Last news in Fakti

1 Юни, 2023 08:30 851 7

Обогатеният уран на Иран е 23 пъти над лимита в ядрената сделка

  • иран-
  • уран-
  • атомна бомба-
  • маае-
  • ядрена сделка-
  • ядрен обект

Иран многократно е отричал да се стреми да развива капацитет за ядрени оръжия и убеждава, че дейностите му са с изцяло мирна цел

Обогатеният уран на Иран е 23 пъти над лимита в ядрената сделка - 1
Снимка: Shutterstock

Иран значително е увеличил запасите си от обогатен уран през последните месеци, продължавайки ядрената ескалация. Това се посочва в поверителен доклад на Международната агенция за атомна енергия, цитиран от "Франс прес".

Агенцията обаче отбелязва напредъка в сътрудничеството си с Техеран в отделен доклад. В него се посочва, че ще бъде прекратено разследването за ядрен материал, открит в недеклариран обект - проблем, който изостри отношенията между двете страни.

Двата поверителни доклада идват дни преди срещата на Съвета на управителите на МААЕ, на която ще бъде обсъден напредъкът при справянето с оставащите опасения на надзорния орган на ООН.

В тримесечния си доклад агенцията посочва, че приблизителните запаси от обогатен уран на Иран са надхвърлили над 23 пъти лимита, определен в споразумението от 2015 г. между Техеран и световните сили.

Към 13 май общите запаси от обогатен уран на Иран се оценяват на 4 744,5 кг при поставен лимит в ядрената сделка от 202,8 кг.

Допълва се, че Иран продължава обогатяването на уран до нива, по-високи от ограничението от 3,67%.

Усилията за възобновяване на ядреното споразумение с Иран, което беше прекъснато от едностранното оттегляне на Съединените щати през 2018 г., са в застой от миналото лято.

Счита се, че запасите на Техеран от уран, обогатен до 20%, вече възлизат на 470,9 кг - с 36,2 кг повече от последния доклад през февруари - а този, обогатен до 60%, е 114,1 килограма - увеличение с 26,6 кг.

За създаването на атомна бомба са необходими нива на обогатяване от около 90%.

В доклада се посочва, че междувременно МААЕ е успяла да инсталира отново част от оборудването за наблюдение, въведено съгласно ядрената сделка от 2015 г., но което впоследствие беше премахнато от Иран.

"Иран разреши на агенцията да инсталира оборудване за наблюдение в два декларирани ядрени обекта", отбелязват от МААЕ.

Относно откриването на уранови частици, обогатени почти до необходимите нива за атомна бомба, в обекта във Фордо, МААЕ посочва, че засега "няма повече въпроси по темата".

"Агенцията прецени, че информацията, предоставена от Иран, не е в противоречие с обяснението му за произхода на тези частици", се уточнява в доклада.

Във втори поверителен доклад МААЕ посочва, че е решила да закрие разследването, свързано с наличието на ядрен материал в недеклариран обект, след като е получила "възможно обяснение" от Иран.

МААЕ съобщи за установяването на следи от радиоактивен материал в три обекта, които не са обявени от Иран. Това беше удар срещу усилията за възстановяване на сделката от 2015 г.

Иран многократно е отричал да се стреми да развива капацитет за ядрени оръжия и убеждава, че дейностите му са с изцяло мирна цел.

Източник: "Франс прес"


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мииии да му мислят

    3 0 Отговор
    ГербоНосите,да им е сладко
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 коко

    9 0 Отговор
    Да не е колкото биологичното оръжие на Ирак най-вероятно е така отново слушаме измислиците на фащ.
  • 4 Мефистофел

    8 0 Отговор
    Приказки от 1001 нощ.
    Не разбирате от атом, но знаете как да слугувате на пропагандата и да плашите хората. Уран, обогатен до 20% не влиза в категорията на така наречения "оръжеен" уран, който се използва в ядрените боеприпаси. За тях той трябва да е обогатен до 92-93 процента. По-добре разяснете на читателите си детайлите. Ако и вие самите ги знаете де.
  • 5 Така така

    3 0 Отговор
    Пожелавам и на Иран скоро да има мощна ядрена междуконтинентална ракета успех!
  • 6 Ха хо

    3 0 Отговор
    СашТ еднолично напуснаха договора, ейм ся иранците ще си обогатяват урана, солкото си искат! И накрая руснаците ще им го дадат!

    Коментиран от #7

  • 7 Мефистофел

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ха хо":

    Може и до такава сделка да се стигне. Особено след значителната помощ със Шахидите. Прз 2019 руснаците се гласиха да им доставят центрофуги за обогатяване (на 160 хиляди оборота за минута). Иранските са значително по-бавни (противоречиви данни за скоростта). Но Израел нададе вой, спомняш ли си как Нетаняху по два пъти всеки месец ходи до Москва. В крайна сметка руснаците решиха да им дадат само лагерите за центрофугите за обогатяване, и Нетаняху пак стана турист в посока Кремъл. Оказа се, че същите лагери могат да се използват за жироскопите за насочването на бойните глави. Не е известно дали и тази сделка не се отложи. Но сега ситуацията е друга. Нищо не е изключено.