29 Юни, 2023 17:27 698 3

ЕС отново призова за нормализиране на ситуацията в Северно Косово

  • ес-
  • северно косово-
  • ситуация-
  • сърбия-
  • призив-
  • напрежение

Заяви върховният комисар на ЕС по външната политика и сигурността

ЕС отново призова за нормализиране на ситуацията в Северно Косово - 1
Източник: БГНЕС

На срещата на върха на Европейския съвет, върховният комисар на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че една от основните теми ще бъде Косово. Той предупреди, че и двете страни ще понасят последствия, ако ситуацията в Косово не се успокои.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подкрепи идеята за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, както и за глобален подход за решаване на проблема. Той сподели, че подкрепя организирането на конференция с някои страни-членки на ЕС, съвместно със САЩ, за да се подкрепят усилията за посредничество.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова за деескалация и за възстановяване на диалога между Белград и Прищина. Той подчерта необходимостта от сътрудничество между НАТО и ЕС и подкрепи усилията на ЕС във воденето на диалога.

На срещата на върха на ЕС ще бъдат разгледани и други теми, включително укрепването на подкрепата за Украйна, европейската миграционна политика, отношенията с Китай и др., предаде БТА.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц също призова за изпълнение на Охридското споразумение за нормализация на отношенията между Белград и Прищина и за деескалация в Северно Косово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    6 1 Отговор
    Ми ходете да я "нормализирате",ако не можете,звънете на мастер Вагнер..
  • 2 Никаква е отговора

    2 1 Отговор
    Има държава на албанците - Албания. Който се чувства албанец може да се пресели там. EC подкрепи албанците живеещи в провинция Косово и Метохия да отцепят територия от друга държава и да направят своя втора Албания. 22 милиона кюрди живеят в няколко съседни държави и никой не ги подкрепя за самоопределение и държавност. Каква е разликата от EC и SS хит юнген?
  • 3 Голям зор

    2 0 Отговор
    Тия да си седнат на гъ..те и да пият по една ракия е най добре.