитирана от "Ройтерс", продължават тежките сражения в някои части на столицата на Судан, часове преди изтичането на споразумението за прекратяване на огъня. Въпреки крехкия мир, който бе постигнат след шест седмици конфликт, хуманитарната помощ все още не може да достигне до засегнатите райони.

Сраженията продължават както в южната, така и в западната част на Омдурман - един от трите съседни града, приобщени към столицата. Жители от южната част на Хартум също съобщават за сблъсъци, които се случват през последните нощи.

В конфликта са въвлечени Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), като борбата за власт започна на 15 април и досега е причинила загубата на много животи и принудила около 1,4 милиона души да напуснат домовете си.

Двете страни, чрез посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати, заявиха, че обмислят удължаване на едноседмичното споразумение за прекратяване на огъня, което е било постигнато с цел разпределение на помощите. Споразумението изтича в 21:45 часа днес.

Вчера и Саудитска Арабия, и Съединените щати заявиха, че и армията, и СБП повторно нарушават примирието и пречат на предоставянето на хуманитарна помощ и възстановяването на основните услуги, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА