Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юли, 2023 07:55 1 273 29

Войната в Украйна е причинила щети за 150 млрд. долара

  • украйна-
  • върховна рада-
  • милиарди-
  • щети-
  • война

Това съобщи в четвъртък заместник-председателят на Върховната рада на страната

Войната в Украйна е причинила щети за 150 млрд. долара - 1
Източник: БГНЕС

Общият размер на преките документирани щети, причинени на инфраструктурата на Украйна от войната с Русия, достига 150 милиарда щатски долара.

Това съобщи в четвъртък заместник-председателят на Върховната рада на Украйна Олена Кондратюк по време на събитие на Украинския женски конгрес "Участие на жените в реконструкцията". Тя се позовава на данни на специалисти от Киевската школа по икономика, съобщава "Укринформ".

"Общият размер на преките документирани щети, причинени на инфраструктурата на Украйна от пълномащабното нахлуване на Русия, вече достига 150 милиарда долара", информира тя.

Общият брой на повредените или разрушени жилищни сгради, включително частни и многофамилни, е почти 158 000.

"Броят на повредените или унищожени учебни заведения достига 3000. Сред тях са над 1500 училища, почти 1000 детски градини и 538 висши училища", подчерта тя.

Тя отбеляза, че Русия е унищожила или повредила 806 медицински заведения, включително 367 болници и 344 диспансера.

"Това не са просто внушителни числа, това са разрушения, които са пряко свързани с живота на хора, които сега няма къде да живеят, няма къде да учат, няма къде да се лекуват", обобщи зам.-председателят.

Очаква се това лято в Хага да заработи международният регистър на загубите на Украйна от военната агресия на Русия, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бонев

    25 3 Отговор
    Сещам се кой ще плаща щетите. Да му мислят европейските данъкоплатци.

    Коментиран от #28

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 23 Отговор
    Първо това не са милиарди,а другото над Милиард....Второ тази война ще завърши скоро,Още 3месеца!3то-русия и това,което ще остане от нея ще плаща репарации стотици години

    Коментиран от #4, #5, #12

  • 4 зелю

    19 8 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    СЪБИРАЙ КАПАЧКИ ДА ПОМАГАШ КОЗЯШКА ПОДЛОГА
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 варненски пенсионер

    18 6 Отговор
    бившата държава украина ще тежи на съвестта на англосаксите и слугите им !

    Коментиран от #14

  • 7 хаберих

    6 3 Отговор
    Европейският съюз готви помощ за украинската армия от 20 милиарда евро в следващите 4 години. Това стана ясно след срещата на външните министри в Брюксел вчера. Парите ще бъдат заделени като новосъздадена, отделна част на механизма за подкрепа на мира.
  • 8 Русия попиля НАТО

    19 6 Отговор
    Агресорът е САЩ, с преврата 2014 и незаконно вземане на властта в Киев.
    Днес, в Световен мащаб, никой не си прави илюзията вече, че на територията на Украйна воюват над 30 държави ... с една единствена - Русия. И НАТО губи! Факт.
  • 9 щурецъ

    10 2 Отговор
    От Брюксел брюкселаните по всякакъв начин ще ни смучат парите,наготово. А ние ще се чудим,защо ни съдят в Съда за "правата на бизнесмена"и защо още не си ни дават платените самолети-шарена работа?!
  • 10 Хахах

    8 3 Отговор
    Вито кой ще плаща ясно.Но на мен винаги ми е било интересно как ги изчисляват тия щети?? По-скоро ми изглежда,че мятат някаква внушителна цифра в небитието.
  • 11 Само питам

    13 2 Отговор
    Какво става с контраофанзивата? Защо няма никакви новини? Днес колко квадратни сантиметра освободиха? Питам за един приятел който им изпраща 100 бронирани машини помощ, а пък те за благодарност го включили в един списък за ликвидиране.
  • 12 Пха ха ха ха

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не виждаш по далеч от носа си ПОБЕДИТЕЛИТЕ не плащат

    Коментиран от #26

  • 13 Пха ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дълбоко ти е вля-":

    Пха ха ха
  • 14 Пха ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "варненски пенсионер":

    Те нямат съвест
  • 15 Сандо

    10 2 Отговор
    Няма да се плашите - САЩ ще заповядат на европата да покрие всички щети.А после САЩ ще продаде на европата всичко от което има нужда,дори и заеми ще и отпусне,ако е свършила парите.

    Коментиран от #18

  • 16 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    когато украинците сложат оръдията на детската площадка в между блоковото пространство, хората пишат писма до руснаците----моля не стреляйте по блок номер улица номер докато не си евакуираме децата на село
  • 17 Странно как сумата намалява.

    5 2 Отговор
    В Киев още миналата година оценяваха щетите на 900 милиарда, после на 600 милиарда. Сега пък паднаха на 150. Явно става все по-ясно, че Европа е поизпразнила джобовете си, а тепърва трябва да захранва със средства за оръжия абсурда, наречен Европейски фонд за мир. И това със съдилищата и исковете може да стане наистина забавно. Парламентът на Крим също повдига искания за обезщетение за това, че им спряха водата за 9 години и им прекъснаха тока. Попаднах на скеч на Зеления клоун отпреди 6-7 години, където в общи линии се злорадства как в Крим нямат вода на фона на бурен смях в залата. И цялата инфраструктура, която се е разрушавала и сега се разрушава със западно оръжие в Донбас, плюс също немалко човешки жертви. Най-гадното беше миналото лято, когато ги засипаха с онези мини пеперудки, от които стотици деца пострадаха, изгубиха крайници, а някои дори умряха. Така че този процес ще е двустранен, струва ми се. А кой ще понесе отговорност за случая в Краматорск, за който всички сега удобно мълчат? Убиха над 50 от собствените си граждани на гарата с надеждата да го припишат на Русия, само че повиканите западни медии снимаха ракетата, която се оказа украинска според серийния й номер.

    Коментиран от #25

  • 18 Урюрвкос

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сандо":

    Тръмп ------Ние сме далеко от Украйна това е европейски проблем но ние не можем да оставим нашите партньори от ЕС без подкрепа и когато свърши конфликта бъдете любезни да си платите сметката.
  • 19 Перо

    4 1 Отговор
    И режима в Киев си мисли, че ЕС и САЩ са длъжни да плащат провокираната от циониста война, независимо кой го е подтикнал или му е “помогнал”!
  • 20 Хосе

    4 1 Отговор
    Е че колко са 150 млр долари за печстницата на ФР
  • 21 Българските турци

    3 1 Отговор
    За година и половина - 150 милиарда щатски долара щети, причинени на инфраструктурата на Украйна !
    Само за секунди - 100 милиарда щатски долара щети, причинени на инфраструктурата на Турция + 50 000 жертви !
    При това Украинците, за разлика от турците, имаха и все още имат възможност да седнат на преговори и да спрат разрухата и жертвите !?...
    " Ум робува , ум царува ... ум патки пасе !"

    Коментиран от #22

  • 22 Помаците

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Българските турци":

    С терористи НЕ се преговаря!

    Коментиран от #29

  • 23 Оркистан🤮🤮

    1 1 Отговор
    А за екологичните даже не може да се сложи цена
  • 24 Мим

    3 0 Отговор
    Ако зеления слуша още америте и запада и проси още оръжия,ще загубят още ,поне 1000 милиарда разруха.От тях ше остане един бункер на 100 м.под земята,но и той не е сигурен....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Точно

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пха ха ха ха":

    УКРАЙНА ЩЕ ПОБЕДИ и блатарите ще пращат роби и пари!!
  • 27 Здрасти

    0 0 Отговор
    И като си даде човек сметка, че по различни твърдвния от България за периода след комунизма са крадени над 100 млрд долара.
  • 28 Ганьо

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    В европейските и американските банки са блокирани към 300 милиарда долара на Раша, така че засега сметката излиза, има и за снаряди за трепане на рашки.
  • 29 злобар

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Помаците":

    Когато нямаш достатъчно яки "буци" и виждаш, че ще ядеш бой... би трябвало да имаш поне колкото бобено зърно акъл , за да се сетиш че трябва да бягаш !?...
Новини по държави: