Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юли, 2023 07:26 2 069 6

Експертите от МААЕ все още нямат достъп до покривите на АЕЦ "Запорожие"

  • аец запорожие-
  • маае-
  • експлозии-
  • покриви-
  • украйна-
  • експерти

През последните седмици Международната агенция за атомна енергия не е отчела нови експлозии на обекта

Експертите от МААЕ все още нямат достъп до покривите на АЕЦ "Запорожие" - 1
Източник: БГНЕС

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) все още не са получили достъп до покривите на АЕЦ "Запорожие" в Украйна, която е под контрола на руските войски след събитията от началото на март 2022 г.

Специалистите от МААЕ са извършили допълнителни проверки на централата в началото на седмицата и, според доклад, не са открити видими признаци за наличие на експлозиви или мини на обекта. Въпреки това, агенцията продължава да настоява за достъп до покривите на реакторите и техните турбинни зали.

През последните седмици, МААЕ не е отчела нови експлозии на обекта, което е обнадеждаващо след предходната седмица, когато такива инциденти се случваха почти всекидневно, съобщи генералният директор на МААЕ, Рафаел Гроси.

Безпокойството за наличието на вода в обекта остава, след като язовирът "Каховка" беше разрушен през юни и огромният резервоар близо до централата беше изчерпан. Въпреки това, МААЕ потвърждава, че наличните водни запаси остават относително стабилни, а обектът разполага с достатъчно количество вода за няколко месеца.

Ситуацията около АЕЦ "Запорожие" продължава да бъде спорна и обвиненията между Русия и Украйна не спират. Киев обвинява Москва, че е заложила експлозиви в централата, докато Москва обвинява Киев в планове за атаки с ракети и дронове камикадзе срещу обекта.

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която е под руски контрол от началото на март 2022 г., като всичките шест реактора са спрени от септември насам. Ситуацията продължава да вълнува международната общност и е предмет на сериозна загриженост от гледна точка на ядрената безопасност и стабилност в региона, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    12 3 Отговор
    на покривите има видеокамери и фиксират откъде идват снарядите.
  • 2 Тракия

    18 3 Отговор
    А какво направи МААЕ при предното си посещение . Братушките ги допуснаха в централата , отвън украинския башибозук продължи да бомби АЕЦ а , а комисията на МААЕ вместо да разкаже за киевския цинизъм , хъмкаше и смънкаше след завръщането си .
  • 3 фен

    18 3 Отговор
    Абе, тия, от посолствоТО, нещо по - така не могат ли да измислят!?🤔 Руснаците са построили централата, те я управляват от над година, а за да я взривят, я обстрелвали и минирали. Ми те ако искаха, до сега да бяха сменили автоматиката, и щеше да стане не Чернобил, ами Хирошима!
  • 4 Аааа

    8 1 Отговор
    Помните ли нашите независими медии с какви заглавия цвилеха срещи Русия, как е минирала централата. Гнусната информационна война определено я печели посолството. Жалко е, че раята в България е проста до мозъка на костите и не притежава сложната функция да мисли. Умнокрасивитета с едноклетъчната си мозъчна функция, която се дели само след полъха на задокеански бриз, ще съсипе държавата.
  • 5 стоян георгиев

    5 0 Отговор
    Руска централа в Новоруски земи.
  • 6 Логично

    0 2 Отговор
    Тия експерти нали са в централната, за да не им позволяват да огледат покрива явно им нещо което не е за показване.
Новини по държави: