Last news in Fakti

30 Май, 2023 12:55 849 4

Франция осъди насилието в Северно Косово

  • франция-
  • северно косово-
  • насилие-
  • сърбия-
  • напрежение

И призова Белград и Прищина да вземат мерки

Франция осъди насилието в Северно Косово - 1
Източник: БГНЕС

Министерството на външните работи на Франция призова Белград и Прищина, да вземат мерки за намаляване на напрежението в северната част на Косово, съобщи "Танюг".

"Франция категорично осъжда насилието и призовава страните, особено правителството на Косово, незабавно да предприемат необходимите мерки за намаляване на напрежението", се посочва в съобщението на министерството в "Туитър".

Вчера в общините Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово косовски сърби протестираха пред сградите на местната власт, тъй като не желаят да позволят на новоизбраните кметове, които са косовски албанци, да започнат да изпълняват функциите си. Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията и мироопазващите сили на НАТО КейФОР в община Звечан. Около 30 военни от КейФОР бяха ранени, както и около 50 протестиращи сърби.

Това е най-новият инцидент, след като през изминалата седмица напрежението се повиши, а Сърбия постави армията си в състояние на повишена готовност и изпрати повече войници на границата с Косово.

Френското външно министерство посочи днес, че е изключително важно да бъде възстановена незабавно стабилността в Северно Косово, допълва "Ройтерс".

По-важно от всякога е Прищина и Белград да покажат отговорност, като се върнат на масата за преговори с нагласата за компромис в името на мира и просперитета на сръбските и косовските граждани, посочи в изявление говорителката на френското министерство на външните работи Ан-Клер Льожандр.

Не можем за приемем, регионалната стабилност да бъде застрашена, като се има предвид критичният международен контекст. Става дума да европейката сигурност, подчерта тя.

До ескалацията на напрежението се стигна, след като косовските сърби бойкотираха предсрочните местни избори през април в четирите общини в Северно Косово – Звечан, Зубин поток, Косовска Митровица и Лепосавич, които са населени предимно със сърби. Това доведе до ниска избирателна активност, победа на косовските албански кандидати и липса на представители на сръбската общност в местната власт.

Миналия петък косовски сърби в Северно Косово, които са мнозинство в тази част на страната, се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албанци да влязат в общински сгради. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите и да пусне новите служители в офисите. Над десет сърби и петима косовски полицаи бяха ранени тогава. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в повишена готовност.

САЩ и ЕС осъдиха косовското правителство за използването на полиция за насилствено влизане в общинските сгради.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 6 Отговор
    Франция винаги е стояла редом до Сърбия.
  • 2 ХАХАХАХА

    9 0 Отговор
    ЛЪЖАТ СЪРБИЯ КАКТО ЛЪГАХА РУСИЯ С МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ .НАГЪЛ ФРАНЧОК
  • 3 Вирус

    7 0 Отговор
    Те така казваха и за минските споразумения хаха направиха майдана
  • 4 село

    0 0 Отговор
    Тия неса си оправили кокошкарника, тръгнали да врат човка из-между Албанци, Скосовци и Сърби