Last news in Fakti

27 Октомври, 2013 16:08 961 0

Грузия избира нов президент след ерата Саакашвили

  • грузия-
  • президентски избори-
  • михаил саакашвили-
  • георги маргвелашвили

За поста на държавен глава претендират 23-ма кандидати

Грузия избира нов президент след ерата Саакашвили - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Грузия избира своя нов президент. Това ще доведе до край на продължилото едно десетилетие управление на про-западния държавен глава Михаил Саакашвили, но заплашва да хвърли страната в нов политически хаос, пишат световните медии.

Първенец сред 23-мата кандидати, е Георги Маргвелашвили, близък до премиера Бидзина Иванишвили и отявлен съперник на Саакашвили.

Саакашвили не може да се кандидатира, тъй като вече бе на поста за 2 мандата, припомня Би Би Си.

Георгий Маргвелашвили, представящ коалицията на Иванишвили „Грузинска мечта”, се очаква да спечели вота в бившата съветска държава, задминавайки по брой на гласовете бившия председател на парламента на Грузия Давид Бакрадзе от партията на Саакашвили „Единно национално движение”. Евентуалната му победа би затвърдила властта на парламентарното мнозинство.

Маргвелашвили е бивш министър на образованието и бивш вицепремиер. Той е относително непознат. Неговата основна външнополитическа цел е да продължи тесните връзки на Грузия със Запада, но и със Русия, съобщава Ройтерс.

Бакрадзе пък беше председател на парламента от 2008 г. до 2012 г. и е математик по образование.

Първото социологическо проучване в края на септември даде 39% за Маргвелашвили и 18% за Бакрадзе. Другите кандидати не получиха повече от 10%. Проучването на 13-17 октомври даде 57.6% за Марвелашвили, 11.8% за Бакрадзе и 7.1% за Будржанадзе. Нтелашвили, Киртадзе и Таргамадзе получиха съответно 3.1%, 2.0% и 1.7%.

Избирателната активност на президентските избори в Грузия след първите два часа от гласуването достигна 6,8%, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия на страната Екатерина Азарашвили, цитирана от РИА Новости.

Гласуването в 3700 секции на територията на републиката започна в 8:00 часа местно време и ще приключи в 20:00 ч. Повече от 700 международни наблюдатели ще осъществяват мониторинга на президентските избори в Грузия.

Право да гласуват имат около 3,5 млн. души. Според изборния кодекс изборите са валидни без значение колко души ще гласуват. Победител става кандидатът, който получи повече от половината от гласовете. Ако в края на първия тур нито един кандидат не получи повече от половината от гласовете, в двуседмичния период след обявяването на окончателните резултати от ЦИК ще трябва да се проведе втори тур.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА