Last news in Fakti

31 Май, 2023 14:23 792 1

Сръбският министър на отбраната: Политиката на Курти води до ескалация на насилието

  • сърбия-
  • отбрана-
  • министър-
  • ескалация-
  • насилие-
  • косово-
  • курти

Заяви Милош Вучевич

Сръбският министър на отбраната: Политиката на Курти води до ескалация на насилието - 1
Източник: БГНЕС

Министърът на отбраната на Сърбия, Милош Вучевич, заяви днес, че ситуацията със сигурността в Северно Косово е високо рискова заради "едностранните и незаконни решения на администрацията в Прищина", съобщи "Танюг". На въпрос какъв е рискът за сигурността в този момент в Северно Косово, министърът на отбраната на Сърбия заяви пред националната телевизия РТС, че рискът е "голям, вероятно най-големият възможен".

Вучевич каза, че политиката на Албин Курти води до ескалация на насилието. Министърът заяви, че Сърбия вярва в политическите разговори и решения, и затова вчера са били проведени срещи с посланиците от пет западни държави и с посланиците на Китай и Русия, а президентът Вучич е имал телефонни разговори с всички, които са включени в процеса на диалог.

Винаги е по-добре да търсите политически път, т.е. политическо решение, отколкото да вървите към конфликт. Армията на Сърбия, в съответствие с нареждане на президента на Републиката, е в най-високо ниво на бойна готовност и е готова да извършва своите задачи, каза министърът на отбраната на страната.

"Сърбия не е доволна от поведението на КейФОР. Те създадоха обръч около окупираната сграда на общината в Звечан и по този начин подпомогнаха косовската полиция да извърши окупация. Това не е задача на КейФОР. Според нас тяхната задача е да изведат тези части южно от река Ибър, това е тяхната работа", каза Вучевич. Той напомни, че КейФОР и ЕУЛЕКС са единствените, които имат правомощия да се грижат за сигурността на всички граждани в южната провинция. Вучевич каза, че тяхната задача не е да застават между гражданите и тежко въоръжените косовски полицаи, защото това противоречи на всички споразумения.

"Демонстрациите бяха мирни. Нашите граждани реагираха само когато бяха нападнати физически, когато започна побой над тях, тогава хората започнаха да се защитават", каза Вучевич.

"Много е лесно да се постигне мирно решение", обясни министърът, според когото е достатъчно международната общност и КейФОР "да изпратят фалшивите кметове на Курти и техните прочути специални части нинджи на юг от река Ибър". Сърбите, повтори министърът, нямат проблем с КейФОР, а с окупацията на албанската полиция от Прищина.

Силите КейФОР не трябва да застават на страната на когото и да било от участниците, те трябва да се грижат за сигурността, каза Вучевич. Сърбите също трябва да се концентрират максимално, за да защитят по мирен и демократичен начин правата си, посочи той. Диалогът, подчерта Вучевич, трябва да бъде "изходът" от тази ситуация.

Министърът на отбраната на Сърбия заяви, че армията ще остане в най-висока степен на бойна готовност, докато съществува оценка, че е застрашен националният интерес на Сърбия и докато в Косово има голям риск. Вучевич каза, че е в постоянен контакт със сърбите в Косово, а началникът на Генералния щаб на армията на Сърбия, Милан Мойсилович, е в постоянен контакт с КейФОР.

Искаме диалог. "Моля, изтеглете окупационните сили от северната част на Република Косово, отстранете фалшивите кметове, които не са кметове на никого, и отстранете вашите въоръжени окупационни сили, които атакуват и плашат нашите хора, и ще видите, че ситуацията ще се успокои много бързо", каза Вучевич и подчерта, че връщането към процеса на диалог е правилният път.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милошевич

    2 1 Отговор
    се връща на бял кон от преизподнята. Този път не Русия, а САЩ възкресиха Сръбския Свят, въоръжиха го, сега очаквайте нова балканска касапница.
    Ще имо нова Сребреница, Дубровник, Вуковар, Босилеград и нови градове ще има.
Новини по държави: