31 Май, 2023 12:51 967 14

Хърватия: Сърбия трябва да приеме, че Косово е независима държава

  • хърватия-
  • косово-
  • сърбия-
  • независима-
  • ес

Заяви президентът на страната - Зоран Миланович

Хърватия: Сърбия трябва да приеме, че Косово е независима държава - 1
Източник: БГНЕС

Хърватският президент, Зоран Миланович, заяви, цитиран от агенция "Хина", че Сърбия трябва да приеме, че Косово е независима държава. Той изрази съжаление, че има няколко други страни-членки на Европейския съюз, които все още не признават независимостта на Косово. Президентът посочи, че на срещата на върха на НАТО през миналата година, след руската инвазия в Украйна, той бил единственият, който призовал европейските страни, които не признават Косово, да го направят.

Той обаче отбеляза, че това е като да говориш на стена, тъй като някои страни се опасяват, че признаването на Косово би създало прецедент, който би могъл да се приложи и към тях в кризисен момент, като резултатът би бил загуба.

Към момента, Косово не е признато от пет страни-членки на ЕС - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

Протестиращи косовски сърби в Звечан, Северно Косово, се сблъскаха с военни от мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) и протестират срещу етническите албански кметове, които поеха длъжности в общини, населени предимно с косовски сърби. След конфликтите има ранени от страна и на двете страни, включително и хърватски военни в КейФОР, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е прав Президентът,

    8 16 Отговор
    Косово е Сърбия, Македония е част от Стара Сърбия, България е източна Сърбия!
    Сърбия- от Риека до нас Емине!!!
  • 2 Последния Софиянец

    14 8 Отговор
    В Косово има 35 български военни.С Оперативният резерв на НАТО заминават още 140 от 2 Ра механизирана бригада в Стара Загора.Вкараха ни във война със Сърбия и Русия.

    Коментиран от #5

  • 3 Колко

    23 9 Отговор
    Да е независима краварската колония а, колко? Мишок такъв!
  • 4 Косово

    24 7 Отговор
    Е окупирана от фащ територия. Там е най-голямата военна база на САЩ в Европа- Бондстийл. Нали това е трофей на САЩ от войната им със сърбите?
  • 5 България здраво

    10 19 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    работи за Сърбия и за Русия. Бойко и Радев се конкурират кой пръв ще падне в краката на Вучич, на кого пръв ще звънне Путин.
  • 6 Хубу

    20 6 Отговор
    Русия: Украйна и ФАЩ да приемат, че ДНР и ЛНР са независими държави.
  • 7 Косово ТРЯБВА

    20 11 Отговор
    да знае, че беше изтръгната от СЪРЦЕТО на Събрия. Трябва да знае и НЕ ГО НАПРАВИ, че трябва да добие характер на нормална държава, а не по ВСЕОБЩО признание да е една фалшива бандитска държава!!!!!!
  • 8 трите случая в Европа

    19 8 Отговор
    Само за невнятните не е ясно: имаме ТРИ случая в Европа. Първият е, когато през 1974 г. турски войски влязоха внезапно на остров Кипър и отделиха територия Северен Кипър, която никой не признава и говори за не и която стои злокобно обиколена от телени огради, глездано от самолет. Имаме Косово, което беше създадено след бомбардировките над Сърбия и чрез война. Днес това е територия, която не прилича на истинска държава - престъпност и наркотрафик. Третият случай е Крим, който беше създаден след референдум, на който присъстваха западнни наблюдатели и НЯМАШЕ възражения. За историята на Крим да не говорим. Осуетиха се плановета на обора и нато да направят военна база на Крим. ТУК НЯМА двоен аршин, с който коленопреклонно сте съгласни, става дума за достойнство и морал!!!! ХАЙДЕ да решим първите два случая и ще мислим за третия!!!!
  • 9 Скапаните

    7 4 Отговор
    Хървати що не го кажат на други държави,примерно Испания. Джуджета дават акъл.
  • 10 Механик

    6 4 Отговор
    Косово е на Сърбия, а хърватите са помаци.
    Славяни-мюсюлмани са.
  • 11 Сърбия

    6 0 Отговор
    Хърватия все още не е разбрала ченяма независими държави на Балканите.
  • 12 Косово

    4 0 Отговор
    Кога ще признае българското малцинство, което е с хилядолетни корени в областта?
  • 13 дядото

    1 2 Отговор
    тя сърбия първо трябва да приеме като проява на хуманизъм стотици хилядите избити мирни жители от хърватските усташи през всв.после и тя, и всеки друг народ да знаят-щом сащ и нато решават съдбата им значи е правилно и да се подчиняват.пфу.
  • 14 Така така

    2 0 Отговор
    И косово и вие, че иние сме зависими държави не дрънкай небивалици
Новини по държави: