Last news in Fakti

21 Юни, 2023 10:51 13 562 51

Великобритания с цинична практика, за да изхвърля мигранти

  • мигранти-
  • великобритания-
  • бежанци-
  • човешки права-
  • убежище-
  • ес-
  • виза

Великобритания де факто иска да отмени едно основно човешко право

Великобритания с цинична практика, за да изхвърля мигранти - 1
Снимка: Shutterstock

Вътрешната министърка на Великобритания нарича връщането на мигранти обратно в Руанда своя “мечта”. Суела Брейвърман е част от крайнодясната фракция на британската консервативна партия, уточнява АРД. Т.нар. „нелегални мигранти”, които правителството в Лондон планира да връща с полети до Африка, са все повече в последно време – пристигат на британските брегове с малки лодки, където обикновено ги арестуват без съдебно решение, държат ги на кораби или в казарми по крайбрежието, а после ги изпращат в т.нар. Трети страни като Руанда, с които Великобритания има споразумения за реадмисия.

Кой е “нелегален”

Дефиницията на Брейвърман за “нелегални мигранти” включва всеки, който влиза във Великобритания без валидна виза, обяснява АРД. Изключения за деца и семейства не се правят. Възможност за подаване на документи за убежище се дава, но чак след като хората са депортирани. Ако обаче молбата бъде удовлетворена, те няма как да се върнат в Обединеното кралство, а са принудени да останат в Руанда. На практика това означава, че Великобритания премахва правото на убежище. Всичко това се предвижда в нов закон, който едва ли е съвместим с Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Брейвърман е наясно с това. В Камарата на общините тя не можа да отговори на въпроса дали нейният законопроект съответства на международното право. Лидерът на опозицията Киър Стармър също заяви, че законопроектът нарушава Женевската конвенция за бежанците, която изисква хората да имат право на справедливо изслушване, независимо как са пристигнали в страната, пише АРД.

Как може да се заобиколи международното законодателство?

Вътрешната министърка Брейвърман е наясно с тези проблеми. В проектозакона дори е описано, че не е сигурно дали той отговаря на Европейската конвенция за правата на човека. Засега Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) ще бъде заобиколен чрез национален закон, създаден специално за тази цел. Ако това не проработи, ще трябва Великобритания да се оттегли изцяло от Европейската конвенция за правата на човека, обяснява Брейвърман, цитирана от АРД. Подобни стъпки засега са предприели само Русия и Беларус. Британският премиер Риши Сунак не би искал да стане трети в този списък, макар да не го казва директно, коментира кореспондентката на АРД в Лондон Анете Дитерт. Истинската цел на този законопроект е да възпре престъпните банди, обяснява Сунак, когато го питат за това. Той обаче знае, че досега този план изобщо не е проработил. Миналата година броят на хората, достигнали бреговете на Обединеното кралство с лодки, беше по-висок от всякога - 45 000, а броят на молбите за убежище нарасна с 30% в сравнение с предходната година.

Трудно за прилагане и много скъпо

Опозицията в Лондон, както и редица правозащитни организации, смятат, че политиката на правителството е извънредно цинична. Планираните реформи в системата за предоставяне на убежище не просто не съответстват на международното законодателство, но и са трудни за прилагане и извънредно скъпи. Очаква се от тях да произлязат много съдебни спорове, пише АРД. Освен всичко останало вътрешното министерство така или иначе вече трудно успява да се справи с всички молби за убежище. Близо 160 хиляди души чакат решение от години. Правителството не знае как ще успява да задържа и депортира потенциалните нови мигранти.

Реторика за предизборната кампания

Брейвърман обаче предпочита да борави с реторика, която сплашва. През октомври миналата година министърката нарече мигрантите “нашественици”. Говореше и за “начини, по които Великобритания да се защитава от мигрантите на фронта”, припомня АРД. Както с Брекзит, така и сега се преувеличават проблеми, които в момента не съществуват във Великобритания, коментира Анете Дитерт. Според експерти по миграцията малкият брой мигранти в сравнение с други държави от ЕС, би трябвало да е относително лесен за справяне в страна с 67 милиона души. Тази тема обаче е чудесно оръжие за предстоящата предизборна кампания тази есен. Това е и вероятната реална причина прагматикът Риши Сунак да оставя вътрешната си министърка да продължава по този път.

Защото дори и новият закон да не се превърне в работещо решение, той ще бъде удобно алиби срещу противниците на Брекзит, съдилищата и "адвокатите активисти", които ще могат да бъдат обвинявани за евентуални бежански вълни на британския бряг. Тази реторика започна с Джонсън, а сега продължава и при Сунак. Агресивната реторика спрямо бежанците в Обединеното кралство вероятно ще се засили значително през следващите месеци, докато решението за проблема на търсещите убежище, които остават блокирани в страната, засега си остава далечна перспектива.

Автор: Анете Дитерт АРД


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    41 6 Отговор
    Санкции ,нещо ЕСПЧ ?! МНС ?! Рушан няма ли да го обявят за международно издирване с червена бюлетина?!
  • 2 Хахахаха

    50 4 Отговор
    Ако продължават така ще останат без премиер и кметове!

    Коментиран от #51

  • 3 хареса ми

    33 4 Отговор
    Яко..ДВеле либерале-яде и къса други либерали-английски...Скоро либералите ще се разкъсват един друг...
  • 4 Зевс

    71 3 Отговор
    Суела и тя една бяла и руса англичанка, направо като от приказка за крал Артур. Според мен управляващите Острова индийци не искат друг имигранти, че да не вземат да ги свалят от власт.
  • 5 Интересно ,

    17 41 Отговор
    Каква е дефиницията "основно човешко право" в русия ?!

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Перо

    69 3 Отговор
    Никой не е канил мигранти, без виза и не трябва да бъдат допускани през границата! Това не е свързано с правата на човека, защото те са икономически имигранти!

    Коментиран от #18, #19

  • 7 за Русия

    28 8 Отговор

    До коментар #5 от "Интересно ,":

    ясно!Питаме за малобритания!
  • 8 Калитко

    32 12 Отговор
    Вие друго ли очаквате от хора дето са имали роби до преди 100г?

    Коментиран от #29, #35, #49

  • 9 Ироничен

    48 2 Отговор
    "Дефиницията на Брейвърман за “нелегални мигранти” включва всеки, който влиза във Великобритания без валидна виза, обяснява АРД. Изключения за деца и семейства не се правят."
    И правилно. Край кралството не се водят бойни действия, какви са тези бежанци?
  • 10 Института

    21 3 Отговор
    За иследване на войната
    и
    Европейския фонд за мир
    Питат:
    А бее
    Квооо стааа с ЮРУША?
  • 11 Панова

    27 15 Отговор
    Вместо да ги хранят, подслоняват, образоват, бракосъчетават и трудоустройват, Англия иска да ги гони. Странно?!
  • 12 Бае Въло

    35 8 Отговор

    До коментар #5 от "Интересно ,":

    Не разбрах какво общо има Русия с човешките права в мъгливия Албион, или указанията са: „Да се изкъкаме, пък нека мирише“?

    Коментиран от #27

  • 13 Мдаа

    11 31 Отговор
    Крайнодесните и крайнолевите не са "Великобритания". Те са двете страни на една и съща монета - комунизъм/нацизъм. Щедро обединени в едно от диктаторчета като Путлер.

    Коментиран от #14

  • 14 Хмм

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мдаа":

    и що да не е Джо?!В Америка казват ,че е марксист!!!

    Коментиран от #15

  • 15 Мдаа

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "Хмм":

    Даже Сандърс не го обявяват за "марксист". Успокой се.

    Коментиран от #17

  • 16 ддд

    44 1 Отговор
    Това са икономически емигранти не от войната. Да приютяваш хора от война е едно, но да идват хора които искат да лежат и да вземат помощи е съвсем друго. Че какво и е на руанда

    Коментиран от #30

  • 17 Хмм

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мдаа":

    Аз за един приятел питам ,но Сандърс е обявен за социалист,а адаша му в избелялата къща за марксист!Впрочем докъде я докараха ФБР с общата му сметка с Хънтър за търговия с КНР!? Хората се питат ,защо двамата не са обявени за чуждестранни агенти.

    Коментиран от #20

  • 18 Иван4о

    26 0 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    ТаКа е. ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА!
  • 19 Българин

    26 5 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Укрите с виза ли са? Да им пратим малко на лондонското черноморие да се попекат?
  • 20 Мдаа

    5 8 Отговор

    До коментар #17 от "Хмм":

    Сандърс винаги е бил обявяван за най-ляв от демократите. Не знам къде ги "четеш" тия неща, сигурно на платформата на Тръмп. Или Тъкър Карлсън вече и той има платформа? :)

    Коментиран от #21

  • 21 Хмм

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мдаа":

    Има всичко ,стига да искаш да четеш. Е,колко е вярно е друг въпрос! Тъкър е интересен, но не е само той.

    Коментиран от #25

  • 22 Умирам от смях

    28 2 Отговор
    ДВ газ пикаят. Всичките нелегали в пустинята Гоби.
  • 23 Опааа

    27 5 Отговор
    Крайно време е! Закъсняха! Много! Мачкааааай Вова! Денонощно дронове и ракети!
  • 24 иса

    22 3 Отговор
    Аз сега не разбрах,Орбан лош ли е,или не е!?Щото ,ако беше с английски паспорт щяха с мед да го намажат!
  • 25 Мдаа

    3 11 Отговор

    До коментар #21 от "Хмм":

    "Тъкър е интересен" Тъкър е абслютен циркаджия. Даже публично стана ясно, когато излязоха записите, че мрази Тръмп, докато в същото време му лижеше д-то в ефир.
  • 26 Дрън дрън

    32 1 Отговор
    Точно така се прави!Браво!Какви права на човека???Преди,когато имаше граници се стреляше и мигрантите не рИваха и не се оплакваха.АМа то ги нямаше.Така трябва да се действа,с твърда ръка и джагалите да си знаят,че мястото им не е в Европа,а на дървото!
  • 27 Интересно , байо

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бае Въло":

    Що не храчим сега ?! По DW ...

    Коментиран от #33

  • 28 ГолямСмях

    20 0 Отговор
    Суела Брейвърман като я гледам направо си е "чистокръвна англичанка" ... само че от колонията Индия. Тя е дъщеря на Ума ( по баща Мутиен-Пилей) и Кристи Фернандес, 5 и двете от индийски произход, 6 7 които емигрират във Великобритания през 60-те години съответно от Мавриций и Кения.- Уикипедия.
  • 29 Робовладелец

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Калитко":

    И сега си имаме!:)
  • 30 Руандиец

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "ддд":

    Руанда е много хубава страна!
  • 31 Ген. Гурко

    33 3 Отговор
    Браво на англичаните! Ненапразно излязоха от ЕС защото видяха в какво се е превърнал. Вече неизбирани от никой политкомисари няма да могат да им се бъркат и да ги наказват.
  • 32 Тралала

    22 6 Отговор
    Оставете кюмюрите да ви поопреснят кръвта и да ви разкрасят нацията, че англичаните сте майко мила грозни.
  • 33 Бае Въло

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Интересно , байо":

    Храчките на са ми специалност. Не съм платено нацитролче!
  • 34 Хаха

    3 11 Отговор
    Имат право на амнистия политически и военни бежанци. Тези могат в Русия да идат там на фронта
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ПарапетПетко

    16 1 Отговор
    Всяка европейска страна трябва да декларира колко мигранти желае да приеме всяка година. Всички желаещи трябва да подават документи по лесен и достъпен начин, примерно по интернет. Ако желаещите са повече да теглят жребий. Такива, които са пристигнали незаконно в Европа, да нямат право да участват в тази лотария. Те да попадат в лагери от затворнически тип с изход само в една посока - Примерно Руанда, веднъж пристигнали обратно в Африка отново да имат право да подават документи за лотарията. Спечелилите да получават самолетен или друг подходящ билет, с който да пристигнат в приемащата страна без рисковано пътуване в претъпкани корабчета.
    Сегашната "високохуманна практика" дава предимство на наглеци, които престъпват законите за преминаване на държавни граници, в същото време милиони други, които не желаят да нарушават законите са лишени от шанс да стъпят в така желаната Европа. Подхранването на престъпни мрежи от трафиканти е отделен "бонус" щедро раздаван от "хуманистите".
  • 37 ЕС сам си е

    20 0 Отговор
    виновен. Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 38 Бежанец е

    20 0 Отговор
    този който просто временно се скрива от бомбите и куршумите, милее за родината си, благодарен е на хората които са го приютили ВРЕМЕННО и чака с нетърпение да се завърне откъдето е дошъл. Тия са от държави в които няма тотални войни, 85% са мъже 20-40г. (неслучайно Асад ги смята за дезертьори) и нямат намерение да се връщат. Нахални са сякаш сме им длъжни, да не говорим за отношението към нашите жени, към нашата религия, хранене, пиене, култура.
  • 39 ЕС трябва да

    10 2 Отговор
    изработи един списък със страните в които има войни и, че само оттам се приемат бежанци. Списъкът да се осъвременява ежемесечно и емигрантите от мирните държави да се връщат още от летището/границата щом нямат визи. За всяка от страните в която има война да се процедира избирателно с бежанците и да се връщат в съседна страна на воюващата.
  • 40 Не бива да

    11 4 Отговор
    се грижат развитите държави за развиващите се. Африка от 228млн през 1950 сега е с 1,3 млрд. население благодарение на тези помощи. Колкото повече им помагат, толкова повече се плодят и помощта все не достига и емигрират в ЕС където живеят 6% от населението на света. Няма място за 1,3млрд африканци, 1,2млрд. араби и още повече индийци, пакита, китайци, руснаци и други азиатци.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Александър

    3 0 Отговор
    А не виждам реадмисия на роднините на Сунак сахиб от Азия?
  • 45 Александър

    4 0 Отговор
    Те там преди година спряха вилички и лъжички от пластмаса "Кореняците" англичани от азия се хранят с ръце! От Сомалия също!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Айше

    3 0 Отговор
    Аз зима социал в Англия в Германия в България и Шорош дава.Купих 2 апартамента в младост и дава под наем
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Делю

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Калитко":

    В Русия крепостното право също е отменено долу горе преди 100 години, но разликата е, че робството все още не е
  • 50 Идиота Тиква от Банкя

    1 1 Отговор
    Браво
  • 51 катран

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    Това вече не миграция, а тотално завладяване на Европа..от тези мними мигранти..всеки един от тях е бъдещ терорист..в един момент се радикализират, дори след 10-20 години живот в Европа...благодарение на политиката на сащ и соросоидни нпо-та..подпомагат всякак на тези талибани да стигнат Европа..
Новини по държави: