Last news in Fakti

31 Май, 2023 16:15 1 153 10

Латвия избра нов президент

  • латвия-
  • президент-
  • едгарс ринкевичс

100-местният парламент избра Едгарс Ринкевичс, най-добрият дипломат на страната от 2011 г. насам, за държавен глава с четиригодишен мандат. Той получи 52 гласа - един глас повече от необходимия брой

Латвия избра нов президент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дългогодишният и популярен външен министър на Латвия - силен поддръжник на Украйна, е новият президент на страната, съобщава "Асошиейтед прес".

100-местният ъ в надпреварата. Настоящият президент Егилс Левитс, който е начело на Латвия от 2019 г., не се кандидатира за преизбиране.

Президентът на Латвия има до голяма степен церемониална функция - той действа предимно като лидер на общественото мнение и като обединяваща фигура в страната, където почти 1/3 от населението е рускоговорящо.

Ринкевич участва в надпреварата като кандидат на своята и на Каринс партия "Ново единство".

Балтийската страна с население от 1,9 милиона души граничи с Русия на изток, Естония на север и Литва на юг. Тя е член на НАТО и Европейския съюз от 2004 г.

Латвия възвърна своята независимост през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз след почти 50 години окупация и управление на Москва. Новият президент ще бъде 11-ият държавен глава на Латвия, считано от първата независимост на страната, обявена през 1918 г.

Президентът представлява Латвия в чужбина, действа като върховен главнокомандващ на въоръжените сили, подписва законопроекти, номинира министър-председателя и има право да разпуска парламента.

Ринкевичс трябва да встъпи в длъжност на 8 юли.

Ринкевичс, който обяви през 2014 г., че е "горд" хомосексуалист, ще бъде първият президент, заявил открито, че е гей, в балтийските страни - бивши съветски републики, където отношението към сексуалните малцинства е по-малко толерантно, отколкото в Западна Европа.

49-годишният Ринкевичс е бил също държавен секретар в Министерството на отбраната и е работил като журналист в латвийското радио през 90-те години. Като външен министър той се радваше на голяма популярност сред латвийците поради твърдата си позиция към съседна Русия и непоколебимата си подкрепа за Украйна.

Очакваше се Левитс да се кандидатира за преизбиране. В изненадващ ход, обявен по-рано този месец, обаче той заяви, че е разочарован, че партиите в трипартийното коалиционно правителство на премиера Крисиянис Каринс не са успели да постигнат съгласие за общ кандидат и посочи, че при това положение няма да се кандидатира.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съгласуван ли е

    14 3 Отговор
    с Посолството?

    Коментиран от #7

  • 2 еалиста

    13 3 Отговор
    Нищо ново, тези лилипути са дадени на концесия на НАТО и ФАЩ!
  • 3 Българин

    5 16 Отговор
    Хората си избират нормални про-европейски политици, понеже добре знаят, че всяко сътрудничество с русия завършва с купони за хляб !
  • 4 Няма как

    11 2 Отговор
    да не е "най добрият", щом е слуга на САЩ!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха ха

    3 2 Отговор
    Мутра на фашист
  • 7 питам си

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Съгласуван ли е":

    Не разбрах на коя държава (територия) това лице става президент - какво общо има дали Е или НЕ Е поддръжник на дружа територия....
  • 8 Д на соц

    3 1 Отговор
    Е браво кой ги избира тези бе???? ТОВА нашите ли го избраха??? ЕЕЕЕЙ ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ Е ГОЛЯМА РАБОТА ЕС САЩ НАТО ЯКО МАЧКАТ НАРОДИТЕ АМА МЛАДИТЕ НЕ ГО РАЗБИРАТ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 сигурно е

    0 1 Отговор
    че гейовете у нас го подкрепят
Новини по държави: