31 Май, 2023 02:03 1 865 21

Китайски боен самолет извърши „агресивна“ маневра в близост до американски военен самолет

  • китй-
  • самолет-
  • маневра-
  • сащ

Това е станало над Южнокитайско море в международното въздушно пространство

Китайски боен самолет извърши „агресивна“ маневра в близост до американски военен самолет - 1
Снимка: Уикипедия

Китайски боен самолет извърши "ненужно агресивна" маневра в близост до американски военен самолет над Южнокитайско море в международното въздушно пространство, съобщиха САЩ вчера, предаде Ройтерс.

В изявление военното командване на Съединените щати, отговарящо за Индийско-тихоокеанския регион, съобщи, че китайският самолет Джей-16 (J-16) е извършил маневрата миналата седмица и накарал американския самолет АрСи-135 (RC-135) да лети през неговата турбуленция.

„Съединените щати ще продължат да летят, плават и работят... безопасно и отговорно – навсякъде, където международното право позволява", се казва в изявлението.

Видеоклип показа изтребител, който минава пред носа на американски самолет АрСи-135 и пилотската кабина се тресе от турбуленцията.

Китайското посолство във Вашингтон не е отговорило веднага на искането за коментар. В миналото Китай е заявявал, че изпращаните от САЩ кораби и самолети в Южнокитайско море не допринасят за мира.

Такива прехващания на самолети се случват понякога. През декември китайски военен самолет се приближи на 3 метра от американски военен самолет и го принуди да предприеме маневри за избягване на сблъсък в международното въздушно пространство.

Последният случай беше предшестван от, по определението на САЩ, нова тенденция за все по-опасно поведение на китайските военни самолети.

Инцидентът се случи преди Китай да отхвърли искането на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин да се срещне с китайския си колега в кулоарите на Азиатската среща на върха за сигурността в Сингапур "Диалог Шангри-Ла" тази седмица.

Високопоставен военен служител на САЩ, пожелал анонимност, каза, че от 2021 г. Китай е отклонил или не е отговорил на повече от десет искания за разговор от страна на Пентагона.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния украинец

    52 6 Отговор
    Краварите да слагат памперси, че се размириса над цяла Евразия.
  • 2 Калпазанин

    60 4 Отговор
    Да обърнем вни ание на под заглавието "това е станало в международни води над южно китайско море" и това сега ме навява на мисълта какво изобщо прави там амерски самолет, и какво би станало ако китайски самолет летеше над мексиканския залив, който дори не е амерски 🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #7

  • 3 Калпазанин

    26 1 Отговор
    Та има ло смисъл да се мъчи всв едно кравите са видели призрак
  • 4 Констатираща

    45 3 Отговор
    Какво си мислят, че ще могат да контролират навсякъде и да удрят безнаказано?! Както се вижда, няма да им бъде лесно. Това е предупреждение да се връщат на мястото си, защото "Всяка жаба трябва да си знае гьола". Те за един балон вдигнаха тревога да го свалят с ракети, а техните самолети ще летят безпроблемно ли? Доста е нагло!!! Ако няма отпор, кой знае до какво ще прибягнат.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тото

    41 3 Отговор
    Ама те какво търсят там?????? САЩ са ракът,паразитът на планетата във момента във който бъдат заличени от лицето на земята целият свят ще започне да живее по спокойно!!!
  • 7 Мискинин

    35 0 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    По протокол веднага ще вдигнат двойка изтребители F-22A, който не просто ще се държат агресивно, но ще заплашат и да свалят китайския самолет. Справка: Карибската криза, където Джей Еф Кей щеше да подпали Трета световна война заради няколко ракетни установки в Куба. След това ще бъде привикан китайският посланик, на когото ще бъде връчена остра нота. Накрая ще се ожалват пред целия свят, че ги нападат комунистите и в дъното на това стои Русия.
  • 8 Редник

    37 1 Отговор
    Летете си по американското крайбрежие и никой няма да ви закача. Щом провокирате, няма да ви посрещнат с хляб и сол. Който сее ветрове, жъне бури.
  • 9 БАРС

    26 0 Отговор
    Добра новина но трябва още още по близо
  • 10 Китайски боклуци

    4 26 Отговор
    J-16 китайско копие боклук на F-16.

    Коментиран от #15, #16

  • 11 Муууу...

    24 1 Отговор
    Бг.поговорка - "Разпасла се кравата и вълците я изели" В превод на съвременен български означава нещо като - увлякло се животинчето в хранителния си процес и попаднало в полезрението и обхвата на хищника лупус от род канос..
  • 12 дядото

    15 0 Отговор
    много им се иска на американците,когато минава техен самолет,кораб и пр.останалите в света да свалят оръжията и вземат за почест.дори да е било,вече няма да бъде
  • 13 Мхм

    1 13 Отговор
    Сваляйтр ги тия китайски сръвули бе как се изхранва мишярд тепайте ги докато още са далеч иначе ше се накачат по корабите ни и немоем излетим от тежестта като тръгнем да бегаме от тая планета при настъпването на Армагедоня
  • 14 Ундердог

    0 9 Отговор
    Става въпрос за международно въздушно пространство. По тази логика Индия може да провокира всеки самолет който лети над Индийския океан.
  • 15 Хи их хи

    20 0 Отговор

    До коментар #10 от "Китайски боклуци":

    "J-16 китайско копие боклук на F-16." Всъщност самолета е подобрениа версия на J-11, който е копие на Су27! Ама ти си пиши щуротии, не пречиш на никой!
  • 16 Читател

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Китайски боклуци":

    J-16 e копие на СУ-27;
  • 17 Така така

    11 0 Отговор
    Там е работата , че международното право е маде ин уса, тоест не е никакво международно право. Китай да започне да сваля летящите краварски сандъци
  • 18 дядо поп

    7 0 Отговор
    Да беше навлезнал в китайското въздушно пространство и сега щеше да му правят помен. Каква работа има американски самолет в Южно китайско море, Иначе за един метео балон американците ореваха орталъка!
  • 19 Булпсихопат

    5 0 Отговор
    Пак добре че не са срещнали китайски балон...
  • 20 Хахаха

    1 0 Отговор
    Абее „Съединените щати ще продължат да летят, плават и работят... безопасно и отговорно – навсякъде, където международното право позволява" като не признаваща нито един международен съд страна, за какво международно право говорят??
  • 21 Пора

    0 0 Отговор
    Ба, ша го гледа!