Last news in Fakti

30 Май, 2023 04:40 846 1

Кайро и Анкара ще разменят посланици

  • египет-
  • турция-
  • посланици-
  • реджеп ердоган-
  • абдел фатах ас сиси

Египет и Турция се споразумяха да вдигнат нивото на дипломатическите отношения

Кайро и Анкара ще разменят посланици - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египет и Турция се споразумяха да повишат нивото на дипломатическите отношения помежду си и да си обменят посланици, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се обади по телефона на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да му честити преизбирането на президентския пост, се казва в изявление на говорителя на египетското президентство.

Двамата лидери "се споразумяха да засилят връзките и сътрудничеството между страните си и решиха незабавно да повишат нивото на дипломатическите отношения между двете държави посредством обмяна на посланици", се изтъква в изявлението.

Отношенията между Египет и Турция се влошиха през 2013 г., след като армията, тогава предвождана от Ас Сиси, свали от власт президента ислямист Мохамед Морси, отбелязва ДПА.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган подкрепяше Морси. Египет изгони турския посланик и понижи отношенията с Анкара до ниво на шарже д'афер.

Освен това двете страни заеха противоположни позиции по отношение на конфликта в Либия.

Преди две години обаче бяха предприети стъпки за затопляне на отношенията между двете страни и започнаха официални преговори за преодоляване на разногласията. При своя визита в Кайро през март турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че се очаква среща на Ас Сиси с Ердоган след турските избори, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    0 0 Отговор
    Ротацията стана модерно нещо.