Last news in Fakti

9 Юни, 2023 09:54 2 223 5

Изтеглят няколко вида снакс заради токсично вещество

  • румъния-
  • снакс-
  • отровно-
  • вещество-
  • видове-
  • токсично

Заявиха румънските власти

Изтеглят няколко вида снакс заради токсично вещество - 1
Източник: Shutterstock

Според местните медии, румънските власти вземат решение да оттеглят няколко вида снакс от пазара, след като бe открито наличие на опасно вещество в тях. Продуктите, които са засегнати, са от гамата Mogyi, включваща пържена царевица със сол или с чили, както и микс за бира от фъстъци с черупка и плодове. Тези продукти се предлагат в магазините на веригите Профи, Метро, Карфур, Кора и Кауфланд в цялата страна.

Местният сайт Зиаре уточнява, че клиентите, които са закупили тези продукти, не трябва да ги консумират, а да ги върнат в съответните магазини, предаде БТА.

Причината за оттеглянето на продуктите е наличието на афлатоксини, които са отровни и канцерогенни вещества, получаващи се от плесени, които обикновено се намират в зърнени храни и култивирани фъстъци, ако не са съхранени правилно. Националната агенция за санитарно-ветеринарен контрол и за безопасност на храните предупреждава, че афлатоксините могат да причинят увреждания на черния дроб.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 1 Отговор
    И тия са внасали украинска царевица с Цезий-137. В България нищо не изтеглят, щото Ганчо изпонагъна вече всичко.
  • 2 Мдаа

    15 0 Отговор
    Добре дошли в рая на глобалните вериги!Матрицата в действие!С всички последици!
  • 3 Механик

    16 0 Отговор
    Очаквайте иззетите снаксове в следващата брошурка на някоя от "веригите".
    Маай народе! Примоция.
  • 4 химик

    2 0 Отговор
    Т.е,фъстъците са били мухлясали и развалени,а токсините са отрови. Тебе думам снахо,сещай се!
  • 5 цербер

    0 0 Отговор
    Афлатоксините (В1, В2, G1 и G2) са токсични съединения с канцерогенно действие, които по естествен път могат да се появят в нашата храна. Те се продуцират от плесенните гъби Aspergillus flavus и Aspergillus parasiticus и се срещат най-често в царевица, пшеница, ориз, подправки, сушени смокини и ядки.

    Подобно на други плесени, развитието на афлатоксините се благоприятства от влагата. Установено е, че растежът и токсинообразуването на гъбния фитопатоген (Aspergillus flavus) са възможни в границите на рН от 1,7 до 9,9, обобщава доклад на БАБХ.
Новини по държави: