Last news in Fakti

31 Май, 2023 16:30 811 3

Молдова се готви да посрещне европейските лидери

  • ес-
  • молдова-
  • среща на върха

В столицата Кишинев и по 35-километровия маршрут до мястото на срещата в селските райони пътищата бяха ремонтирани, пешеходните пътеки боядисани, а знамената на Европейския съюз бяха издигнати в очакване на пристигането на държавните и правителствени ръководители от държавите-членки на ЕС и други нации

Молдова се готви да посрещне европейските лидери - 1
Снимка: Shutterstock

Молдова извършва последните подготовки за голямата среща на върха на европейските лидери, която е символична за амбициите на източноевропейската страна да се приближи до Запада и да се отдалечи от доминиращата роля на Русия на фона на конфликта в съседна Украйна.

Молдова, най-бедната страна в Европа, която е заобиколена от Украйна от трите и страни, прави всичко възможно за втората среща на Европейската политическа общност, която ще се проведе в четвъртък, предава Асошиейтед Прес. Това събитие ще събере около 50 лидери от 47 държави и е описано като най-голямото международно събитие в историята на страната.

В столицата Кишинев и по 35-километровия маршрут до мястото на срещата в селските райони пътищата бяха ремонтирани, пешеходните пътеки боядисани, а знамената на Европейския съюз бяха издигнати в очакване на пристигането на държавните и правителствени ръководители от държавите-членки на ЕС и други нации.

Изборът на Молдова за провеждане на срещата на върха се тълкува като послание към Кремъл и от ЕС, и от прозападното молдовско правителство, което получи статут на кандидатка за членство в ЕС през юни миналата година, също като Украйна.

Присъствието на високопоставени политици като германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон, британския премиер Риши Сунак и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен свидетелства за ангажимента на ЕС да гарантира, че амбициите на Русия да контролира Молдова не остават безспорни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еалиста

    9 4 Отговор
    Молдова- Мая подставеното лице на агресивният запад, трябва преди да посрещне негодниците, да пуснат сирените , както го прави наркомана украински фашист, за да се скрият гражданите и да не могат да "благодарят за поредната помощ" на европейските подпълвачи на войни!
  • 2 Кишинеу

    0 2 Отговор
    Политбюро на кпЕСс.
  • 3 Досадна сган

    1 0 Отговор
    Какви лидери,какви 5 лева.Втръснали досадни мекелета на САЩ , верните им папагали ,които плещят едни и същи кретенизми. ДОСАДНИЦИ , НИКОЙ НЕ ВИ БРОИ ЗА ХОРА. БЕЗДЕЛНИЦИ МАФИОТИ С ФАЛШИВАТА ПЕНАЧВШЦА ОГРАБВАТ НОРОДИТЕ . ВРЕДНИ СТЕ
    СВЕТА Е ОТВРАТЕН ОТ ВАС .