Last news in Fakti

9 Юли, 2023 06:06 3 516 7

ЦАР: "Вагнер" не се изтегля, а извършва ротация

  • централно африканска република-
  • вагнер-
  • изтегляне

Военен източник потвърди пред Ройтерс, че стотици бойци на частната военна групировка са отпътували от ЦАР в последно време

Централноафриканската република (ЦАР) определи заминаването на стотици бойци на руската частна военна компания "Вагнер" като ротация, а не като изтегляне, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че краткият бунт, воден от основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, миналия месец в Русия е повдигнал въпроси за перспективите пред обширната мрежа от военни и търговски операции на неговата група в африкански държави, Близкия изток и на други места.

Съобщенията, че голям брой бойци на "Вагнер" са отпътували от ЦАР със самолет, подхрани през последните дни спекулациите, че руската частна милиция се изтегля от страната, където помогна на правителството да потуши няколко бунта от 2018 г.

"Това не е окончателно напускане, а ротация", каза обаче на пресконференция вчера говорител на президентството. "Някои си тръгнаха, други ще дойдат", добави той.

Военен източник потвърди пред Ройтерс, че стотици бойци на "Вагнер" са отпътували от ЦАР в последно време. Той не даде подробности и говори при условие че ще остане анонимен.

Смята се, че около 1900 руски наемници, включително от групата на Пригожин, са били разположени в ЦАР. Не е ясно колко от тях остават в страната.

Анализатори казаха, че руската частна армия е получила права за дърводобив и контрола върху златна мина в ЦАР.

Миналия месец Съединените щати наложиха санкции на няколко компании, включително по една от Централноафриканската република и Обединените арабски емирства, които според тях са участвали във финансирането на "Вагнер" посредством незаконни сделки със злато, посочва Ройтерс.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сигурно

    20 3 Отговор
    са видели ротацията от нашите скумрии !
  • 2 Тия "провинените"

    19 2 Отговор
    Путин ги изпраща в Африка а ония от Африка идват тук на Източния..
  • 3 ЦАР

    13 3 Отговор
    Габриел сменя Денков.
  • 4 Тити

    4 17 Отговор
    Путлер свърши парите и зековете отиват на почивка в Африка
  • 5 Винкело

    7 2 Отговор
    Защо са цопнали снимка от Токио - само те си знаят.

    Коментиран от #7

  • 6 Направо

    10 2 Отговор
    Ги направиха на луди. Запада сменя памперси по бързо от маски 2020та
  • 7 сирене

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Винкело":

    Чак пък да знаят...