31 Май, 2023 15:30 1 299 1

Остров Бали засилва контрола върху чуждестранните туристи

  • индонезия-
  • остров бали-
  • контрол-
  • туристи

Според имиграционните регистри в Бали от януари до април 2023 г. от Индонезия през Бали са били депортирани около 101 чужденци, а след повторното отваряне на границите след ковид пандемията от май 2022 г. до декември същата година - около 194

Остров Бали засилва контрола върху чуждестранните туристи - 1
Снимка: Shutterstock

Съдебните власти на провинция Бали и службата за правата на човека към звеното по имиграция продължават да контролират поведението на чуждестранните граждани на острова, а депортирането на чужденци се засилва, предаде индонезийската новинарска агенция АНТАРА. Целта е поддържане на сигурността и реда, като се спазват законите в Индонезия.

Според имиграционните регистри в Бали от януари до април 2023 г. от Индонезия през Бали са били депортирани около 101 чужденци, а след повторното отваряне на границите след ковид пандемията от май 2022 г. до декември същата година - около 194, пише в. "Джакарта пост". Депортираните са основно граждани на Русия, Нигерия и Украйна.

Директорът на Службата за права на човека на провинция Бали, Ангиат Напитупулу, каза, че недобросъвестни чужденци са злоупотребявали с разрешенията за пребиваване. Те са просрочвали срока, определен в разрешенията им за пребиваване, извършвали са криминални деяния и са нарушавали законите на територията на Бали.

На 8 декември миналата година имиграционното управление в Денпасар е арестувало гражданин на Кот д'Ивоар, който е влязъл в Индонезия, използвайки 30-дневна виза за посещение. Младият мъж е влязъл в Индонезия през февруари 2019 г. и е работил в Джакарта като готвач в африканска кухня.

Според данни от Центъра за задържане на имигранти в Денпасар, докато той е живял в Индонезия, е извършвал и престъпни действия, свързани с кражба на финансови данни на хора извън Индонезия. След ареста той е бил предаден на центъра за задържане, тъй като не е могъл да бъде депортиран незабавно, защото семейството на извършителя не е разполагало с пари, за да улесни връщането му в Кот д‘Ивоар. Мъжът се прибрал в страната си на 16 май 2023 г.

Друг случай е свързан с туристи от Русия, които се държали непристойно в района на храм Пенгубенган, намиращ се в един от най-големите храмови комплекси в острова – Бесаких, окръг Карангасем.

Украински гражданин влязъл в Бали с разрешение за ограничен престой като инвеститор, но вместо това работил като масажист, обслужващ главно чуждестранни туристи.

За да влязат на индонезийска територия, чужденците трябва да изпълнят всички изисквания за получаване на разрешение за пребиваване. В страната има три разрешения за пребиваване - разрешение за посещение, разрешение за ограничен престой и разрешение за постоянно пребиваване. Най-често срещаните нарушения са били извършвани от чужденци, които са се възползвали от тези варианти, като са се представяли за инвеститори, отбелязва АНТАРА.

Въз основа на данни от Главна дирекция "Имиграция" към разрешението чужденците трябва да получат виза за посещение за еднократно пътуване с продължителност от 60 до 180 дни, като впоследствие срокът може да бъде удължен. Освен това има многократни визи за пътуване с максимален срок от 60 дни за всяко пристигане.

Визата за посещение на стойност 500 хил. рупии (31 евро), е валидна за 30 дни и може да бъде удължена еднократно за още 30 дни. Понастоящем Индонезия предоставя такъв вид виза за туристи от 92 държави.

Тази виза може да се използва за различни цели, а именно бизнес пътувания и ваканции, докато разрешението за ограничен престой, особено за инвеститори, е с продължителност от една до максимум две години.

Правителството на провинция Бали изготви специален регламент за местните и чуждестранните туристи за престоя им в Бали, с цел да се предотвратят всякакви нарушения на сигурността.

Директорът на Туристическата служба на Бали - Тьок Багус Пемаюн, заяви, че неговата страна е обсъдила тази мярка с представители на сферата на туризма на острова, включително индонезийската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите на Бали и Индонезийската асоциация на туристическата индустрия на Бали, преди финализирането на регламента от Правното бюро на правителството на провинцията.

По-късно регламентът ще бъде отпечатан на брошури на английски и индонезийски език, след което ще бъде разпространен сред туристите.

Индонезийската статистическа служба отбеляза, че чуждестранните туристически посещения в Бали са достигнали своя пик през 2019 г., като общият им брой достига 6,3 милиона, съобщава "Индонезия бизнес пост".

Посещенията са намалели до около един милион чуждестранни туристи през 2020 г. и са били в най-ниската си точка през 2021 г. заради ковид пандемията. Увеличение на посетители от други държави бележи 2022 г., достигайки 2,3 милиона души, тъй като случаите на коронавирус започнаха да намаляват.

Поради намаляването на броя на случаите индонезийското правителство реши да отвори отново Бали за чуждестранни туристи, което беше последвано от голям брой посещения на острова от местни и чуждестранни туристи. Възстановяването на туризма в Бали обаче срещна трудности заради действията на някои посетители.

Служителите на правоприлагащите органи в Бали по отношение на туристите, държащи се некоректно спрямо нормите, призовават към подкрепа от всички страни, включително от широката общественост и от обектите, пряко свързани с туризма.

Всичко това има за цел да гарантира, че чуждестранните туристи спазват индонезийските закони и зачитат местните обичаи и култура в Бали, за да се подпомогне по-високото качество на туризма на острова.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тук трябва

    0 0 Отговор
    така с английските от.епки. Хотелиерите ни не разбраха,че българите са тези ,които могат да им спасяват сезона и бизнеса, а не някакви развратни ангилизо дошли да драйфат ,да ръгат ,и да се д.огират тук.