Last news in Fakti

18 Юли, 2023 12:42 832 4

Големи горски пожари бушуват в Турция

  • турция-
  • пожари-
  • криза-
  • време-
  • горещини

Страната е изправена пред сериозна криза

Големи горски пожари бушуват в Турция - 1
Източник: БГНЕС

Турция е изправена пред сериозна криза заради големите горски пожари, които бушуват в различни части на страната. През последните два дни са избухнали няколко пожара, които се оказаха изключително опустошителни.

В северозападния окръг Чанаккале вече 40 часа продължава гасенето на пожар, който е обхванал големи горски площи. За това усилие са мобилизирани шест самолета и 15 хеликоптера за гасене на пожари, както и значителен брой наземни служители. Властите се борят упорито да контролират пламъците, като се надяват да предотвратят разрастването на огъня.

В окръг Текирдаг европейската част на Турция също са се сблъскали с горски пожари, които са обхванали площи от около 300 хектара гори. За щастие, липсата на силен вятър е помогнала на пожарникарите да овладеят ситуацията, но седем села са били евакуирани.

Югоизточните окръзи Диарбекир и Хатай също бяха засегнати от големи пожари. Евакуации са били наложени в град Лидже (окръг Диарбекир), където няколко семейства са били принудени да напуснат домовете си.

Опасно горещото и сухо време в последната седмица е създало идеални условия за разпространението на пожари в цялата страна. В някои региони температурите достигнаха критичните 45-47 градуса по Целзий. Страхувайки се от нови пожари, властите забраниха хората да влизат в части от горските райони, както и да правят пикници и барбекю. Засилени са патрулите в горските райони, за да се предотврати разпалването на нови пожари. Ситуацията изисква спешни и съгласувани усилия за овладяване на пламъците и предпазване на живота и имуществото на хората, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путин

    4 1 Отговор
    Пратил съм Бешироглу и Петроголу там като огнеборци
  • 3 И там ли бенковски

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Ги е запалил?
  • 4 Българин

    1 3 Отговор
    Да горят бе. Дреме ми за анадолци.
Новини по държави: