Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2023 12:17 1 505 12

Зеленски и Рюте оказват натиск на Мадрид за доставката на Patriot

  • зеленски-
  • педро санчес-
  • испаноя-
  • пейтриът-
  • рюте

Украинският президент е представил искането си на Педро Санчес по време на разговор

 Зеленски и Рюте оказват натиск на Мадрид за доставката на Patriot - 1
Източник: БГНЕС

Лидерите на Украйна и Нидерландия притискат правителството в Мадрид да се присъедини към коалицията за доставка на Киев на системи за противоракетна отбрана Patriot, съобщава испанският национален ежедневник El Pais.

Украинският президент, Володимир Зеленски, е представил искането си на Педро Санчес по време на разговор, който двамата са провели в началото на месеца в кулоарите на срещата на върха на Европейската политическа общност (EPC) в околностите на Кишинев.

Въпросът е станал предмет на дискусии и с нидерландския премиер - Марк Рюте, и турския президент, Реджеп Тайип Ердоган, с оглед факта, че Испания е разположила батарея от ракети Patriot на нейна територия в рамките на сътрудничеството в НАТО.

Освен това, според изданието, Киев се е опитал да повдигне въпроса за доставките на Patriot пред Швеция, Полша или Румъния, както и със страни, които не са членки на ЕС, например с ОАЕ. Според вестника една от двете батареи, с които Испания разполага, е разположена в турската база Инджирлик от 2015 г., а втората се намира в автономната област Валенсия в източната Испания и е важна за националната отбрана.

El País твърди, че Мадрид би бил готов да прехвърли разположената в Турция батарея на военните на Киев, но Ердоган е дал да се разбере, че е заинтересован комплексът да остане в страната и след 31 декември 2023 г., когато изтичат текущите ангажименти. Според вестника присъствието на Patriot в Турция отдавна вече не е военна необходимост, тъй като рискът от ракетен удар от Сирия е изчезнал, но има високо политическо съдържание, защото прави видима солидарността на НАТО с Турция.

Отбелязва се, че срокът на експлоатация на наличните в Испания батерии е към края си. Те трябва да бъдат изведени от експлоатация, ако не бъдат модернизирани, предаде "Фокус".

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    28 1 Отговор
    "Човечеството ще потъне във вечна тъмнина и ще изпадне в тъпо и примитивно състояние ,ако евреите спечелят тази война."

    Д-р.Йозеф Гьобелс
  • 2 Сталин

    34 1 Отговор
    Откога запада са се загрижили за Украйна,довчера не имаха украинците за хора и ги ползваха да си почистват задните части с тях и сега ги ползват за пушечно месо във война срещу Русия и правят стотици милиарди печалби и да откраднат всички ресурси на Украйна,това са най лицемерните криминали ,отношението им към нас българите е същото.
  • 3 С натиск

    29 0 Отговор
    Голям съюз.чиста диктатура.
  • 4 А испанците ще им покажат,

    25 0 Отговор
    един дебел свински Хамон! 😆
  • 5 Само Олена Притиска

    22 0 Отговор
    Зелената Гнида......със Страпонът Де:)
  • 6 Механик

    29 0 Отговор
    Давайте им още! Давайте им, да има какво да удрят руснаците.
    п.п.
    Абе, ония двата патриота, китосаха ли ги вече? Няма ли да ги боядисваме, че времето е хубаво, па няма и мухи все още.
  • 7 Тъй тъй

    24 0 Отговор
    Пълно разоръжаване на западните първобити!
  • 8 Зеленьо

    24 0 Отговор
    Пратете и повечко чували!
  • 9 зелчо

    21 0 Отговор
    щото другите вече ги няма дадоха дефект.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Помак от Родопите

    15 0 Отговор
    Привършвам поръчката за 3200 ковчега за Украйна
    Общо тук да раздадени поръчки за 18000 коечега
  • 12 оня с коня

    1 11 Отговор
    Интересното в случая е че Турция хем има руските С-400,ама иска и присъствието на Испанския "Патриот" -ей-тъй - "за всеки случай",щото с Руското никога не се знае знай ли се:)
Новини по държави: