Last news in Fakti

11 Юли, 2023 21:59 1 534 17

НАТО иска по-силни отношения със Сърбия

  • нато-
  • вилнюс-
  • сърбия-
  • отношения-
  • косово

Западните Балкани остават от стратегическо значение за Алианса

НАТО иска по-силни отношения със Сърбия - 1
Източник: БГНЕС

Държавните и правителствените ръководители на НАТО потвърдиха във вторник, че Западните Балкани остават от стратегическо значение за Алианса и призоваха за по-силни отношения със Сърбия, съобщава N1. Освен това бе осъдена ескалацията на напрежението в Косово.

В комюникето, издадено след срещата на върха във Вилнюс, се посочва, че укрепването на отношенията между НАТО и Сърбия би било ползотворно както за Алианса, така и за целия регион. Лидерите на НАТО очакват Сърбия да се ангажира конструктивно с Алианса и съседите си, включително чрез публичните си изявления за взаимните ползи от сътрудничеството между страната и НАТО, цитира news.bg.

Срещата на върха на НАТО подкрепи инициативата на Европейския съюз за улесняване на диалога между Белград и Прищина и призова двете страни да се ангажират сериозно за постигане на трайно политическо решение. В комюникето се подчертава, че е необходимо намаляване на напрежението, възстановяване на диалога и конструктивно ангажиране със споразумението, постигнато наскоро в Брюксел и Охрид по пътя към нормализацията на отношенията между Белград и Прищина.

НАТО потвърждава своята ангажираност с продължаващата мисия в Косово, включително чрез КФОР, която ще продължи да осигурява безопасна и сигурна среда и свобода на движение в региона в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Лидерите на НАТО осъждат насилието в Северно Косово и непровокираните атаки, които предизвикаха сериозни наранявания на войници на Алианса. Засилването на войските на КФОР е осъществено в отговор на повишеното напрежение. Присъствието на войските на КФОР ще се променя в зависимост от условията, а не от календара.

В комюникето се посочва, че НАТО продължава да се ангажира със сигурността и стабилността на Западните Балкани и подкрепя реформите, насърчаващи стремежите на страните от региона към членство в НАТО и Европейския съюз. Лидерите на Алианса подчертават необходимостта от постоянно внимание и ангажимент за преодоляване на предизвикателствата в региона.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иска всичко

    28 2 Отговор
    НАТО.ами не става. Върнете косово първо на сърбия
  • 2 Механик

    36 3 Отговор
    "НАТО иска по-силни отношения със Сърбия"
    Мамини, мили, натовски хайванчета!
    А помните ли боНбите в Сърбия? А помните ли обеднения, но яко ДЕМОКРАТИЧЕН уран с който заразихте Сърбия за стотици години напред? А знаете ли колко дечица там се раждат с малформации от тоя уран? А колко хора там умират ежегодно в адски мъки заради урана?
    Сърбите, ако ви се вържат, значи са по малоумни и от укрите.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Тук не става дума да сърби и народ, а за шайка предатели спуснати от запада и избрани “демократично”. Става дума за организирани преврати и размирици. Опитаха такъв с трагедията със стрелбата. Не мина. Имат и други начини с обещания и говорене. Погледни ги нашите лакеи как бяха спуснати - с приказки против баце и пеевски, а какво стана ?
  • 5 РЕАЛИСТ

    20 2 Отговор
    Значи, надпреварваха се навремето натовските държави да бомбят Сърбия, а сега я искат в алианса. Минавах през Белград и се виждаха по сградите ударите на НАТО. Могат НАТО да се извинят и да признаят, че беше грешка. Да върнат Косово на Сърбия и тогава сърбите ще размислят. От там тръгна всичко. Русия им каза " Правите лош прецедент" После Русия си взе Крим и копира едно към едно декларацията за независимост на Косово.
  • 6 фашидти са нато

    15 1 Отговор
    нато фашисти.
    убиисти
  • 7 цинични

    15 1 Отговор
    престъпници
  • 8 Къде ми е нощното шкафче?

    15 1 Отговор
    Интересно кой бомбардира бивша Югославия и изби толкова много невинни деца,жени,възрастни,че ми изневерява паметта и не мога да си спомня?
  • 9 нАто

    9 1 Отговор
    лъжжци
  • 10 НАТО съсипа Сърбия от бомби и е

    15 1 Отговор
    Наглост да очакваш от тях друго освен презрение! Жалки лицемери и фашисти сте НАТО
  • 11 САРМАТ

    5 1 Отговор
    НАТО,ЗА ДА СИ УСИЛИ ОТНОШЕНИЯТА СЪС СЪРБИЯ,ТРЯБВА ДА ПОИСКА РАЗРЕШЕНИЕ СРЪБСКИЯ НАРОД И ОТ РУСИЯ.НЯМА ДА ГО ПОЛУЧИ.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 соломон предателят

    6 1 Отговор
    Тоя подстрекател, провокатор като Ген. Секретар на най голямата престъпна организация наречена НАТО .Човечеството върви към нов военен конфликт който може да прерасне в Световна война която ще е и последната.
  • 14 Бай Иван

    3 1 Отговор
    Сърби не се връзвайте . Ако си нямате ще ви направят и площад "Майдан".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Махмуд

    1 0 Отговор
    Айде сега пак американски номера. Страх ги е някой като Сърбия да не им е в гръб. А и БГ е лесна мишена със сърбите ОТЗАДЕКА.
  • 17 778

    0 0 Отговор
    Сърбите по-скоро ще изпратя до един, но няма са станат членове на НАТО!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания