30 Май, 2023 13:15 1 104 0

Дали ще го спазят! Армията на Судан и Силите за бърза подкрепа се споразумяха за удължаване на примирието

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон

Конфликтът нанесе широкоразпространени разрушения на жилищни райони в Хартум и прилежащите му райони Омдурман и Северен Хартум

Дали ще го спазят! Армията на Судан и Силите за бърза подкрепа се споразумяха за удължаване на примирието  - 1
Снимка: Туитър

Враждуващите страни в Судан се съгласиха да удължат нестабилното прекратяване на огъня в битката си за контрол над страната, след като двама ключови международни посредници изразиха нетърпение от постоянните нарушения на примирието.

Петдневното удължаване на прекратяването на огъня между армията на Судан и нейния съперник, паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), беше обявено в съвместно изявление късно в понеделник от Саудитска Арабия и Съединените щати.

„Удължаването ще осигури време за допълнителна хуманитарна помощ, възстановяване на основни услуги и обсъждане на потенциално по-дългосрочно удължаване“, се казва в изявлението.

Развитието дойде, когато и двете страни бяха под натиск да удължат нестабилното прекратяване на огъня, което трябваше да приключи в понеделник.

По-рано жители на столицата казаха на АФП, че непрекъснато чуват улични битки в северен Хартум, както и артилерийски огън в южната част на столицата с над пет милиона души, превърната в смъртоносна военна зона, като призивите за битки подклаждат опасения, че конфликтът ще се изостри и задълбочи.

В съвместно изявление в неделя Съединените щати и Саудитска Арабия – ключови международни посредници – изразиха недоволството си от постоянните нарушения на примирието и призоваха армията на Судан и RSF да прекратят незабавно постоянното нарушаване на едноседмичното примирие и да вземат конкретни мерки за неговото удължаване и спазване.

Судан изпадна в хаос, след като в средата на април избухнаха битки между военните, водени от генерал Абдел Фатах Ал Бурхан, и лидера на RSF генерал Мохамед Хамдан Дагало.

Боевете са убили най-малко 866 цивилни и са ранени хиляди други, според Суданския лекарски синдикат, който проследява цивилните жертви. Жертвите обаче може да са много повече, каза медицинската група.

Конфликтът превърна столицата и други градски райони в бойни полета, принуждавайки близо 1,4 милиона души да напуснат домовете си в по-безопасни райони в Судан или да преминат в съседни страни.

Битката е нанесла широко разпространени разрушения в жилищните райони в Хартум и прилежащите му райони Омдурман, Северен Хартум и Бахри. Жителите съобщават за щурм и плячкосване на домовете им. Мнозина се обърнаха към социалните медии, за да осъдят изземването и претърсването на домове.

Офиси на хуманитарни групи, здравни заведения и друга гражданска инфраструктура също са били атакувани и ограбени. Много болници станаха недостъпни от началото на боевете на 15 април.

Преди седмица и двете страни обещаха да спрат непрекъснатите въздушни удари, артилерийския огън и уличните битки, за да позволят така необходимата помощ и да позволят на цивилните да избягат.

Но до седмия ден от примирието не бяха осигурени никакви хуманитарни коридори и помощта бе постъпила само за попълване на малкото болници, които все още функционират в столицата.

Хиба Морган от Ал Джазира, в репортаж от Омдурман, каза, че и двете страни се обвиняват взаимно за нарушенията.

През последната седмица бяха извършени многобройни въздушни удари по време на примирието“, каза Морган.

„По отношение на самото споразумение – отваряне на хуманитарни коридори, освобождаване на болници, за да могат хората да имат достъп до медицински заведения, ремонт на електроцентрали и водни централи – всичко това не беше постигнато през последните седем дни. Така че не е ясно дали ще има още едно удължаване между двете страни и дали то ще се спазва.“

От седмици САЩ и Саудитска Арабия посредничат в преговорите между военните и RSF в саудитския пристанищен град Джеда.

Досега има седем обявени примирия, всички от които са нарушени до известна степен.

В провинция Западен Дарфур, села и лагери за разселени хора бяха унищожени и изгорени до основи през последните седмици, като десетки хиляди хора, предимно жени и деца, напуснаха домовете си в съседен Чад, каза д-р Салах Тур, който ръководи Лекарски синдикат в провинцията.

Няла в Южен Дарфур, Ал-Фашер в Северен Дарфур и Залингей в Централен Дарфур претърпяха тежки битки през последните няколко дни. Къщи и гражданска инфраструктура бяха унищожени и разграбени, принуждавайки хиляди да напуснат домовете си, според агенциите на ООН.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА