Last news in Fakti

17 Март, 2015 12:48 1 614 1

Последно: Ясер Арафат не е бил отровен

  • ясер арафат-
  • отровен-
  • полоний 210-
  • експертиза-
  • френски учени

Френски експерти разгледаха доказателствата за смъртта на палестинския лидер

Последно: Ясер Арафат не е бил отровен - 1
Снимка АП/БТА

Бившият палестински лидер Ясер Арафат, който почина през 2004 г. не е бил отровен. Това сочи последното проучване на  френски експерти.

Те повторно разгледаха доказателствата за смъртта на палестинския лидер и потвърдиха предишното си заключение, че смъртта му не е в резултат на отравяне. Тази информация съобщи прокурор пред АФП в понеделник.

Прокурорът на западното парижко предградие Нантер каза че, експертите не са открили „нечестна игра“ замесена в смъртта на Арафат, което предизвика незабавни и трайни конспиративни слухове. Последните заключения на френските експерти по съдебна медицина оборват постоянните твърдения за отравяне с полоний.

Констатациите от френските експерти са идентични с тези на друга група френски учени както и със заключенията на руските експерти.

После две експертизи - френска през 2004 и руска през 2013 - отхвърлиха твърденията, че Арафат е умъртвен с отрова.

Въпреки това група швейцарски учени по-рано заявиха, че "теорията за отровата" е "по-логична" със резултатите от изпитвания, които те са провели.

Екип от експерти в Института по радиационна физика към Университетската болница в Лозана през 2012 г. откриха "анормални нива на полоний", изключително радиоактивни токсин, след проучване на биологични проби, взети от личните вещи на Арафат, дадени им от неговата вдовица след смъртта му.

Тогава обаче швейцарците се въздържаха от констатации, че бивфият лидер на Фатах е бил отровен с радиоактивното вещество.

Френските експерти твърдят, че полоний 210 и олово 210, намерени в гроба на Арафат и в пробите са били от екологичен характер.

Арафат почина на 75-годишна възраст на 11 ноември 2004 година във френска военна болница близо до Париж.

Той бе приет там в края на октомври, след като се оплаква от болки в стомаха, докато бе се барикадирал в бункера си на Западния бряг, където прекарва последните две години под израелска обсада.

Неговата смърт предизвика незабавни и трайни конспиративни слухове.

Вдовицата на Арафат, Суха, подаде жалба в съд в Нантер през 2012 г., с твърдение, че съпругът й е убит. Това твърдение предизвика разследване.

През същата година, гробницата на Арафат в Рамала беше отворена в продължение на няколко часа, позволявайки на три екипа от френски, швейцарски и руски експерти да съберат около 60 проби.

Много палестинци смятат, че израелците са отровили Арафат благодарение на съучастници в обкръжението му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм

    0 0 Отговор
    Последно чух ,че от СПИН,от някакви американски журналета
Новини по държави: