Last news in Fakti

9 Юни, 2023 13:07 688 2

Учителите в Румъния отново на протест

  • румъния-
  • учители-
  • протест-
  • заплащане

Събраха се над 2000 учители от различни румънски градове

Учителите в Румъния отново на протест - 1
Източник: БГНЕС

В Букурещ, пред сградата на Министерския съвет, над 2000 учители от различни румънски градове - Мехединц, Горж, Ботошани, Васлуй, Ръдъуц, Телеорман, Калараш, Бакъу, Плоещ и други, се събраха на протест. Те изразяват недоволството си, носейки свирки, вувузели и мегафони, и държейки плакати с послания към управляващите. Сред надписите се четат фрази като "Управляващи, ако обичате учениците, уважавайте учителите", "Сметките не се плащат с призвание", "Без образование всяка нация умира", "6% от БВП за образование остана само мит", "Не искаме премии, искаме заплати".

Учителят Чезар Аврамуца започна символично днешната демонстрация, като пристигна на площад "Виктория" с голям флаг и кръст. Той коментира, че протестът не е само негова кауза, а национална. Той изрази надежда, че румънският народ ще се събуди и че стачката и протестите ще доведат до резултат. Подчерта, че образованието е основа на обществото и че големите лидери и ръководители в света са станали велики благодарение на образованието, което са получили.

Председателят на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет", Мариус Нистор, съобщи, че стачката няма да приключи днес. Той поясни, че днес учителите ще дадат урок по гражданско самосъзнание на политиците, които не спазват поетите ангажименти и игнорират реалните проблеми в образованието. Мариус Нистор отбеляза, че учителите не одобряват меморандума, приет от правителството, и подчерта, че трябва да бъдат уважавани, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    2 0 Отговор
    Учителите в Румъния отново СА на протест.
  • 2 Румъния

    1 0 Отговор
    в дефлот!
Новини по държави: