Last news in Fakti

13 Юли, 2023 16:24 3 104 15

В Румъния: лагери на смъртта за възрастни и болни хора

  • възрастни хора-
  • пенсионери-
  • румъния-
  • възрастни-
  • лагери на смъртта-
  • болни-
  • старчески дом-
  • старчески домове-
  • букурещ

Години наред болни и възрастни хора са държани в старчески домове около Букурещ в ужасяващи условия

В Румъния: лагери на смъртта за възрастни и болни хора - 1
Снимка: Shutterstock

Преди 33 години информацията за ужасяващите условия в сиропиталищата в Румъния по време на режима на Чаушеску шокираха света. Мизерия, лоша хигиена, липса на медицински грижи и дори насилие. Преди 1989 статистики не са се водили - те биха помрачили доброто име на "социалистическия рай".

Работещите по онова време в т.нар. Закрила на детето се чувстват съучастници и не желаят да коментират как са се появили образите, които после за дълго остават най-черното петно върху имиджа на Румъния: недохранени непълнолетни, държани на студено и неспособни да произнасят дори по няколко думи, защото в първите етапи на развитието им никой не се е погрижил за основните им нужди. И защото са били под постоянното въздействие на успокоителни.

Днес подобни изображения отново са в светлината на прожекторите в Румъния. Този път става дума за домове за възрастни хора и хора с психически заболявания.

Бизнес на гърба на уязвимите

Преди шест месеца разследващи журналисти разкриха бизнес модел, чрез който група хора в Румъния трупа пари на гърба на болни възрастни хора. Моделът, разкрит от румънските онлайн издания Centrul de Investigatii Media и Buletin de Bucuresti, изглежда много простичък: на частна компания се предоставят големи суми публични средства, за да се грижи за възрастни хора. Парите обаче не достигат до обитателите на домовете и хосписите, а се озовават в джобовете на хората, които ги управляват. Дълго време нямаше никаква обществена реакция на докладите - докато миналата седмица прокуратурата не потвърди обвиненията.

Те вече са официално формулирани и рисуват картина на истински лагери на смъртта: липса на грижи, която води до смърт, експлоатация на хората чрез принудителен труд, злоупотреби, използване на сила, липса на необходимите лекарства, неадекватно хранене и дори глад. Съседи няколко пъти са се обаждали в държавните институции и са съобщавали, че хората стоят голи и мръсни пред оградата на старческия дом дори през зимата, молейки за пари или храна. Един съсед разказал, че хората, живеещи в мазето на сградата, са прокопали тунели, за да се спасят от ада.

От досиетата на прокуратурата, отговаряща за организираната престъпност, става ясно, че пенсиите на хората са били конфискувани, а собствеността върху жилищата им е била прехвърлена на лицата, отговарящи за управлението на домовете. От т.нар. старчески домове, които са били три на брой, са били спасени над 100 души. Те са откарани до здравни заведения за оказване на медицинска помощ.

Политически чадър?

Мизерните условия в Румъния не са нещо ново, казва Овидиу Вангеле, един от журналистите, участвал в разследването. Преди десет години той открива друг център за хора с ментални проблеми, който се управлява незаконно. "Грижата за тези хора е доста сложна, държавата харчи много пари за нея." Но парите така и не стигат до обитателите на тези домове.

Механизмите, които управляват тази система за социално подпомагане, са разумни - децентрализация, грижи и възпитание в общността, а не някъде на края на света, както се е практикувало в миналото. Но с правилата се злоупотребява и те водят до "безумен бум на приватизацията". През годините са създадени безброй дружества, ориентирани към печалба, които предлагат услуги за социално подпомагане само на хартия. По-голямата част от парите не отиват за нуждаещите се от грижи, а за собствениците на институциите, казва Вангеле.

Лицата, разследвани от прокуратурата, са пряко свързани с румънски политици от управляващата Социалдемократическа партия (СДП). Твърди се, че политически чадър е предпазил операторите от проверки и разследвания, казват журналистите. В скандала са замесени роднини и бивши служители на румънския министър по въпросите на семейството Габриела Фиера. Тя е и съпруга на Флорентин Панделе, дългогодишен кмет на Волунтари, предградие на Букурещ, където са се намирали т.нар. старчески домове. Инспекторатът за социални услуги във Волунтари е бил оглавяван от сестрата на министъра по въпросите на семейството.

"Национален позор"

Румънският министър-председател и лидер на СДП Марчел Чолаку твърди, че е разбрал за целия скандал едва след началото на прокурорското разследване. Служители на румънската служба за мониторинг на пресата обаче твърдят пред ДВ, че след първите разкрития въпросът е бил включен във всички ежедневни доклади, представяни на съответните държавни институции и ключови политически фигури.

"Реакциите на политиците изглеждат като бездушие, инертност и нехайство спрямо гражданите", казва Вангеле. Просто е нелепо да се твърди, че не са знаели", добавя той с горчивина.

В рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс и президентът Клаус Йоханис се изказа по темата: "Домовете на терора", както ги наричат, са национален позор". Той призова за наказание на всички замесени. "Надявам се, че тези, които са в състояние да предприемат политически действия, ще имат смелостта да го направят", каза Йоханис.

Автор: Кристиан Щефанеску


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    26 31 Отговор
    Няма проблем щото сега са "западна демокрация" - кръстят ли те така, може да имаш лагери на смъртта. Както САЩ има лагери на смъртта за коренните американци, хавайци и пуерториканци които държи изолирани в трудни за оцеляване територии, които дори са федерална а не тяхна територия. Това ако не са лагери на смъртта, не знам какво е?

    Коментиран от #3

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    29 30 Отговор
    КОГАТО НАЦИОНАЛНАТА ГВАРДИЯ НА САЩ И
    КАНАДСКИТЕ ВОЕННИ ВЛЯЗОХА В ДОМОВЕТЕ
    ЗА СТАРИ ХОРА В САЩ И КАНАДА,
    ВОЙНИЧЕТА ПЛАЧЕХА ОТ УЖАСА
  • 3 УЖАСНО УЖАСЗ🤔

    5 33 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    ТОВА Е ПО ЛОШО И ОТ..КРЕМЪЛ 1917/2023
  • 4 ТОЗИ ЛОШ ЛОШ КОМУНИЗЪМ

    19 32 Отговор
    НАСЕЛЕНИЕ НА РУМЪНИЯ
    1989-23.16 МИЛИОНА
    2021-19.12 МИЛИОНА
    - 4 МЛН.ПАК ЧАУШЕСКУ ЩЕ ДА Е ВИНОВЕН
  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    30 23 Отговор
    Сигурни ли сте, че статията не е за България, а е за Румъния? Че то у нас е същата мрачна картинка. Нали имаше случаи на малтретирани, даже бити възрастни в старчески домове? Имаше случаи на присвоени домове на такива от гледачи. А един мой познат влезе в старчески дом, заразиха го с Ковид и почина на 7-я ден от влизането му! Истински лагери на смъртта!
  • 6 маринова

    22 23 Отговор
    Я идете в Карлуково да видите за какво иде реч. 120 годишна стафилококова инфекция пропита в мазилката,смрад и обирджийство
  • 7 Унуфри

    15 23 Отговор
    Къде са разследващите журналисти борци за социална справедливост и защита правата на гражданите да дадат яснота на нашата територия как стои въпроса или за тях тава не представлява социален интерес

    Коментиран от #15

  • 8 Ком

    22 25 Отговор
    Това е "скритото" лице на "демокрацията". Да се наливат милиони във войната може, за старите хора - не.
  • 9 незнайко

    23 24 Отговор
    За Румъния е написано а за БЪЛГАРИЯ кога ще го напишат ? Състоянието е подобно, но на кой му ПУКА ? Важното е да имаме САМОЛЕТИ да си продаваме ЕНЕРГЕТИКАТА, която е стълб в развитието на една държава !!! Но ние не сме държава а КОЛОНИЯ на САЩ !!! Който както иска да го разбира !!!

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай Даньо

    1 19 Отговор
    Ганчоооо, Ганчо уж си най-престъпен най-корумпиран най-голямата мафия па румънците без да са НАЙ пак те удариха в земята и стигнаха до световните новини с тая история!?
  • 12 А у нас

    13 11 Отговор
    Цяла България е един такъв лагер. Защото народът е стадо овце, доено и стригано от шепа мутри и олигарси, наследници на бившата ДС.
  • 13 Мюлер

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "незнайко":

    скоро и тук.за всички руzzoфили
  • 14 Туу мъч на клона

    4 12 Отговор
    Що ревете? Спомнете си Италия, в началото на К19. Бухаха Сега ковчезите са Х2, ама кой се интересува. Хахабух
  • 15 Посолството

    1 12 Отговор

    До коментар #7 от "Унуфри":

    НямаМЕ бюджет за такива - значи няма.
Новини по държави: