Last news in Fakti

10 Юни, 2023 05:39 3 480 12

Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ промени позицията си за българите в конституцията

  • димитър ковачевски-
  • конституция-
  • българи-
  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • християн мицкоски

Премиерът и лидерът на опозицията Християн Мицкоски проведоха лидерска среща за промените в основния закон на Северан Македания

Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ промени позицията си за българите в конституцията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония и председател на СДСМ Димитър Ковачевски остава на мнение, че лидерската среща с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е била успешна и е донесла добри резултати, защото ВМРО-ДПМНЕ е променила позицията си по отношение на конституционните промени, за вписване на българите в конституцията на страната, но и че всичките искания на опозицията са приети.

„Всички се уверихме, че на пресконференцията след срещата, ВМРО-ДПМНЕ промени позицията си и подкрепи конституционните промени, които означават включването на части от нации в преамбюла на нашата конституция, включително части от български народ. Второ, наблюдавайки ВМРО-ДПМНЕ, разбрах, че те искат да бъдат част от правителството, част от процеса и предложих ВМРО-ДПМНЕ да бъде част от правителството. Първо да отворим конституцията с мнозинство от две трети от депутатите в парламента, ВМРО-ДПМНЕ да влезе в правителството и половината от министерските постове, които в момента се заемат от СДСМ, да бъдат дадени на ВМРО-ДПМНЕ. Смятам, че така е най-честно, братски, наполовина, за да видят хората, че това е искрено намерение”, каза Ковачевски в интервю за телевизия „Алсат М“.

Той припомни, че едно от условията на Мицкоски да не участва в правителство заедно с албанския ДСИ е получило положителен отговор веднага, чрез говорителя на ДСИ и министър на външните работи Буяр Османи, че от партията приемат да излязат от правителството до произвеждането на избори веднага след като промените в конституцията бъдат гласувани.

„Най-голямата разлика, която съществуваше и вече не съществува - риториката на ВМРО-ДПМНЕ, че промените в конституцията означават побългаряване, асимилация, че с вписването на българите в конституцията се нарушава идентичността и така нататък на македонския народ. Цяла година, от приемането на френското предложение, реториката беше тази, след срещата всички се убедиха, че тази позиция вече е променена и това беше изразено публично", повтори Ковачевски, според когото разговорите с ВМРО-ДПМНЕ трябва да продължат.

По отношение на влизането в сила на конституционните промени, той поясни, че в преговорната рамка е вписано, че втората междуправителствена конференция ще започне по автоматизъм, след като Северна Македония приключи скрининга и направи необходимите конституционни изменения за включването на българите в основния закон на страната.

„Този пакет от документи беше приет от 27-те държави членки на ЕС, представен на Северна Македония от френското председателство и всички държави членки, и техните представители ясно казаха в Брюксел, включително и в Скопие, че няма друго условие което може да произтече от преговорната рамка. Двустранните въпроси с България са част от двустранните ни отношения, има комисии (Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси), които работят, за да вземат консенсусни решения, а те се прилагат реципрочно”, каза Ковачевски, отбелязвайки, че добросъседските отношения са в основата на функционирането на ЕС, а след договора с Гърция, която дълго време блокираше страната за членство в НАТО, „сега тя е най-големият поддръжник на еврочленството” на Северна Македония.

„Северна Македония няма време за губене. Видяхме какво е да не вземаш решения в продължение на 10 години, видяхме как изглеждаха нещата през 2008 г. и почти цяло десетилетие по-късно беше постигнат договор с Гърция, при условия по-лоши от тези през 2008 г.

„Надявам се и съм убеден, че депутатите в парламента на Северна Македония, независимо от коя политическа партия са няма да допуснат тази грешка да се повтори, защото сега е моментът, в който има отворен прозорец за влизане в ЕС”, каза Ковачевски.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тишо

    12 20 Отговор
    Румен Радев и Шишков са раздали 4 млрд лв един ден преди да паднат от власт.

    Коментиран от #5

  • 2 Специалиста

    34 1 Отговор
    Явната омраза на Муцкоски срещу албанците, ще му изиграе лоша шега! След влизането ни в конституцията няма да има вече срещу кого да се изправят, и вътрешните им проблеми ще излязат на дневен ред, и тогава жална им майка!
  • 3 герап

    26 1 Отговор
    Не искат да вписват българи в сръбската си конституция.
  • 4 фен

    17 4 Отговор
    Македония е една Украйна, ма още по - извратена!
  • 5 фен

    4 14 Отговор

    До коментар #1 от "Тишо":

    Радев е боклук, ма добре, че ги е дал, щото поне тях е спасил от отрочетата си!
  • 6 Евро милярди

    8 1 Отговор
    Играта в Европа е много по-голяма и Мицкоски скоро ще забрави че е зомбиран сърбо-македонец а българин .
  • 7 Да добре

    6 1 Отговор
    Но КАК ВМРО-ДПМНЕ да си промени позицията за НЕЩО КОЕТО ГО НЯМА БЪЛГАРСКО МАЛЦИНСТВО Е 0.001% от
    Македония 2 милиона жители. ВМРО-ДПМНЕ МОЖЕБИ ще е по съгласна за смяна на името на езика от МАКЕДОНСКИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. КАТО САЩ ЕЗИКЪТ Е АНГЛИСКИ. В КАНАДА СЪЩО АНГЛИСКИ. В АВСТРИЯ НЕМСКИ. ТАКА СА СВЕТОВНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ.
    В БЪЛГАРИЯ МАКЕДОНИЯ СЪРБИЯ ЕЗИКЪТ Е БЪЛГАРСКИ. Така трябва да е. И После да се броим.
  • 8 наблюдател

    4 2 Отговор
    Тия простаци от Македония какво ще правят в ЕС! Да продължават да козируват на Москва и да ни доказват колко прости могат да бъдат! Например да твърдят, че Майкъл Джексън е македонец! Явно от Москва са им наредили, че Троянският кон на МОсква България е укуцял и трябва резервен
  • 9 смях

    5 0 Отговор
    Тя каква е тази смешна конституция в която има вписани "египтяни"... Тези в скопско съвсем са изтрещели!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: